A legújabb statisztikai jelentések szerint töretlen a lakossági szektor hitelfelvételének növekedése. A hitelkihelyezésekre jótékony hatást gyakorolt az Otthonfelújítási Program keretén belül igénybe vehető kamattámogatott hitelkonstrukció, de emellett a személyi kölcsönök iránti érdeklődés is fokozódik. Élénkült a lakáspiac is, ahol az emelkedő árakkal arányosan az újonnan kihelyezett hitelek összege is nőtt.

Stabilizálódás a hitelpiacon

Komoly mértékben megsínylette a új kihelyzésű hitelek piacát az elmúlt egy év. 2020 márciusától ezidáig átlagosan 28 %-kal esett vissza a hitelkihelyezés, és ez a trend egészen ez év februárjáig tartott, kisebb-nagyobb különbségekkel. A márciusi és áprilisi adatok azonban komoly erősödést mutatnak, és bár elmaradnak a 2 évvel ezelőtti nyári csúcstól,  de elérték a korlátozások előtti fél éves időszak átlagát. Márciusban 228 milliárd forint, áprilisban 222 milliárd forint értékben történt új lakossági hitelkihelyezés. Ez időszakon belül a lakáshitelek erősödtek, a személyi kölcsön igénylés pedig nem változott érdemben. A csökkenés leginkább a babaváró hitelnél figyelhető meg. A korábbi hónapok adataihoz képest viszont mind a lakáshitel, mind a személyi kölcsön nagyot erősödött, és úgy tűnik, ez az erősödés megmarad a közeljövőben is.

Lakáshitel

A lakáshitelek növekedése némiképp meglepő, hiszen az előző egy éves időszakhoz képest is növekvő hitelfelvételből arányaiban ez a termékcsoport erősödött legjobban. Míg az utóbbi két éves időszakban a havi kihelyezés egy-két kisebb kiugrástól eltekintve 75-85 milliárd forint között mozgott, addig ez az összeg idén  márciusában 105, áprilisban pedig 108 milliárd forintot tett ki, ami mintegy 30 %-os növekedést jelent. Nyilvánvalóan az ingatlanpiac önmagában növekvő árak ellenére sem képes ekkora növekedést okozni, így a lakáshitel igénylések ilyen mértékű növekedésében fontos szerepet játszik egyrészt az Otthonfelújítási Program keretén belül igényelhető kamattámogatott, vissza nem térítendő állami támogatással igénybe vehető hiteltermék, amelyet májusban mintegy 11 milliárd forint értékben vett igénybe a lakosság. Ez feltehetően a következő hónapok statisztikai adatait is kedvezően befolyásolja. A hirtelen növekedés másik tényezője az előző év végéről elhalasztott beruházások lehetnek, amelyeket - akár az Otthonfelújítási Programmal is kombinálva - most vesznek igénybe az ügyfelek. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelnek azonban még nem érezhető különösebb hatása, egyrészt mivel a piaci bevezetés szakaszában vagyunk, másrészt pedig a jelenlegi banki kínálat zöme megfelel a minősített elvárásoknak, így ez nem hozott plusz nyereséget az ügyfeleknek.
A lakáshitelpiac a korábbi időszakokhoz viszonyítva feltűnően jól szerepel, ugyanis a jelenlegi számok jóval meghaladják a 2019-es adatokat. Bár az idő rövidsége miatt csak 2 hónap adatai hasonlíthatók össze, de ezek alapján is komoly 25 %-os növekedés tapasztalható, ami még akkor is szép teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy ez a szám nem csak a lakásvásárlásra felvett, hanem az felújításra igényelt hiteleket is tartalmazza. A növekedés azonban akkor is 14 % körüli, ha ezt a keretet kiemeljük a statisztikából.

Személyi kölcsön

Erősödik a személyi kölcsön piaca is: míg az előző 11 hónap átlagában 24 milliárd forintot tett ki a havi kihelyezés, úgy márciusban és áprilisban 37-37 milliárd forintnyi új személyi kölcsönt vett fel a lakosság, ami több, mint 50 %-os növekedést jelent.  Ez az érték viszont még nem éri el a válság előtti átlagot, 2019-ben havonta átlagosan 47,5 milliárd forint értékben történt személyi kölcsön folyósítás, így ezen a területen még további növekedést várnak az elemzők, amire egyébként a jelenlegi erősödési tendencia okot is ad. 

Babaváró hitel

A Babaváró hitel termék specifikussága, azaz az potenciális igénylők körének korlátozottsága miatt nem mutat jelentős változást: a bevezetési bummtól és egy januári negatív kilengéstől eltekintve 45-66 milliárd forint között mozgott a havi folyósítás. Bár a tavaszi, 52 milliárd forintos átlag elmarad a korábbi időszak 59 milliárdjától, ez megfelel az aktuális helyzetnek. A statisztikai adatokból látszik, hogy bár a korlátozások a Babaváró igénylést is némileg visszavetették, de ez a termék volt az, amely legkevésbé reagált rosszul e tekintetben.

Tőkefelhalmozás

Felmerül a kérdés, hogy az általános igényeken (mint pl. a lakásvásárlás vagy felújítás) kívűl milyen további tényezők játszhatnak szerepet a hirtelen megugró hiteligénylésnél. Az egyik ilyen ok amely a rövid időtávon a jövőbeli hiteligénylésekre is kiugróan hathat, az a tőkefelhalmozás, melynek oka az a helyzet, hogy a fogyasztói réteg jó része különböző okok miatt nem volt képes elkölteni a korábbiakhoz hasonló módon jövedelmét, illetve sokan egyszerűen eltolták az hiteligénylést, a vásárlásokat, mivel a korlátozó intézkedések következtében nehezebb volt vásárolni, ügyet intézni továbbá nagyobb volt a bizonytalansági tényező is, így sokan egyszerűen kivártak döntéseikkel. Ezzel együtt nem csak vesztesei, hanem nyertesei is voltak a helyzetnek, informatikai, pénzügyi és logisztikai területen is komoly nyereséget ért el sok cég, illetve nőttek a bérek is. Úgy tűnik részben ezeknek a felhalmozott pénzeknek az elköltése is most kezdődik meg, akár oly módon is hogy lakáshitelezésnél önrészként kerül beszámításba.

Infláció

Annál is érthetőbb a felhalmozott tőke elköltése, és hitelfelvétellel kombinált befektetése, mivel a jelenlegi inflációs környezet miatt a bankbetétben történő megtakarítás igen rossz üzlet, az ingatlanok ára ezzel szemben folyamatosan, és dinamikusan növekszik, így ez sokkal jobb befektetésnek bizonyul jelen helyzetben. A magasabb infláció már önmagában is kedvezően hat igen kedvező kamatozási feltételek mellett a hitelkihelyezésekre, de a felhalmozott tőkével együtt ez a hatás még erősebbé válik. Ameddig az inflációs mutató, amely jelenleg 5,1 % nem csökken, és a Jegybank nem emel komolyabb kamatot, úgy változatlan körülmények mellett a hiteligénylési kedv feltehetően nem fog csökkenni.

Előrejelzés

Reménykeltő, hogy mind a lakáshitel, mind a személyi kölcsön területen komoly, és stabilnak látszó javulás látszik, és ez feltehetően a nyári szezonban ki is fog tartani.
A lakáshitel igénylések rövidtávú felfutását biztosan elősegíti, hogy az Otthonfelújítási Támogatást már csak másfél évig lehet igénybe venni, így figyelembe véve, hogy mind a folyósításhoz, mind a kivitelezéshez idő kell, a legtöbb ügyfélnek néhány hónapon belül igényelni kell a hitelt, már csak azért is, mert a számlaképes szakemberek kapacitása is erőteljesen csökken.
Középtávon érdekes fejleményt okozhat még a Gazdasági Versenyhivatal intézkedése is, amelyben konzultációt kezdeményezett az ÉVOSZ-szal az építőipari nyersanyagok és termékek utóbbi időben tapasztalható rendkívüli áremelkedésekkel  kapcsolatban, a tiszta piaci környezet megtartása érdekében. Amennyiben a korábbi és leendő vizsgálatok következtében bármilyen olyan intézkedés várható, amely hatással lehet az építőipari termékek árképzésére, ezzel együtt  egy esetleges árcsökkenésre, úgy ez szintén erősítheti az építkezési, felújítási kedvet, és ezzel együtt a hitelpiac növekedését.