A Karácsony közeledtével az ajándékok beszerzését is elkezdjük ebben az időszakban. Sajnos azonban, a járványhelyzet miatt kialakult állapot meglehetősen átalakítja ez évben a vásárlási szokásokat. Nem csak azzal kell megküzdenünk sok esetben, hogy miből finanszírozzuk az ajándékokat, vagy bármilyen más jellegű szükségletünket, de maguknak, az árucikkeknek beszerzése is döcögősebbé válhat a hagyományosan megszokottnál. Kijárási korlátozások, házi karantén, rövidített nyitvatartási idő és akár logisztikai nehézség is közbeszólhat, miközben a vásárlásokat tervezzük.

Miben lesz más ez az év?

Amint tapasztaljuk, a személyes vásárlás már most sok helyen nehézséges. Éppen a napokban került bevezetésre az a (egyelőre) 30 napos válságkezelési csomag, amely többek között rendelkezik a boltok rövidített nyitvatartásáról, az este 8 óra utáni kijárási korlátozásról, az éttermek, mozik, wellness központok látogatók előtti bezárásáról, illetve a bevásárlóközpontok teljes területén történő maszk-használatról. Sokan így munka mellett nem is képesek elegendő időt szánni a boltokban körbenézésre, bevásárlásra, de ha idejük engedi is, egészségügyi biztonságuk, illetve a komfortérzet miatt nem szívesen látogatják az üzleteket.
A vásárlási szokásokban - az intézkedések miatt - egy olyan változás is beáll, hogy akik eddig különböző wellness, utazás, vacsora, szinházbérlet, és ehhez hasonló szolgáltatást ajándékoztak egymásnak, azoknak most más jellegű ajándékot kell keresniük.
Amellett, hogy hol és mikor vásároljunk be, egy másik lényeges nehézség lehet a “miből” kérdése. A korábbi évek trendje szerint egyre többen finanszírozták az ünnepi ajándékozást hitelből. Ez évben viszont sokaknak megváltozott a bevételi forrásuk, így a korábbi évekkel ellentétben most nem biztos, hogy kölcsönhöz juthatnak. Így már most érdemes megnézni, hogy szükség esetén milyen feltételekkel, és milyen kölcsönökhöz juthatunk. A megváltozott feltételek miatt ugyanis már nem biztos, hogy hitelképessé nyilvánít a pénzintézet.
Most nézzük át, milyen lehetőségeink vannak akár a vásárlás, akár finanszírozás területén!

Hitelképesség

Amennyiben bármilyen okból hitelre kívánunk vásárolni, több lehetőségünk is van erre. Nézzük meg, ez esetben milyen forrásokhoz érdemes nyúlni :

  • Személyi kölcsön igénylése: ez a legpraktikusabb megoldás, mivel jelenleg nagyon kedvező kamatozással juthatunk a kívánt összeghez. Akkor forduljunk ehhez a lehetőséghez, ha nagyobb összegre van szükségünk. A bankoknál rendszerint ugyanis 400-500 ezer forint a személyi kölcsönként felvehető összeg alsó határa. A felső határ 7-10 millió forint között mozog. Ebből akár új autót is vehetünk. Személyi kölcsön esetében nagyon fontos megjegyezni, hogy több feltételnek kell megfelelnünk igényléskor. A legjelentősebb feltételeket lejjebb megemlítjük!
  • Áruhitel: praktikus lehetőség, ha egy konkrét árut kívánunk megvásárolni. Az igénybevétel feltételei hasonlóak a személyi kölcsönhöz, viszont kisebb összegre is igénybe vehető, emiatt a visszatörlesztési idő is rövidebb.
  • Bankszámlához rendelt hitelkeret: igénylése egyszerű, különösebb feltételek nélkül kérhetjük a már meglévő bankszámlánk mellé. A bankok általában fel is kínálják az ügyfeleknek. Hátránya, hogy sok esetben magasabb kamatot számol fel a személyi kölcsönnél.
  • Hitelkártya: nem ajánlott, hogy hitelkártyával vásároljunk nagyobb összegben. Ha nem fizetjük vissza a teljes összeget időben, a következő számlazárásig, nagyon magas kamatot fogunk fizetni utána.

Amennyiben személyi kölcsönt kívánunk felvenni, általánosságban a következő alap feltételeknek kell megfelelni:

  • Minimum elvárt folyamatos munkaidő egy munkahelyen 3-6 hónap, határozatlan munkaidejű szerződéssel. Egyes esetekben a határozott munkaidejű szerződés is megfelel (pl. rendvédelmi szerveknél), amennyiben a munkáltató igazolást ad továbbfoglalkoztatási szándékáról. Közmunkás munkaviszonyt a bankok nem fogadnak el!
  • Bejelentett magyarországi munkaviszony.
  • Ne legyen rólunk negatív bejegyzés a KHR (volt BAR) listán! A bankok többnyire passzív KHR besorolás esetén sem nyújtanak hitelt, így könnyen eleshetünk hiteltől akkor is, ha egyébként már késve is, de visszafizettük adósságunk. Fontos, hogy ne legyen olyan adósság, ami a 90 napot meghaladja, akár adósok vagyunk, akár kezesek.
  • Ne legyen közüzemi tartozásunk! Ha egy-két napot valaki csúszik a csekkbefizetéssel, még nem fogják elutasítani, de 30 napnál régebbi közüzemi tartozás már gondot okozhat hitel igénylésénél.
  • Meglévő jelzáloghitel: amennyiben ilyennel rendelkezünk (pl. lakásunkra vettük fel) a bankok elutasíthatják személyi kölcsön kérelmünk.
  • Meglévő egyéb hitel: fizetésünk egy meghatározott része fordítható hiteltörlesztésre az adósságfék-szabály értelmében. Csak akkor vehetünk fel újabb hitelt, ha annak törlesztése ebbe a keretbe belefér. Számításánál vegyük figyelembe, hogy bankszámla hitelkeretnek, vagy hitelkártyánk keretének 5 %-ával csökken a hiteltörlesztésre fordítható összeg!
  • Igazolt jövedelem: bankok alapvetően a belföldi igazolt jövedelmet fogadják el. Ez lehet bér vagy nyugdíj, amennyiben az véglegesített. A különböző segélyek, támogatások többségét viszont a bankok nem fogadják el.
  • Meglévő bankszámla: a bankok jellemzően meglévő bankszámla kivonatát kérik be a jövedelem igazoláshoz. Nyugdíj esetén ez nem feltétel, de mivel a folyósítás és a törlesztés számlán keresztül történhet, így ott is elkerülhetetlen a bankszámla létrehozása.
  • Házastárs, élettárs: igényléskor számíthat, hogy házastársnak, illetve élettársnak milyen hitele, adóssága van, továbbá nagyobb összegnél felmerülhet, hogy bevonható adóstársként.
  • 3 hónap eltelte a legutóbbi hitel igénylése, folyósítása esetén. A túlzott eladósodást elkerülendő, Nem igényelhetünk 3 hónapon belül több hitelt, illetve ha folyamatban van egy hiteligénylés, nem adható be más banknál egy újabb.

Online vásárlás

Az utóbbi években egyre nagyobb területet foglal el a kereskedelemben az online vásárlás, a jelenlegi állapot pedig erre rá tesz még egy lapáttal, így mind az online kereskedők, mind az áruszállító cégek forgalma erőteljesen megnőtt. Már az kérdést vet fel, hogy az ünnepi felfutás idején hogyan tudja tartani a logisztikai rendszer a szállítási határidőket, így ha interneten vásárolunk, érdemes időben megrendelni az árut, így elkerülve, hogy az az ünnepek után érkezzen meg.

Mire figyeljünk oda interneten keresztüli vásárláskor.

Ha belföldi kereskedőtől vásárolunk, viszonylag egyszerű dolgunk van, viszont ez esetben is érdemes - főleg műszaki cikkek rendelése esetén - utána nézni néhány dolognak. Sokan szeretik az online boltokat, mivel azok rendszerint olcsóbbak egy utcai kereskedésnél, és kényelmesebb is fotelből rendelni, mint pl felkeresni egy adott üzletet, ráadásul a neten könnyebben összehasonlíthatjuk az árakat, teljesebb képet kaphatunk a kínálatról, és néhány kattintással választhatjuk ki a számunkra legkedvezőbb ajánlatot. Tudnunk kell azonban, hogy az legolcsóbb kereskedők a legtöbb esetben külföldről rendelik be az általunk kívánt árut, ami legtöbb esetben emiatt nincs is raktáron, sőt, a széles körben ismert, mega online áruházak között is van, aki ezt a megoldást választja. Ez önmagában nem baj, gond ezzel csak akkor lehet, ha bármilyen okból kifolyólag nem vagyunk elégedettek a termékkel, illetve garanciális okok miatt cserélni, illetve szervizeltetni kell. Sok cégnél ugyanis ennek a logisztikája, az áru visszaküldése, illetve a szervizhálózat elég gyatra, és ez könnyen kellemetlenséget okozhat.
Amennyiben külföldi kereskedőtől vásárolunk, ugyanúgy számolnunk kell ezekkel a kérdésekkel. Például egy USA-ból rendelt terméket, még ha garancia is van rá, elég macerás, illetve költséges visszaküldeni az eladónak, nem is beszélve az átfutási határidőkről. Vannak termékek, ahol a garanciális javítás gyakorlatilag érvényesíthetetlen, de még a csere is nehézkes. Ilyen pl. ha a Távol-Keletről rendelünk, kiváltképpen, ha azt a ma divatos online weboldalak segítségével tesszük.
Nemzetközi weboldalon történő vásárlás esetén a fizetési biztonságra is érdemes figyelnünk. Fontos, hogy csak megbízhatónak tartott weboldalon keresztül vásároljunk! Napjainkban egyre elterjedtebb az eredetihez hasonlító, de hamis weboldal, amelyik csak pénzünk és adataink kívánja lehalászni.

Részletesebben arról, hogy milyen lehetőségeink vannak online vásárlás területén, és mire figyeljünk oda, elsősorban a külföldről történő rendelések esetén, hamarosan, egy következő cikkünkben térünk ki.