A hitelfelvétel minden esetben körültekintő eljárást igényel, ezért jó tisztában lenni azokkal a tényezőkkel, amelyek a legnagyobb pozitívumot vagy éppen bukást jelenthetik. A különböző marketingfogások mellett a hitelközvetítők is az alacsony hitelkamattal igyekeznek felhívni a figyelmet egy-egy támogatási lehetőségre, miközben sokkal fontosabb tisztában lenni a THM, azaz a Teljes Hiteldíjmutató százalékban meghatározott értékével.

Ebből kifolyólag a várható kamat összege és a törlesztőrészlet még önmagában nem határozza meg a kölcsönajánlatot, ugyanis a bank ezen túl további kezelési költségeket is felszámol. Ezeknek az összegét a THM értéke tartalmazza, ezért hiába kecsegtető egy 0%-os akciós kamattal rendelkező hitelajánlat, még ugyanúgy megvan az esélye, hogy a későbbiekben jelentős kiadásokkal kell számolni.

Tudjon meg mindent a THM fogalmáról!

Napjainkban számtalan kölcsönajánlat között lehet válogatni, hogyha a cél egy új lakás megvásárlása vagy az életkörülmények korszerűsítése. A banki szféra lehetőségei mind hasonló ajánlatokat reklámoznak, azonban más feltételekkel, különböző hitelkamattal és THM-mel teszik. Ahhoz, hogy megtalálja az Ön számára legtökéletesebb lehetőséget, érdemes online hitelkalkulátorral összehasonlítania és kiszámolnia a különböző pénzintézetek ajánlatainak feltételezhető törlesztőjét.

A THM fogalma

A Teljes Hiteldíjmutató (közismertebb nevén THM), meghatározza a hitel teljes díjának százalékos arányát a hitel teljes értékéhez képest, így egy azonnali képet mutat arról, hogy Önnek mekkora összeget kell visszafizetnie a hitelfelvétel után. Ilyenkor nem kizárólag a törlesztőrészletről van szó, hanem minden – a hitelfolyósításhoz szükséges – kezelési költségről. Tehát a THM tartalmazza az olyan kölcsön folyósításával kapcsolatban álló és hitelfelvételhez fűződő bizonyos költségeket, mint a(z)

  1. kamat,
  2. értékbecslés,
  3. tulajdoni lap,
  4. jelzálog bejegyzés,
  5. folyósítási jutalék,
  6. számlavezetés költségei.

Amivel a THM sem számol

Ettől függetlenül még a THM százalékának megvizsgálásával sincs biztosítva, hogy minden felmerülő költségről szó esett. Léteznek olyan díjtételek, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak a hitelfolyósítás menetéhez, ezért nem jelennek meg a Teljes Hiteldíjmutató százalékos arányban kifejezett értékében. Ezeket a költségeket a teljes hiteldíjon felül kell visszafizetnie a hitelfelvevőnek, ilyenek például a(z)

  1. hitelbírálati díjak,
  2. késedelmi kamatok,
  3. futamidő hosszabbítási költségek,
  4. rendelkezésre tartási jutalékok,
  5. közjegyzői– és ügyvédi díjak,
  6. biztosítási díjak,
  7. garancia díjak,
  8. átutalási díjak.

A THM és különböző hiteltípusok kapcsolata

A különböző hiteltípusok kapcsán az esetek nagy részében különböző elemek határozzák meg és befolyásolják a THM értékét. Ebből kifolyólag érdemes már a hitelkonstrukció igénybevétele előtt tisztázni, hogy egy bizonyos ajánlat Teljes Hiteldíjmutatója milyen költségeket foglal magába, és ennek értékét milyen tényezők módosíthatják.

1. Személyi kölcsönök a THM tükrében

A személyi kölcsönök THM értéke például ezt a három plusz elemet tartalmazza: az ügyleti kamatot, a számla folyósításának és a számla vezetésének díját. Ahogyan minden hitelkonstrukció esetében a személyi kölcsönök kapcsán is felmerülhetnek kedvezményes lehetőségek, amikor a pénzintézetek elengedik a számlavezetési és folyósítási díjat.

A jutányos lehetőségek egyértelműen befolyásolják a THM értékét, de ettől függően a jövedelemhatár is módosíthatja az összeget, ugyanis minden bank saját értékküszöböt szab ki feltételként. A körültekintő eljárás érdekében érdemes minden banki ajánlatot végigböngészni, hiszen a kedvezmények mellett a havi bevétel is befolyásolhatja a személyi kölcsönök után fizetendő összeget.

2. A jelzáloghitelekhez tartozó THM és a BUBOR kapcsolata

A jelzáloghitelek kapcsán a THM plusz költségeként a szerződéskötési és számlavezetési összeget számolják fel a pénzintézetek a legtöbb esetben. Ami azonban ennél sokkal fontosabb, hogyha a jelzáloghitelek BUBOR-hoz köthetőek, akkor jelentős mértékben ingadozhat a THM értéke. Miről is van szó?

A BUBOR – azaz Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb – a budapesti kereskedelmi pénzintézetek kihelyezési rátájának átlagát jelenti. A BUBOR egy pénzügyi referenciamutató, amely prezentálja a piacon lévő bankok olyan kamatlábait, amiért a pénzintézetek már egymásnak is hajlandóak hitelajánlatot tenni egy bizonyos futamidőre. A bankok a jelzáloghitelek kapcsán a legtöbb esetben a rövid kamatperiódusú hitelek kamatát kapcsolják össze a BUBOR-ral, ezzel védve a saját konstrukciójukat. Ebből kifolyólag ez meghatározóvá válik a THM esetén.

Ettől függetlenül nem kell megijedni, a jelzáloghitelek kapcsán is lehet találni olyan kedvezményes alternatívákat, amellyel lefaragható a THM értéke. Ilyenek például az élet– és lakásbiztosítási engedmények, a munkabér-átutalási kedvezmény, de sokszor olyan helyzettel is találkozhatunk, hogy egy prémium ügyfél egy sajátos és kedvezőbb THM ajánlatot kap.

3. A lakáshitelek komplex THM értéke

A lakáshitelek kapcsán már korántsem annyira rövid a THM értékének listája, mint ahogyan a személyi kölcsönnél és a jelzáloghitelnél arról szó eshet. Ettől függetlenül hasonlóságként jelenik meg, hogy a THM értéket a BUBOR és a kamatperiódus hossza ugyanúgy befolyásolhatja a lakáshitelek esetében is, mint a jelzáloghitelek kapcsán. Az otthonteremtést elősegítő konstrukciók a kedvezményes lehetőségek tekintetében is ugyanúgy alakulnak, a bankok sok esetben számolnak

  • a lakás– és életbiztosítási engedményekkel,
  • a mukabér-átutalási kedvezménnyel,
  • a prémium banki ügyfelekkel,
  • és a kötelező díjak elengedésével.

A lakáshitelek THM értéke még így is specifikus, ezért annál több buktatót tartogathat a hiteligénylők számára. Mivel a lakáshitelek kapcsán sok esetben önerőre is szükség van, ami fedezetbiztosítással – azaz saját ingatlanok értékének bevonásával – is biztosítható, így már olyan plusz költségek is képbe kerülnek, mint például a jelzálogjog bejegyzés díja vagy az ingatlan értékbecslési díja. Ezen túl a lakáshitelek igénylése során a THM tartalmazza az ügyleti kamatot és a folyósítási díjat is, illetve az adott kondíció igénybevételéhez szükséges hiteltörlesztési vagy az alapszámla kezelési költségeit is a hozzájuk tartozó fizetési műveletek díjával együtt.

Bizonyos esetekben még olyanról is szó eshet, hogy a lakáshitel THM elemei között megtalálható az életbiztosítás is. Ez természetesen függ a hitelkonstrukció összetételétől és a hitelfolyósító banktól is, de például a hazai K&H pénzintézetek esetében ez egy működőképes feltétel és formula. Ez annyit jelent röviden, hogy az életbiztosítási kamatkedvezmény esetén a THM tartalmazza egy egészséges 35 éves személy biztosítási díját és az ehhez kapcsolódó csoportos beszerzési költségeket is.

A hitelkalkulátor a THM összehasonlításában is segít

A hitelkonstrukciók tekintetében nem találni kettő ugyanolyat, ugyanis a bankok minden esetben saját szabályrendszerhez és feltételekhez kötik az igénylési folyamatot. Ahogyan a fenti hiteltípusok is példázzák, a Teljes Hiteldíjmutató esetében is léteznek eltérések. Ebből kifolyólag mindig érdemes szakember segítségét kérnie, de már az is elég, ha hitelkalkulátorral képes utánajárni az Ön számára legkedvezőbb lehetőségeknek.

A hitelkalkulátorok online elérhetőek, amelyek a THM kiszámításában is a segítségére lesznek. Így azonnal kirajzolódik, hogy a teljes hitelösszegen felül milyen egyéb költségekkel szükséges számolnia a hitel igénylése és törlesztése alatt.

A THM számításnál különösen fontos odafigyelnie az időintervallumok pontos beállításaira – nem mindegy, hogy 5 vagy 20 éves futamidővel számol –, ugyanis nagy eltérések lehetnek a több millió forintos hitelösszegek kapcsán. A THM ismereteinek és az okos kalkulálásnak a tudatában máris nagyobb lehetősége van egy kedvező élethelyzet megteremtésére.