CSOK támogatás és hitel kalkulátor

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény - hétköznapi használatban a CSOK - a családok számára nyújt támogatást ingatlanvásárláshoz.

600 ezer és 10 millió forint közötti összeg vissza nem térítendő támogatás formájában. A támogatás összege attól függ, hogy hány gyermeket vállal a család, illetve, hogy új vagy használt ingatlan a cél. Maximum 15 millió forint kedvezményes kamattámogatott lakáshitel is igényelhető a CSOK mellé.

Hitelcél:

 

Gyerekek száma:

-
+

Ön a válaszok alapján 0 forint CSOK-ra jogosult!

Legalább 0 m2 hasznos alapterületű ingatlan szükséges!

Ön a válaszok alapján nem jogosult CSOK-ra!


-
Ft
+
-
évre
+
Szerepel negatív KHR listán?

Amennyiben nem szeretne válaszolni erre a kérdésre, kérem vegye figyelembe, hogy KHR-es ügyfelek nem jogosultak CSOK Hitelre, de a Családi Otthonteremtési Kedvezményre továbbra is jogosult!

0 elérhető ajánlatot találtunk 10 000 000 Ft hitelösszegre, 20 éves futamidővel.
Nettó 250 ezer forint feletti jövedelemmel kalkuláltunk.
Nincs a keresési feltételeknek megfelelő találat!

CSOK kisokos

A CSOK-hoz szükséges személyi feltételek

A CSOK-ot mind házasként, mind bejegyzett élettársi viszonyban élve igényelheti - ebben az esetben azonban csak a meglévő gyermekek után jár a támogatás, míg házasként előre is vállalhat gyereket. Kikötés viszont, hogy legalább az egyik igénylőnek 40 év alatt kell lennie (meglévő gyermekek esetében semmilyen kormegkötés nincs a szülőkre vonatkozóan). A külföldi munkavállalás vagy állampolgárság nem kizáró ok, ugyanakkor a TB-jogviszonyt ilyenkor is igazolni kell.

Ha pedig már szóba került a társadalombiztosítás, egy és két gyerek esetén a jogszabályok 180 napnyi folyamatos TB-viszonyt írnak elő, három vagy több gyermek esetén ugyanez már 2 év. Garantáltan elutasításra kerül a kérelem, ha az igénylőknek köztartozásuk van, illetve, ha büntetett előéletűek. Ezek a kritériumok pedig nemcsak a hagyományos CSOK-ra, de az újonnan bevezetésre került falusi CSOK-ra is érvényesek.

Gyermekvállalással kapcsolatos kritériumok

A jog némileg másképp értelmezi a gyermek fogalmát, mint a köznyelv, ezért érdemes ezekkel a feltételekkel is tisztában lennie. Gyermeknek számít például a 24. hetét betöltő magzat vagy a 20 és 25 év kor közötti fiatal, amennyiben felsőoktatási intézményben, nappali tagozaton tanul. A gyermekkor vége pedig nem 18, hanem 20 év a CSOK kapcsán.

Ahogy már szó volt róla, házasként előre is vállalhat gyermeket: használt ingatlan vásárlásához kettőt, míg új lakás építése vagy vásárlása kapcsán hármat vagy akár többet is. Ennek megfelelően az elérhető összegek is nőnek, azonban csak óvatosan! Ha mégsem jönne össze a bevállalt gyermekáldás, az állam visszakövetelheti a CSOK egészét vagy egy részét.

Érdemes tisztában lennie azzal is, hogy nemcsak vérszerinti gyerekei után igényelhet CSOK-ot, hanem a legalább egy éve az Ön gyámsága alatt állókra is. Elvált szülők esetén pedig az a szülő igényelheti az állami támogatást, akinél a kiskorút a bíróság elhelyezte, illetve közös felügyelet esetén, akivel egy lakcímen él. 

Ne legyen túl kicsi a kiszemelt ingatlan

Az ingatlan kapcsán számos feltételt szabtak a törvényhozók, ezek közül a legfontosabb a méretre vonatkozó kritériumok. Egy gyerek esetén a lakásnak legalább 40, míg a családi háznak minimum 70 négyzetméteresnek kell lennie. Két gyerek esetén a méretek 50 és 80 m2-re, míg három vagy több gyereknél 60/90 m2-re módosulnak.

Az ingatlan méreténél az ún. hasznos alapterület számít, azaz azok a helyiségek, ahol a belmagasság legalább 190 cm (egy lakóhelyiségnek pedig el kell érnie a 2,5 métert). Ha használt ingatlant vásárolna, a vételárra is figyelnie kell. Ez ugyanis nem lehet 35 millió forintnál magasabb, ami elsősorban a fővárosban és a nagyobb városokban jelenthet problémát a népesebb családoknak.

A CSOK-ra továbbra is érvényes, hogy a támogatási összeg felújításra nem, ugyanakkor bővítésre felhasználható. Ennek kapcsán azonban fontos kiemelni, hogy a bővítés kizárólag lakhatási célú helyiségre érvényes, azaz fürdőszobát vagy konyhát nem tud hozzáépíteni ingatlanához. A falusi CSOK esetében azonban más a helyzet, hiszen ebben a konstrukcióban a felújítást is finanszírozhatja a pénzből.

Az új, vidéken igénybe vehető CSOK-ot olyan munkálatokra fordíthatja, mint például a tetőcsere, központi fűtés kialakítása, belső burkolat cseréje vagy az épület szigetelése. Arra azonban mindenképpen ügyeljen, hogy a munkálatoknak a szerződéskötés után legkésőbb három évvel el kell készülniük. Ellenkező esetben kamatostul kéri vissza az állam a jóváhagyott összeget.

Sokan egy korábbi ingatlant adnak el, majd annak a vételárából és a CSOK-támogatásból vágnak bele az otthonteremtésbe. Ha azonban használt ingatlan vesz, az eladásból befolyt összeget köteles felhasználni a CSOK-os ingatlanhoz, amennyiben az eladás 5 éven belül történt.

Ezekre a dokumentumokra lesz szüksége, vagy akár nyilatkozhat is

Míg a korábbi években sok-sok vesződséggel és utánajárással járt a CSOK-igénylés, mára már elegendő egy nyilatkozat megtétele és a megfelelő dokumentumok benyújtása. Mindez azt jelenti, hogy egy nyilatkozat formájában vállalja és elismeri, hogy Ön megfelel a CSOK igénylés feltételeinek. A következő dokumentumokat azonban mindenképp készítse elő a folyamathoz:

 • Személyi igazolvány és lakcímkártya
 • Igazolás a TB-jogviszonyról (külföldi munkavállalás esetén hiteles fordítással)
 • Adóigazolvány
 • Ingatlanvásárlás esetén adásvételi szerződés
 • Kivitelezési dokumentumok, ha az építkezés mellett döntött
 • Építőközösségi szerződés társasház-építés esetében
 • Várandósgondozási könyv, amennyiben magzat után igényelne CSOK-ot

A nyilatkozatot - amely teljes bizonyító erejű magánokiratnak számít - letöltheti a kiszemelt pénzintézet honlapjáról, majd a dokumentumokkal együtt oda is szükséges beadnia. A dokumentumokat szintén érdemes a választott bank weboldaláról beszereznie, hiszen így biztosan a megfelelő iratokkal vághat bele az igénylésbe.

A TB-jogviszony igazolása kulcsfontosságú a CSOK-hitelhez, ezért ebben az esetben nem elegendő a nyilatkozat. Az igényléshez kizárólag az OEP által kiállított dokumentum használható, melyet a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatait ellátó osztályán igényelhet. Az átfutási idő jellemzően három munkanap, az igazolás pedig 30 napig érvényes.

Mint minden hivatalos irat kapcsán, itt is érdemes kiemelt figyelmet fordítani az adatok pontosságára. Annál is inkább, hiszen a NAV minden nyilatkozatot ellenőriz, valótlanság esetén pedig nemcsak a kamattámogatott hiteltől eshet el, de akár büntetéssel is sújthatják. A határidők pedig legalább annyira kulcsfontosságúak, mint a pontosság!

Egyedi esetekben természetesen további iratokra is szüksége lehet. Ezek közé tartozhat egyebek mellett a jogerős bírósági ítélet a gyermek elhelyezéséről elvált szülők esetén vagy az iskolalátogatási igazolás, ha a gyerek életkor alapján már nem jogosítaná CSOK-igénylésére, esetleg az erkölcsi bizonyítvány. 

Kerülje el ezeket a kizáró okokat!

A CSOK lényegében két részből áll: a vissza nem térítendő támogatásból és a kamattámogatott hitelből, melyet három vagy több gyerek esetén kérhet. A kettő azonban szorosan összefügg, a hitel kapcsán pedig ugyanolyan hitelminősítésen kell átesnie, mintha piaci kölcsönt igényelne. Ennek pedig megvan a maga kockázata: ha a hitelkérelmét elutasítják, a vissza nem térítendő, maximum 10 milliós támogatásra sem lesz jogosult. 

Sajnos további buktatók is léteznek, melyekkel számolnia kell a CSOK kapcsán. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a nagykorú gyermekének Önnel egy címen szükséges élnie, és ezt lakcímkártyával igazolni is kell. Az nem jelent problémát, ha a 25 év alatti fiatal már dolgozik, viszont a jövedelme nem lehet akkora, hogy a szükségleteit egyedül is finanszírozni tudja. Mivel ez a szabály meglehetősen tágan értelmezhető, könnyen elakadhat rajta az igénylés.

A büntetett előélet kapcsán is célszerű alaposabb elmerülnie a jogban. Ha például csak megrovásban vagy próbára bocsátásban részesült, nem minősül büntetett előéletűnek, így minden további nélkül igényelheti a támogatást. Ugyanez a helyzet, ha pénzbírságra ítélték, és Ön azt maradéktalanul megfizette, valamint természetesen a szabálysértések sem számítanak. Az egyetlen kizáró ok a priusz, - ebben az esetben nem érdemes belevágni a folyamatba.

A CSOK kapcsán a törvényhozók nem tették lehetővé az utólagos igénylést, vagyis ebben a támogatási formában csakis az építkezés vagy vásárlás megkezdése előtt lehet beadni a kérelmet. Az sem számít, ha egyébként minden feltételnek megfelelne. Ha már lezárult az adásvétel, vagy átadásra került az ingatlan, semmilyen körülmények között nem igényelheti a CSOK-ot.

Mi történik, ha a jövőben nem felel meg a CSOK igénylés feltételeinek?

Ha már megkapta a CSOK-ot, és fel is használta az összeget, sajnos még nem dőlhet teljesen hátra. A feltételek ugyanis nemcsak a jelenre, de a jövőre is vonatkoznak, különösen, ami az előre vállalt gyermekeket illeti. Itt bizony szigorúak az elvárások: ha egy gyereket vállalt előre, 4 éven belül kell megszületnie az apróságnak. Két gyerek vállalása esetén a határidő 8 évre, míg három gyermeknél 10 évre tolódik.

Ha nem teljesül a vállalás, a támogatás teljes összegét és a késedelmi kamatot is vissza kell fizetnie. A kötelezettség alól még az egészségügyi okok sem mentesítik, azonban ilyen esetben kérhet méltányossági elbánást. Amennyiben pozitívan bírálják el, mentesülhet a késedelmi kamatfizetés alól, esetleg részletfizetést engedélyezhetnek vagy haladékot kaphat a fizetési határidők kapcsán.

Hasonlóan hosszú távú elköteleződést jelent, hogy a CSOK-kal támogatott ingatlanban kell élnie 10 évig. Ráadásul erre az időre az állam elidegenítési és terhelési tilalmat is előír. Így aztán nem költözhet bármikor szabadon a család egy teljes évtizedig. Szerencsére a korábbi szabályozással ellentétben a nagykorú gyermekre már nem vonatkozik az ottlakási kötelezettség. 

A 18. életévét betöltött gyermek abban az esetben költözhet el, ha tanulmányai vagy munkája más városba szólítják, vagy, ha közeli hozzátartozó ápolása miatt válik szükségessé a költözés, esetleg a szülőt szabadságvesztésre ítélik. A felsorolás ezzel még nem teljes, érdemes utánanéznie az összes szóba jöhető lehetőségnek. 

A CSOK igénylésénél ezek a legfontosabbak

Ha biztosra akar menni a CSOK kapcsán, érdemes az alábbi hét pontot előre venni az igénylés megkezdése előtt. Ha ezeknek a pontoknak megfelel, jobb esélyekkel vág bele a kérelembe, és kisebb lesz a kockázata, hogy később vissza kell fizetnie a támogatást.

 1. A kiszemelt ingatlan legyen megfelelő méretű!
 2. Az ingatlan semmiképpen se legyen drágább 35 millió forintnál!
 3. Menjen biztosra a település kapcsán, hiszen 10 évig nem költözhet majd el!
 4. Közeli hozzátartozójától nem vásárolhat ingatlant CSOK-támogatással!
 5. Felelősen gondolja át, hány gyermeket tud bevállalni a jövőben!
 6. Győződjön meg róla, hogy rendelkezik legalább 180 nap TB-jogviszonnyal!
 7. Ügyeljen a határidőkre és a megfelelő dokumentumok benyújtására!