Pénzügy témájú cikkek:

Olvassa el a pénzügyekkel kapcsolatos cikkeinket!

Megérkeztek a KSH legfrissebb GDP-adatai

Meglepetésre ad okot, hogy a bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 4 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, melyhez főképp az ipar és a piaci szolgáltatási szektor járult hozzá. Lássuk, hogyan alakultak a számok.

Államadósság: mi a helyzet a világban?

Mi az államadósság? Hogyan hat ennek mértéke a gazdaságra, és mindennapjainkra? Mely államok vannak leginkább eladósodva, és kik azok, akik biztonságban vannak? Hol, és mikor keletkeznek ezek az adósságok, és hogyan lehet kezelni őket? 
Megannyi pénzügyi kérdés, amely komolyan befolyásolja mindennapjainkat. Éppen ezért megvizsgáljuk, hol tart ma Magyarország, és általában Európa valamint a világ főbb államai adósság tekintetében. 

 

Nem használják ki az ügyfelek az Otthonfelújítási támogatást

Az adatok szerint az igénylők többsége nem használja ki teljes körűen a Otthonfelújítási program keretén belül pályázható vissza nem térítendő támogatást. A maximálisan igényelhető, 3 millió forintos összegnek csak töredéke jutott kiutalásra egy főre számolva. Ez főleg annak tudatában több, mint érdekes, hogy feltételezhetően az igénylők jó része a teljes támogatásra, vagy ahhoz közeli értékben ad be igénylést az Államkincstár részére.

Hitel, vállalkozás régen és most

Közel 200 éve vetette papírra a “legnagyobb magyar”, Gróf Széchenyi István a reformkor egyik legmeghatározóbb művét, a Hitelt. Inspirációja még ma aktuális, és bár a pénzügyi-, és bankrendszer az idők folyamán rengeteget változott, mégis érdemes visszatekinteni az akkor leírtakra. A zömében építő, de olykor kritikus gondolatok java ugyanis akár a mai gazdasági körülmények között is aktualizálható.