LAKÁSHITEL KISOKOS

A hitelekről általában

A bankok többféle hitelkonstrukciót kínálnak az ügyfeleknek. A hiteleket jellemzően a felhasználási céljuk különbözteti meg, eszerint léteznek szabadfelhasználású és meghatározott célú, így értelemszerűen megkötött módon felhasználható hitelekről. A hitelt mint banki terméket nem mindenki veheti igénybe, ugyanakkor nem is kell teljesíthetetlen elvárásoknak megfelelni. A hitelkérelem folyamata során vizsgálják a jövedelmet, a cselekvőképességet, a betöltött kort. Adott esetben kezest vagy kezeseket kér a bank, ám ez a személyi hiteleknél nem megszokott. A hiteligénylés folyamatában jellemzően az alábbi dokumentumokat kell bemutatni: jövedelemigazolás, esetleg befizetett közüzemi számla, személyi igazolvány, lakcímkártya, más, meglévő hitel igazolását szolgáló dokumentum. A személyi hitel vagy személyi kölcsön igényléséhez alapvető feltétel a betöltött 18. életév és a rendszeres jövedelem, a kölcsön nagysága pedig attól függ majd, hogy mekkora a rendszeres jövedelem, továbbá, hogy mekkorák az igénylő havi kiadásai és van-e más hitele. A több, meglévő kölcsön rendezésére szolgál az adósságrendező hitel, amely lehetővé teszi, hogy kedvezőbb kamatozású hitellel váltsuk ki a meglévőket, így egycsatornássá és átláthatóvá téve a törlesztést. Az adósságrendező személyi hitel kérelméhez a személyi kölcsön igényléséhez hasonló feltételeknek kell megfelelni. Nagyvonalakban ezeket érdemes tudni a szabadfelhasználású kölcsönökről, személyi hitelekről, illetve az adósságrendező hitelről, ám a könnyebb áttekinthetőség végett pontokba szedve, amolyan kisokosként gyűjtjük össze a szükséges információkat.

 Mi a fedezete a „fedezetlen” hitelnek?

A személyi kölcsön vagy személyi hitel felvételekor azért vizsgálja meg alaposan a bank az igénylő jövedelmi helyzetét, mert a rendszeres jövedelem jelenti a garanciát arra, hogy az igénylő visszafizeti a kölcsönt a banknak. Előfordulhat, hogyha az ügyfél nem fizeti a törlesztőrészletet, a bank zárolja a jövedelme egy részét, hogy a kölcsön visszafizetésére fordítsa.


 Mi a hitel?

Pénzösszeg, amelyet a bank bizonyos eljárási díjak, kamatok fejében meghatározott időre nyújt, hogy az ügyfél aztán a hitelszerződésben foglalt feltételek szerint, általában havi törlesztőrészlettel fizesse vissza azt a pénzintézetnek.


 Milyen hitelfajták léteznek?

Léteznek fedezet nélküli hitelek, ilyenek például a személyi kölcsön, a hitelkártya, a gyorshitel vagy éppen a diákhitel. Vannak továbbá olyan lakossági hitelek, amelyekhez fedezet szükséges: ingatlan vagy tárgyi.


 Milyen veszélyei vannak a hitelfelvételnek?

A kölcsön igénylés előtt nemcsak a banknak kell mérlegelnie, hanem a hitelfelvevőnek is át kell gondolnia: képes fizetni a kölcsön törlesztőrészleteit? A kiadással ugyanis csökken az összbevétel, és amennyiben emelkedik az általános kamatszint, azaz a jegybanki alapkamat, akkor nőhet a törlesztőrészlet összege.


 Fontos szavak, fogalmak, amikkel célszerű tisztában lenni

KHR

Korábban BAR lista néven volt ismert. A lakáshitel esetében is szigorú feltételek mellett kapható kölcsön a banktól. Amennyiben szerepel a negatív adósok listáján, akkor nem kaphat lakáshitelt. Egy kivétellel, ha adóstársat von be.

THM

Mivel a teljes hiteldíj mutató, a THM a kamaton túl más költségeket is tartalmaz, mint kezelési költség, díjköltségek és a kötelező járulékos szolgáltatások költségei, ezért érdemes alapul venni a lakáshitel kiválasztásakor. Azonban mindig legyünk körültekintőek és kérdezzünk utána a további költségeknek, melyeket nem tartalmaz a THM. Ilyenek:

 • a késedelmi kamat,
 • a hitelbírálati díj,
 • az eseti biztosítási díjak, vagy
 • törlesztés elmaradásából származó extra költségek, amivel nem lehet kalkulálni.

Önerő

Lakáshitel esetében az esetek döntő többségében kalkulálni kell önerővel, mely általában az ingatlanérték 20 százaléka. Amennyiben több ingatlant is bevon fedezetként, akkor nincs szükség önerőhöz.

Jövedelemvizsgálat

Minden hitel esetében kell a banknak jövedelemvizsgálatot végeznie, tehát a jövedelemigazolás lakáshitelnél is szükséges. A jövedelemigazolás nem lehet 30 napnál régebbi és fent kell állnia legalább 3 hónapos munkaviszonynak. A jövedelemigazolás azért is fontos, mert ebből kalkulálja ki a bank, hogy mekkora törlesztőrészletet vállalhat be az igénylő a kiadások után fennmaradó szabadon felhasználható összegből. Az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató segít ebben, de általános szabályként elmondható, hogy a havi törlesztőrészlet nem lehet több, mint a jövedelmünk 50 százaléka.

Hitelfedezeti biztosítás

A hitelfedezeti biztosítás akkor nyújt segítséget, ha valamilyen váratlan esemény miatt nem tudja fizetni a lakáshitel törlesztőjét. Csak az a bank lehet biztosító, amelyiknél a hitelt is felveszi. A biztosítás több esetben jöhet jól:

 • haláleset vagy egészségkárosodás esetén,
 • keresőképtelenség és munkanélküliség esetén

A biztosításnak mindig van extra díja, erről érdeklődjön a kiválasztott hitelintézetnél!


 Futamidő

Nagyon nem mindegy, főleg egy lakáshitel esetében, hogy milyen futamidőt választ, azaz mennyi idő alatt kell visszafizetni a felvett hitelt. Lehetősége van rövid és hosszú futamidő között választani. Mutatjuk mit érdemes mérlegelni mindkét futamidő esetében:

Rövid futamidő

Gondoljon arra, hogy mennyi minden változik egy év alatt. Bármit hozhat az élet, így amennyiben lehetősége van, akkor érdemes rövid futamidőt választani. Bármi történhet akár Önnel is (betegség, kiesik a munkából) és nem tudja fizetni a törlesztőt. Amennyiben esély van egy kamatemelési ciklusra, akkor az a változó kamatozású lakáshitelre is kihathat és hatalmasat emelkedhet a kezdeti értékhez képest a törlesztő.

Hosszú futamidő

Egy hosszú futamidő során sokkal jobban tervezhető a törlesztőrészlet. Amennyiben kilátás van jegybanki kamatemelésre, akkor biztonságosan fixálhatja az éves hitelkamatot, így végig kiszámítható lesz a havi törlesztőrészlet.

Jól át kell gondolni, hogy milyen futamidejű lakáshitel mellett rakja le a voksát, mert hosszú távra meghatározza a mindennapjait a döntéssel. Amennyiben biztos háttere van, megfelelő megtakarításokkal, akkor nyugodt szívvel bevállalhatja a hosszabb futamidőt. Amennyiben nem érzi biztosnak a munkáját, egészségét, akkor válasszon rövidebb futamidőt!

Ne feledje, hogy egy hosszú távú futamidő esetén is van lehetőség előtörleszteni, csökkentve a futamidő hosszát!


 Lakáshitel – Mikor, mire és melyiket vegyük fel?

Az egekbe szökő albérlet árak, vagy a csökkenő kamatok, a banki betétek, csak pár példa arra, hogy miért is nőtt a lakásvásárlások száma az elmúlt pár évben. Tehát nem csak a családalapítás, hanem a fiatal felnőttek önálló életének is fontos eleme a saját lakás. Ugyanakkor befektetési cél is sokak számára.

Vannak, akik már elhatározásra jutottak és már csak a megfelelő lakást, házat keresik maguknak, ugyanakkor sokan bővítésre, felújításra keresnek pénzügyi segítséget. Ezek alapján a lakáshitel felvételének célja változó lehet:

 • új lakás vagy ház vásárlása
 • felújítás
 • korszerűsítés
 • bővítés
 • építés
 • hitelkiváltás

Mindenképpen figyelni kell arra, hogy a lakáshitel felvételével hosszú távú döntést hozunk, általában 10-20 évre előre meghatározza a családi kassza költéseit. Pontosan emiatt célszerű jól körüljárni a lehetőségeket, megismerkedni a különböző lakáshitel fajtákkal, hogy mindenki számára a lehető legjobb döntés szülessen meg!

Érdemes utánanézni az egyes kedvezményeknek, ugyanis léteznek olyan államilag támogatott lakáshitek is (pl CSOK), melyek felhasználása eltér a piaci kamatozású lakáshitelektől.

A piaci kamatozású forint alapú lakáshitel bármilyen lakáscélra igényelhető, úgymint lakásvásárlás, lakóház építés, lakásbővítés, felújítás, korszerűsítés, illetve nyaraló vásárlás.

Az államilag támogatott lakáshitelek kizárólag új lakóingatlan építése vagy vásárlása, használt lakás vásárlása, továbbá meglévő ház vagy lakás korszerűsítése céljából igényelhetők.


 Mi a lakáshitel?

A lakáshitel lényegében egy lakáscélú kölcsön, amit a bank akkor folyósít, ha azt lakásvásárlásra vagy egyéb lakáscélra használjuk fel.

A lakáshitel esetében mindig szükség van ingatlanfedezetre és önerőre, ami az esetek túlnyomó többségében az ingatlan értékének 20 százaléka. Az önerő sok esetben kiváltható kezes vagy adóstárs bevonásával, vagy ha több ingatlant von be a lakáshitel fedezeteként!


 Mi kell a lakáshitel igényléshez?

Fontos, a saját érdekünkben, hogy a bank által kért dokumentumokat már az igénylés előtt, a megfelelő formátumban szerezze be, hogy a lakáshitel igénylés minél rövidebb időt vegyen igénybe. Ezekre a dokumentumokra biztosan szükség lesz:

 • személyi igazolvány, személyi azonosító jel, lakcímkártya, adókártya
 • adásvételi szerződés
 • alap, illetve kiegészítő jövedelem igazolások
 • banki nyomtatványok
 • legalább 6 havi bankszámlakivonatok, közüzemi számlák
 • ingatlan-nyilvántartási kérelem
 • értékbecslési szakvélemény
 • hiteles tulajdoni lap, ami nem lehet régebbi 30 napnál
 • alaprajz
 • bizonyos esetekben: építési engedély, hitelfedezeti biztosítás kötvénye
 • ha más banknál van hitel: törlesztési igazolás

Amennyiben a bank rendben talál mindent, akkor megkezdődhet a hitelösszeg folyósítása. Fontos, hogy a bank a pénzt nem a mi folyószámlánkra utalja ki, hanem az ügyletet kezelő ügyvédnek, vagy egyenesen az eladó számlájára. Magáért a lakáshitel folyósításért a bank felszámíthat külön díjat, amely általában a hitelösszeg bizonyos százaléka (jellemzően 1%), vagy fix díj.


 Milyen lakáshitel fajták vannak 2018-ban?

A bankok számos lakáshitel konstrukciót kínálnak. Ilyen lehet a havi egyenletes törlesztésű (annuitásos) konstrukció, vagy a halasztott törlesztésű türelmi idős lakáshitel.

Az annuitásos (havi egyenletes törlesztésű) lakáshitel esetében az egyenletes törlesztőrészleten belül a futamidő folyamán változik a kamat, illetve a tőketörlesztés aránya. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az első időszakban a banknak csak a kamatot kell fizetni, majd később a futamidő vége fele kell egyre nagyobb összeget törleszteni. Így könnyen tervezhet előre, mivel tudja, hogy mennyit kell havonta törleszteni a bank felé.

Halasztott törlesztésű lakáshitel. Ennek a konstrukciónak a lényege, hogy türelmi időt lehet kérni a banktól (általában 1-3 év) és ezen időszak alatt csak a kamatot kell fizetni, a törlesztőrészletet nem. Amint lejár a türelmi idő, akkor lényegesen növekszik a fizetendő törlesztő. Ezt akkor érdemes választani, ha tudjuk, hogy 1-2 éven belül a családi kasszába lényegesen több bevétel fog befolyni havonta!

Kombinált lakáshitel. Ez a lakáshitel konstrukció a lakástakarék pénztári szerződéssel (LTP) vagy életbiztosítással kombinált finanszírozás. A kombinált lakáshitel esetében nincs tőketörlesztési kötelezettség a bank felé a megtakarítási időszak, illetve az életbiztosítás futamideje alatt. Ilyenkor vagy a választott LTP vagy más befektetési termékbe íródik jóvá a befizetett tőketörlesztési összeg. A teljes tőketörlesztés pedig egy összegben történik majd a korábbi (LTP vagy más megtakarítási mód) befizetéseiből egy későbbi időpontban.


 Mitől függ a lakáshitel konstrukció?

Több olyan elem is meghatározza a felvenni kívánt lakáshitel paramétereit, melyek az alábbiak lehetnek:

 • A lakáshitel igénylő havi nettó jövedelme
 • Az ingatlan forgalmi értéke, valamint annak földrajzi elhelyezkedése
 • A lakáshitelt igénylő negatív KHR (korábbi BAR lista) státusza
 • Az ingatlan ára és a rendelkezésre álló önerő aránya
 • A lakáshitelt igénylő kora, családi állapota, iskolai végzettsége
 • A hiteligénylő által eltartott gyermekek száma
 • A gyermekek után igénybe vehető CSOK összege
 • A hiteligénylő nettó jövedelmének maximális terhelhetősége


 BUBOR

A mozaikszó a Budapest Interbank Offered Rate, azaz a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb megnevezést takarja. Ez a hitelkamatok speciális átlagolása, amelyet a magyar bankok egymásnak ajánlanak fel. A piaci és jegybanki kamatváltozások nyomán naponta meghatározzák a referencia kamatlábat. A BUBOR jelentősége, hogy adott kamatperiódusra a bankok ez alapján állapítják meg a hitelek után fizetendő kamatot.


 Kamat

A kamat lényegében a hitelként a banktól kiadott pénzösszeg használati díja, a hitelhez viszonyított százalékként tüntetik fel. Lehet fix kamatozású vagy a jegybanki alapkamattól függően változó kamatozású.


 Kamatperiódus

A fix törlesztésű hiteleknél nincs jelentősége a kamatperiódusnak, a változó kamatozásúaknál igencsak fontos elemként szerepel. A kamatperiódus az az időszak, amikor a felvett hitelösszeg kamata állandó. Az ügyfél szempontjából az a legjobb, ha minél hosszabb a kamatperiódus, mert annál kiszámíthatóbb és tervezhetőbb a törlesztés, s nem változik a hitel kamata sem. A bank egyébként csak a kamatperiódus fordulónapján változtathatja meg a hitelkamatot.


 KHR

A KHR elődje a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, azaz a BAR, a KHR maga pedig a Központi Hitelinformációs Rendszer rövidítése. Hazai bankok és hitelintézetek működtetik az adatbázist, amelyből a hitelszerződések és az azokhoz kapcsolódó információk kérhetők le. A személyi hitel igénylésekor alapvető hogy a KHR-ben ellenőrizik az ügyfelet, hiszen z segít a hitelképesség megállapításában, biztosítja a felelős hitelezést és csökkenti a hitelezés kockázatát.


 THM

Kötelezően használt, egységes mutató a Teljes Hiteldíj Mutató, azaz a THM. Ez több mint a kamat, hiszen százalékos formában, egy évre vetítve mutatja meg a hitelfelvétellel kapcsolatban kifizetendő összes költséget, beleértve a kamatot és a hitel járulékos költségeit (például kezelési költség, hitelbírálati díj, folyósítási költség, stb.) Van azonban olyan költség, amelyet a THM sem foglal magában: ilyen a késedelmi kamat vagy a futamidő prolongálásának, azaz a meghosszabbításának a költsége (igaz, optimális esetben ezek elő sem kerülhetnek a futamidő alatt).


 Törlesztőrészlet

Az a kölcsön futamideje alatt jellemzően havonta visszafizetendő összeg, amely magában foglalja a tőke- és kamattörlesztést, továbbá adott esetben a kezelési költséget (amennyiben azt nem kellett egy összegben, a hitel felvételekor megfizetni).