Hitelválasztó BLOG

Mitől függ a forint értéke?

A korábbi erősödés ellenére mai napon ismét a 360 forintos lélektani határ közelében zárt az euró árfolyama, és egyelőre nem sok jelét láthatjuk a forint erősödésének. A nemzeti valuta gyenge pozíciója ráadásul kezd megszokottá válni, így már a forint tartós elértéktelenedésének  kérdése is felmerül. A gyenge árfolyam hatására természetesen a fogyasztási cikkek drágábbak lesznek, vannak, akik viszont jól járnak az adott helyzetben. A következő sorokban megvizsgáljuk, mitől függ a forint árfolyama, és ez milyen hatással van a gazdasági szereplőkre.

Így alakult a hitelfelvétel 2020-ban

Bár az év vége felé újból növekvő pályára állt a hitelfelvétel, a komolyabb tavaszi visszaesés miatt a legtöbb területen még nem igénylünk annyi hitelt, mint bő egy évvel ezelőtt. Az új igénylésű lakossági hitelek stagnáló tendenciát mutatnak, míg a vállalati hitelezésben komoly növekedést eredményezett a kedvező feltételeket nyújtó Növekedési Hitelprogram.

Biztosítás: erre figyelj választáskor

A biztosítások piaca az egyik legszerteágazóbb pénzügyi terület. A terméktípusok sokfélesége, és az azokon belüli széles kínálat miatt nem egyszerű feladat megtalálni a számunkra legmegfelelőbb megoldást. Főleg, ha figyelembe vesszük azt a rengeteg szerződési feltételt, ami egy-egy adott biztosítási termékhez tartozik. A biztosítások ugyanis nem feltétlenül abban az esetben kártalanítanak, amelyben mi gondoljuk, így ha bármilyen biztosítást szeretnénk kötni, nem csak az általános termékismertetőt kell átnézni, hanem a részletes szerződési feltételeket is.

Olcsó hitelek? Meddig élhetünk a kedvező kamatokkal?

Aki teheti, és szüksége van rá, jól jár, ha most igényel hitelt, mivel a kamatok hosszú idő óta nagyon kedvezők, köszönhetően az MNB monetáris politikájának. Felmerül azonban a kérdés, hogy meddig tartható fenn a jelenlegi kedvező állapot. A forint ugyanis folyamatosan gyengül, és ez a közeljövőben hatással lehet a kamatokra.