Jelzálogkölcsön kalkulátor

Szeretnék  
 

Hitelösszeg

Forintot

Futamidő

Évre

További beállítások

Törlesztőrészlet fixálás (kamatperiódus)
Raiffeisen Személyi Kölcsön Ingatlanfedezettel - 5 éves kamatperiódussal
Kezdeti költség
0 Ft
Törlesztő­részlet
76 455 Ft
Visszafizetendő összeg
9 174 589 Ft
THM
5,79%
Kamatperiódus
5 év
Nincs folyósításkor befizetendő kezdeti költségNincs folyósításkor befizetendő kezdeti költség
Kínálatunkban a legkedvezőbb THM-mel rendelkező ajánlatKínálatunkban a legkedvezőbb THM-mel rendelkező ajánlat
Kínálatunkban a legkedvezőbb havi törlesztőrészlettel rendelkező ajánlatKínálatunkban a legkedvezőbb havi törlesztőrészlettel rendelkező ajánlat
Akciós időszak!Akciós időszak!
 • 70 000 Ft jóváírással
 • Induló díj akcióval
 • THM: 4,84%-7,65%
A hitel teljes díja: 2 174 589 Ft / Egyéb költség: Nincs/ Futamidő: 6 - 25 hónap / Kamat: 5,14 - 6,19% / THM: 4,45 - 7,43%
Raiffeisen Személyi Kölcsön Ingatlanfedezettel - 10 éves kamatperiódussal
Kezdeti költség
0 Ft
Törlesztő­részlet
77 433 Ft
Visszafizetendő összeg
9 292 012 Ft
THM
6,08%
Kamatperiódus
10 év
Nincs folyósításkor befizetendő kezdeti költségNincs folyósításkor befizetendő kezdeti költség
Akciós időszak!Akciós időszak!
70.000 Ft jóváírással70.000 Ft jóváírással
 • 70 000 Ft jóváírással
 • Induló díj akcióval
 • THM: 4,84%-7,65%
A hitel teljes díja: 2 292 012 Ft / Egyéb költség: Nincs/ Futamidő: 6 - 25 hónap / Kamat: 5,42 - 6,47% / THM: 4,45 - 7,43%
K&H ingatlanfedezetes személyi hitel
Kezdeti költség
47 600 Ft
Törlesztő­részlet
78 738 Ft
Visszafizetendő összeg
9 555 320 Ft
THM
6,78%
Kamatperiódus
5 év
 • induló díjkedvezményekkel
 • kedvező törlesztőrészlet választható kedvezményekkel
 • THM: 3.9–7.6%
A hitel teljes díja: 2 555 320 Ft / Egyéb költség: 47 600 Ft/ Futamidő: 24 - 360 hónap / Kamat: 3,64 - 7,09% / THM: 3,90 - 7,60%

Szabad­felhasználású jelzáloghitel kisokos

 Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitel tetszőlegesen felhasználható, tehát a kapott hitelösszeg bármire elkölthető. A hitel fedezete minden esetben a hitelfelvevő által felajánlott ingatlan (lásd alább, hogy milyen fedezetet fogadnak el a bankok), melyre a bank jelzálogjogot jegyeztet be.

Amennyiben a nem lakáscélú szabad felhasználású jelzáloghitel szerződéskötésének időpontja 2010.03.01. utáni, akkor a részleges vagy teljes előtörlesztés (végtörlesztés) esetén külön díj nem kerül felszámításra, ha a fennálló tartozás nem haladja meg az egymillió Ft-ot és az ezt megelőző tizenkét hónapban előtörlesztés nem volt.


 Mikor érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választani?

Ha a hitel fedezeteként ingatlant tud felajánlani, akkor sokkal kedvezőbb feltételekkel juthat kölcsönhöz, mint fedezet nélkül. A hitelkamatok lényegesen alacsonyabbak, mint fedezet nélküli szabad felhasználású hitelek esetén. Így a havi törlesztő részlet is kisebb lesz, arról nem beszélve, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek viszonylag hosszú, akár 20-25 éves futamidőre igényelhetők.


 Kik vehetik fel?

A szabad felhasználású jelzáloghitelt 18. életévét betöltött, a kiválasztott Bank számára az elbírálás során elfogadható jövedelemmel rendelkező ügyfelek igényelhetik, akik az adósminősítési és hitelbírálati feltételeinek megfelelnek. Aki szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR – korábban BAR) negatív adóslistáján szerepel, nem veheti fel a hitelt.

Amennyiben a hiteligénylőnek van házastársa vagy élettársa, úgy adóstársként a szabad felhasználású hitel felvételekor kötelezően meg kell jelölni. A háztartás elfogadható jövedelmének növeléséhez további adóstársak, vagy kezesek bevonására is lehetősége van az igénylőnek, így ezek a személyek is ügyleti szereplőkké válnak.

A fedezetül felajánlott ingatlanok tulajdonosai zálogkötelezett minőségben vesznek részt a kölcsönügyletben.

Fontos, hogy a kölcsönigénylés időpontját megelőző 3 havi - egyazon munkahelyről származó - rendszeres jövedelem meglétét igazolni kell, amelynek el kell érnie a mindenkori minimálbér összegét.


 Mi lehet a szabad felhasználású jelzáloghitel fedezete

Bankonként változó, de alapesetben az alábbi ingatlantípusokat fogadják el jelzáloghitel fedezeteként. Ezek a következők:

 • Lakóingatlan (családi ház, ikerház, társasházi lakás, sorházi lakás, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóingatlan, vegyes funkciójú lakóingatlan, ha a lakó funkció 50%-nál nagyobb, stb.)
 • Hétvégi ház, nyaraló, üdülő
 • Beépítetlen terület – építési telek

Fentieken kívül vannak még olyan ingatlantípusok, melyek egy-egy pénzintézetnél elfogadhatók fedezetként. Amennyiben olyan ingatlant kíván felajánlani, mely nem található a fenti felsorolásban, akkor ezzel kapcsolatban kérje ki a választott bank tanácsát!

Fontos, hogy egy jelzáloghitel ügyletbe maximum 3 ingatlanfedezet vonható be. A pénzintézetek azonban nemcsak a fedezetként elfogadható ingatlanok típusát határozzák meg, hanem minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékét is. Ez bankonként eltérő értékeket jelenthet.


 Mi az ingatlan forgalmi értéke?

Az ingatlan piaci értéke a hivatalos értékbecslés időpontjában. A forgalmi érték összege megegyezik azzal az összeggel, amennyiért az értékbecslés pillanatában az ingatlan várhatóan eladható.


 Kik vesznek részt a hitelügyletben?

A szabad felhasználású hitel felvételekor az adós sok esetben nem egy, hanem akár több személy vagy cég is lehet.

 • Az adós, akié elsődlegesen a tartozás
 • A hitelintézet,
 • Az adóstárs, aki általában házastárs, élettárs vagy családtag. Ő ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós.
 • A kezes. Ő az, akitől a bank követelheti a hitel visszafizetését abban az esetben, ha az adós vagy az adóstárs nem fizet.
 • A dologi adós, más néven zálogkötelezett. Ő egy olyan kezes, aki nem az egész tartozásért felel, hanem csak a tulajdonában lévő vagyontárgyak erejéig, melyeket ő ajánlott fel fedezetként.


 Mik a kezdeti költségek?

A hitelfelvétel során azokat az egyszeri kiadásokat nevezzük kezdeti költségeknek, melyek megfizetése nélkül a bank nem fogja a hitelt folyósítani. Ilyen lehet

 • az értékbecslési díj
 • a közjegyzői díj

Sok esetben a bankok egyes akciók keretében ezen költségek egy részét elengedhetik vagy a folyósítás után jóváírhatják az adós számláján. Erről érdemes tájékozódni minden egyes bank ajánlatának feltételeinél.


 Mi az a közjegyzői okirat?

Olyan okirat, amely közjegyző által aláírtan tanúsítja az okiratba foglalt nyilatkozat megtételét, annak helyét, idejét és módját, illetve, hogy az okirattal tanúsított adatok és tények a valóságnak megfelelnek. Jelzálogszerződésnél általában kétféle kötelezettségvállaló nyilatkozatot (közjegyzői okiratot) használnak a bankok – ezek közül csak egyfélét kell aláírni:

 • Egyoldalú: A hiteligénylő jelzáloghitel kölcsönszerződésben foglalt kötelezettségvállalását tartalmazza.
 • Többoldalú: Ugyanaz, mint az egyoldalú, csak ebben az esetben magát a kölcsönszerződést foglalják közjegyzői okiratba (általában ennek magasabb a díja).


 Előtörleszthető a szabadfelhasználású jelzálog hitel?

Minden bank esetében van lehetőség részleges vagy teljes előtörlesztésre. A válasz tehát IGEN, azonban az előtörlesztés szerződésmódosítással jár, melynek külön díja van minden banknál. Az elő-, illetve végtörlesztés díját a bankok aktuális hirdetménye tartalmazza. Az előtörlesztésnek vannak olyan esetei is, amikor a szerződésmódosítási díjat nem kell megfizetni. Ezekről a konkrét esetekről a hitelnyújtó pénzintézeteknél kérhető pontos felvilágosítás.

Amennyiben előtörlesztünk, akkor az előtörlesztett összeg minden esetben a fennálló tőketartozást csökkenti. Ha például Ön a meglévő jelzáloghitelének csak egy részét fizeti vissza, akkor a törlesztő részlet változatlanul hagyása mellett előbb letelik a hitel. A futamidő változatlansága mellett a havi törlesztés összege csökken. 


 Mi az a kamatperiódus?

Lényegében az az időszak, amelyen belül a felvett hitel kamata nem változik. A bank csak a kamatperiódus fordulónapján változtathatja meg a hitel kamatát. Általában a hitelszerződés megkötése előtt lehetősége van a hitelfelvevőnek a kamatperiódust kiválasztani. Minél hosszabb a kamatperiódus, annál nagyobb biztonságban érezheti magát.

Jelzáloghitelek esetében legalább egyéves kamatperiódusú hitelt javasolt választani.


 Gyakori kérdés, hogy GYES-en vagy GYED-en lévő kaphat-e szabadfelhasználású jelzáloghitelt?

A válasz: IGEN! De csak akkor, ha van a környezetében olyan személy, akit adóstársként be tud vonni, és aki rendelkezik valamilyen alábbi típusú jövedelemmel:

 • munkabér
 • napidíj – ha az elmúlt 12 hónapból legalább 9 hónapban kifizetésre került
 • nyugdíj (speciális jogcímen kapott nyugdíj/ellátás – pl. rokkantsági nyugdíj – akkor fogadható el jövedelemként, amennyiben az ügyfél élete végéig kapja. Ha csak meghatározott ideig kapja, külön kell igazolni, hogy meddig jár a juttatás és a futamidőt hozzá kell igazítani)
 • Megbízási díj – ha rendszeres és 12 hónapja folyamatosan érkezik
 • Életjáradék – amennyiben határozatlan időtartamra szól
 • Nevelési és nevelőszülői díj
 • Ápolási díj


 Munkáltatói igazolás nélkül igényelhető jelzáloghitel?

A válasz: NEM! Jövedelemigazolás nélkül még akkor sem nyújtanak jelzáloghitelt a bankok, ha fedezetül egy nagy értékű ingatlan szolgál. A hitelbírálat során a bankok azt is látni szeretnék, hogy az igényelt szabadfelhasználású jelzáloghitel miből lesz fizetve a jövőben, azaz az igénylő rendelkezik-e megfelelő jövedelemforrással.


 Mi alapján válasszunk?

A szabad felhasználású jelzáloghitel felvétel során az egyik legfontosabb szempont a havi törlesztő részlet és a THM nagysága.