Meglepetésre ad okot, hogy a bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 4 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, melyhez főképp az ipar és a piaci szolgáltatási szektor járult hozzá. Lássuk, hogyan alakultak a számok.

 

A magyar gazdaság teljesítménye bővült a 2021-es adatokhoz képest

 

A növekedéshez a nemzetgazdasági ágak jelentős része hozzájárult a mezőgazdasági ágazat kivételével, amely az idei aszályos időjárásnak és az árak drasztikus emelkedésének következtében jelentős visszaesésével fékezte a magyar gdp növekedését. Az ipar azonban jól teljesített, a számítógép, az optikai és elektronikai termékek, közúti járművek és a villamos berendezések gyártása is pozitív számokat eredményezett, emellett a raktározás és szállítás, a műszaki és adminisztratív, valamint a szakmai és tudományos területek bővültek a legjelentősebben a piaci szolgáltatások terén.

 

De hogyan néz ez ki számokban kifejezve?

 

A nyers adatok szerint a magyar gdp 4,0 százalékkal, a naptárhatással és szezonálisan kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt a 2021-es év ugyanezen időszakához viszonyítva. Ugyanakkor a naptárhatással és szezonálisan kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján a második negyedévhez viszonyítva 0,4 százalékos csökkenés tapasztalható.

 

A KSH által nyilvánosságra hozott statisztikák alapján kiderült továbbá, hogy a 2022-es első három negyedévi, naptárhatással és szezonálisan kiigazított és kiegyensúlyozott adatok 6,1%-kal haladták meg a tavalyi év azonos időszaki adatait.