Ahogy az egész világon, úgy hazánkban is egyre népszerűbb a viszonylag új fizetőeszköz, a kriptovaluta. Sikere az újdonság mellett annak is köszönhető, hogy elsősorban a befektetők körében - részben a hagyományos befektetési lehetőségek relatív korlátoltsága és kisebb várható hozama miatt - nagy népszerűségnek örvend. A kriptovalutában jó lehetőséget látó befektetők, és vásárlók számának növekedése mellett pedig most már a kereskedői oldalon is egyre szélesebb az elfogadottsága. Míg korábban elsősorban a darkweben, illetve szűkebb online kereskedési térben, jellemzően magánszemélyek között volt pénzhelyettesítő eszköz, addig ma rengeteg komoly cég is elfogadja fizetőeszközként, ráadásul olyan nagy pénzügyi szolgáltatók is foglalkoznak vele, mint a PayPal, vagy a Revolut.

Kriptovaluta jelentése

A kriptovaluta egy digitális fizetőeszköz, amit bárki szabadon birtokolhat megfelelő számítógépes háttér mellett. Működtetése egy decentralizált,  komoly számítógép hálózaton alapul. Mivel nincs központi intézmény, így gyakorlatilag lehetetlen meghekkelni, vagy bármilyen módon belenyúlni a rendszerbe, így teljesen biztonságosnak mondható. Gyakorlatban, ha az elfogadottság széles körűvé válik, a jövőben digitálisan ugyanúgy fizethetünk kriptovalutákkal, mint a jelenleg használt pénzekkel.

Hogyan keletkezik a kriptovaluta?

Korábbi cikkünkben már bemutattuk a jelenleg használt pénzek keletkezését, ahol is a bankok teremtik a pénzt. A kriptovaluta azonban teljesen eltérő módon kerül forgalomba. Összehasonlításképpen vizsgáljuk meg, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a bankok által kibocsátott pénzek:

  • Létezik belőlük fizikailag fogható pénz (készpénz)
  • A bankok a fizikailag nem létező pénzt (számlapénz) jogszabályi kereteken belül “teremtik”. A számlapénz gyakorlatilag csak egy számadat a számlákon.
  • Értéke az adott pénznemért felelős állam pénzügyi és gazdaságpolitikájától, illetve az abba vetett bizalomtól függ.
  • A banki pénzteremtésnek gyakorlatilag nincs felső korlátja.
  • A pénzkibocsátás és teremtés felügyeletét állami intézmények végzik.
  • A pénzteremtés jogosultsága csak néhány szereplőnek (bankok) van engedélyezve.
  • Likviditása igen nagy, szinte mindenhol elfogadják fizetőeszközként.

A kriptovaluta esetében viszont teljesen más rendszert találunk, amely bizonyos szempontokat figyelembe véve jóval szimpatikusabb lehet a banki pénzteremtésnél:

  • Nincs semmilyen fizikai megnyilvánulása, csak digitális formában elérhető.
  • Fizetési felhasználhatósága korlátozott, az elfogadó kereskedők száma még alacsony.
  • Az ellenőrzést számítógépek hálózata üzemelteti a nyílt forráskódú rendszeren
  • Értékét kereslet-kínálat alapján tartja meg.
  • A kibocsátás hátterét egy hatalmas számítógéphálózat biztosítja, így bárki részt vehet a folyamatban, aki megfelelő géppel rendelkezik.
  • A kriptovalutát “bányásszák”, és egy adott valuta csak korlátos mennyiségben érhető el. (Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet több, különböző valutát létrehozni.)

Látható tehát, hogy a kriptovaluták - bár elterjedésük, és elfogadottságuk még messze van a hagyományos pénzektől - jóval tisztább és “esélyegyenlőbb” módon jönnek létre, mint bank által kibocsátott társaik. Talán ez is a népszerűségük egyik fő oka, és emiatt nem lehet őket megkerülni a jövőben. Ha a banki pénzek a királyságot jelképezik, akkor a kriptopénzek a demokráciát. Lehetséges, hogy a kriptopénzek hasonló módon fognak elterjedni a társadalomban, mint néhány száz évvel korábban a demokráciák a királyságok közepette.

Kereskedés, fizetési lehetőségek

A kriptovalutákkal egyre szélesebb körben vásárolhatunk az online térben. Már olyan cégóriások is elfogadják fizetőeszközként, mint a Microsoft, vagy a Dell, de közvetett módon, akár az Amazonról, a Walmartról is vásárolhatunk, illetve foglalhatunk repülőjegyet a Ryanairtől és más társaságokról, sőt, akár hazai webshopokból is rendelhetünk. Más kérdés, hogy ez mennyire éri meg nekünk, hiszen az fizetéshez használt ajándékkártyákhoz akár 5-10 %-os felár mellett juthatunk hozzá.

Kriptovaluta: a készpénz konkurenciája?

Jelenleg még nem tekinthetjük a kriptopénzeket a készpénz konkurenciájaként, főleg azért, mivel a kriptovalutának nincs fizikai valósága, az csak az online térben termethető, vásárolható, forgalmazható, és beváltható. Azt, hogy a jövő mit hozhat, még nem ismerjük, azonban feltehetően egy idő múlva, amennyiben a készpénzforgalom visszaesik, és a számlapénz sokak számára korlátolt elérhetőségű lesz, a kriptopénz népszerűsége igencsak megfog nőni. Az, hogy a kriptopénzek a jövőben helyettesíthetik-e valamilyen mértékben a készpénzt, jórészt a jelenlegi bankrendszer lépésein múlik. Egy esetleges gazdasági válság esetén, a hagyományos pénzbe vetett bizalom esetén pedig hirtelen megerősödhet a piaci pozíciója.

Kriptovaluta és a bankok

A kriptovaluta népszerűsége minden bizonnyal nem fog visszaesni a közeljövőben. A befektetők - kiváltképpen a jelenlegi gazdasági helyzetben - folyamatosan keresik az újabb lehetőségeket, ahol a pénzük hozamot hozhat. A népszerűség és a társadalmi elfogadottság viszont nemsokára valószínűleg már olyan tényezőve teszi a kriptopénzt, hogy azzal már a bankoknak is foglalkozni kell. Az, hogy ez mennyire közel van, jól jelzi, hogy az egyik brazil állami bank már kínál kriptovaluta termékeket, igaz jelenleg csak befektetési céllal. Szintén fontos esemény, hogy nemrég az amerikai szövetségi bankok engedélyezték egy kriptovaluta felügyelet létrehozását, így előkészítve azt az utat, hogy a pénzintézetek egyre inkább részt vegyenek a digitális pénzek piacán. A társadalmi igény mindenesetre már megvan, és biztosra vehetjük, hogy a bankok - már csak a piaci verseny miatt is - komolyan be fognak fektetni az új technikai fejlesztésbe, amelyekkel biztosíthatják a digitális pénz minél biztonságosabb használatát az ügyfelek számára olyan szolgáltatásokon keresztül, mint pl a virtuális széf. Mivel jelenleg még a banki szolgáltatások iránt töretlen a bizalom, ennek a folyamatnak a végigvitele elkerülhetetlen.
A másik kérdés, amivel a bankoknak szintén foglalkozni kell, az a kriptopénzek térnyerése a pénzpiacon. Amennyiben a bankok nem reagálnak, úgy a befektetési, majd később a hitelpiacon is konkurenciává válhat számukra a kriptopénz. Jelenleg a kihelyezett hitelállomány majdnem 100 %-ban a bankok által teremtett számlapénzből van finanszírozva, és ez nem kis hasznot hoz a bankszektor konyhájára. Amennyiben a kriptopénzek népszerűsége, és fizetőeszközként történő elfogadottságuk komoly mértékben nő, az okozhatja a hagyományos banki termékek iránti kereslet visszaesését, így a bankok profitja csökkeni fog. A pénzintézeteknek hosszabb távon tehát elkerülhetetlen, hogy beszálljanak a kripto-bizniszbe

Kriptovaluta és hitel

Lehet e folyósítani hitelt kriptopénzben? A válasz: igen! Talán sokan nem is gondolnak erre a hitelezési lehetőségre, pedig a jelenlegi szabályozás mellett nincs tiltva, hogy a kriptográfiai befektetők további haszonszerzés céljából kölcsönként nyújtsák mások részére a rendelkezésükre álló kriptovalutát. Ez egy ún. “peer-to-peer” (p2p) konstrukció keretén belül valósítható meg, ahol is magánbefektetők által elhelyezett összegek egy online platform segítségével kerülnek kihelyezésre. A platformok a blokkláncot használják arra, hogy összekapcsolják a befektetőket a hitelképes vállalati, és magán igénylőkkel. Mivel ezek a platformok határokon túlnyúló szolgáltatást nyújtanak, saját hitelminősítő rendszerrel rendelkeznek, és üzemeltetésük a banki termékekhez képest rendkívűl olcsó, így az ilyen rendszerű hiteligénylés egyre népszerűbb lehet, főleg azok körében, akiknek a hazai banki kínálatban nem jut megfelelő lehetőség hitelfelvételre akár a kondíciók, akár a hitelképesség miatt. Bár rövid távon nem feltételezzük, hogy a hitelpiacon komolyabb részt szakítson ki a kripto hitelezés, ez korántsem jelenti azt, hogy ez nem történhet meg. Az, hogy ez a folyamat mennyire lesz gyors, azt  a következő pozitív, és negatív tényezők határozzák meg:

  • Élénkülő kereslet a kripto hitelre.
  • Élénkülő kereset esetén megnövekszik a kriptovaluta iránti igény a befektetőknél, ez árfolyam felhajtó tényező.
  • Jelenleg a hitelek felhasználása korlátolt: leginkább befektetési céllal történhet - bízva a későbbi árfolyamnyereségben.
  • Jelenleg a kriptopénz elfogadottsága korlátozott: igen nehézkes pl. az építőanyag-vásárlás, illetve a munkadíj kifizetése ily módon. Amennyiben a kriptopénz elfogadottsága nő, úgy robbanhat a hitelkereslet.
  • Nagyobb beruházás esetén a kriptovalutát készpénzre kell váltani, ezt tőzsdei úton valósítható meg, aminek viszont - szabályozástól függően - költségei lehetnek.
  • Bár jelenleg a kriptovaluta népszerűsége és árfolyama is töretlen emelkedik,  ne felejtsük el, hogy ettől függetlenül az árfolyamkockázat még elég jelentős az ilyen termékek esetében.

Mi várható a jövőben

A kriptopénzek népszerűségének növekedése töretlen, így a jövőben az egyre szélesebb társadalmi elfogadottság miatt, lehetetlen lesz megkerülni annak pénzpiaci szerepét, igaz a jövőt még nehéz előrejelezni. Az viszont már most tisztán látható, hogy amennyiben nem lesz törés ebben a népszerűségben, úgy egyre szélesebb körben számolhatunk majd  mind a befektetési, mind a hitelpiacon a digitális termékekkel, ami alapjaiban változtathatja meg a jelenlegi ismert pénzügyi szokásaink.