Vállalkozóként gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol hitelre van szükségünk. A vállalkozások a gazdaság motorjai, és így támogatásuk prioritást élvez a hitelezés területén is. Ennek következtében a hitelpiacon folyamatosan található olyan hitelkonstrukció, ami a kisebb, vagy nagyobb vállalkozásokat kívánja segíteni kedvező feltételek mellett. Cikkünk most bemutatja, milyen lehetőségek vannak a vállalati hitelezésben, és milyen trendek alapján tervezhetők a mindennapi kiadások finanszírozása vagy a jövőbeni beruházások megvalósítása.

Kifutott az NHP Hajrá!

A válságos időszakban sem maradt támogatás nélkül a vállalati szektor. Az utóbbi évben   csak az NHP Hajrá! program keretében 3.000 milliárd forintnyi új hitel került kihelyezésre. Ez egyaránt segítette a kis- és középvállalkozásokat, de a 20 milliárd forintos igényelhető felső határ a nagyobb vállalkozások számára is komoly lehetőséget nyújtott, akár likviditási, akár beruházási kérdésekről volt szó. A futamidő végéig fix, 2,5 %-os kamatozás pedig valóban nagyon kedvező lehetőségeket nyújtott a vállalkozások számára. 

Az MNB által kibocsátott nagy mennyiségű hitel viszont negatívan hathat a forint értékállóságára, főleg a jelenlegi inflációs környezetben, így feltehetően a programnak egy ideig nem lesz folytatása, bár igény a továbbiakban is lenne rá. Úgy látszik, a gazdaság élénkítésének más módozatai lesznek alkalmasabbak a közeljövőben, a Jegybanknak ugyanis stratégiát kellett váltani: most már a gazdaság élénkítése mellett az infláció visszaszorítása az aktuális kihívás. Ennek pedig nem megfelelő eszköze az nagyösszegű jegybanki pénzteremtés, és annak elsősorban a likviditást segítő hitelként történő kihelyezése.

Széchenyi GO!: Kedvező hitelek

2021. július 1.-től  elérhetőek viszont a Széchenyi Kártya Program keretén belül az előbbinél is kedvezőbb feltételrendszerrel igényelhető hitelkonstrukciók. Az elsősorban kis- és középvállalkozások számára létrehozott program keretén belül maximum 1 milliárd forintig igényelhető hitel rendkívül kedvező feltételekkel.  A programban elérhető különböző konstrukciók némileg megújultak a korábbi feltételekhez képest: elsősorban a hitelkeret felhasználhatósága, a lehetséges hitelcélok köre bővült. A hiteltermékek legtöbbjénél gyakorlatilag elérhető a szabad felhasználás, így van olyan termék, amely akár hitelkiváltásra is felhasználható. A Széchenyi Beruházási Hitel GO! keretén belül igényelt hitelkeret pl. a következő célokra fordítható:

  • Ingatlanvásárlás
  • Építés
  • Fejlesztés
  • Új, vagy használt gépek beszerzése
  • Forgóeszköz beszerzés
  • Részvény, üzletrész, részesedés vásárlás

Fontos különbség az NHP Hajrá! Programhoz képest, hogy a Széchenyi Kártya Program keretén belül a kereskedelmi bankok nyújtják a hitelt, így a hitelbírálat szigorúbb lehet. Ami viszont elkerülhetetlen, az a minimum 10 %-os önrész, amellyel az adott vállalkozásnak rendelkezni kell az igényléskor.

Széchenyi Kártya Go! hitelkonstrukciók

A Széchenyi Kártya Go! program keretén belül 5 új hitelkonstrukció érhető el:

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Go!
  • Széchenyi Likviditási Hitel Go!
  • Széchenyi Beruházási Hitel Go!
  • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Go!
  • Széchenyi Turisztikai Kártya Go!

Attól függően, hogy mire van leginkább szükségünk úgy választhatjuk ki a számunkra legkedvezőbb konstrukciót. A vállalkozások zöme leginkább likviditási nehézségek miatt igényel hitelt, de a program nem titkolt célja, hogy beruházásra is serkentse őket. Likviditás biztosítására a rendkívül kedvező, 0,1 % kamattal elérhető Folyószámlahitel Go! csomag, illetve a 0,2 %-os kamatozású Likviditási Hitel Go! csomag alkalmas, illetve a turizmusban érintett vállalkozások igénybe vehetik a Turisztikai Kártya Go!-t, ahol kamatmentesen juthatnak hozzá szabad felhasználású folyószámlahitelhez. Komolyabb, hosszabb távú beruházás esetén a Beruházási Hitel csomagokat érdemes választani. Ezek esetében is kedvező, 0,5 %-os kamattal találkozunk. 

Széchenyi-hitel igényléséhez elengedhetetlen csatolni a személyes és céges okmányok mellett nemleges adóigazolást, valamint az elmúlt év(ek) gazdálkodási adatait:

  • SZJA/EVA/KATA bevallás
  • Éves beszámoló
  • Főkönyvi adatok

Agrár beruházási hitel

Azon agrár vállalkozások részére, akik igénybe kívánnak venni hitelt beruházási céllal a Széchenyi Hitel Program keretén belül, továbbra is elérhető a maximum két éves, törlesztést felfüggesztő türelmi idő. Így akár 1 milliárd forintnyi hitel is bevonható a vállalkozásba úgy, hogy 24 hónapig nem terheli meg a büdzsét annak törlesztése. Érdemes lehet igénybe venni a konstrukciót akár a termelés növelése céljából termőföldvásárlásra, akár kapacitás növelés okán géppark fejlesztés, raktár, gyárépület vásárlása végett. Egy ilyen hitel továbbá segíthet abban, hogy nem pusztán a termelői, de a feldolgozó iparban is részt vehessünk, azaz az általunk megtermelt alapanyagból fogyasztásra kész árut gyártsunk, így jutva komolyabb bevételhez. 

Turizmus hitelprogram

Az utóbbi másfél év leginkább a turizmust viselte meg, és bár jelenleg a nyitások által javuló tendenciát látunk, mégsem rózsás a helyzet minden területen. Növekszik ugyan a vendégkör, viszont a részben építőiparba és más helyekre elvándorolt munkaerő pótlása igen nehéz feladat. Utóbbi ugyanis korlátozottan áll rendelkezésre, és nagyon megdrágult. Ahhoz, hogy legalább a nyári szezont végig vihesse a vállalkozók többsége, a Széchenyi Hitel Program kamatmentes folyószámla hitelt biztosít számukra maximum 250 millió forint értékben a Turisztika Kártya Go! csomag keretében. A hitel szabad felhasználású így lehet költeni fejlesztésre, bérköltségre, árubeszerzésre, vagy bármi másra, amire a vállalkozásnak szüksége van. Ebben a konstrukcióban tehát kamat, kezelési költség és hitelbírálati díj megfizetése nélkül juthatunk hitelhez. 

MFB hitelek

Ha vállalkozásunk számára a Széchenyi Kártya Program keretén belül nem igényelhető hitel további lehetőséget nyújt a Magyar Fejlesztési Bank Gazdaság Újjáépítési Hitelprogramja. Itt ugyan jóval magasabb a kamatszint (jelenleg kedvezményesen 5,39 %), és a kezelési költség 1,5 %-os mutatója sem a legkedvezőbb, viszont igénybe vehetik új, induló vállalkozások, akár már meglévő beruházás mellé is, illetve olyan cégek is, amely részben külföldi tulajdonosi kézben van. MFB hitel esetén nincs szükség teljes lezárt üzleti évre, és nincsenek árbevételre, illetve egyéb működésre irányuló korlátozások, így - bár drágább, de - könnyebben igénybe vehető, mint az egyébként financiálisan kedvezőbb feltételrendszerrel rendelkező Széchenyi-hitelek.
Tájékoztatásul, ha MFB hitelként igénylünk 50 millió forintot, úgy a hitelbírálat és a folyósítás 1,25 millió forintba kerül, és a 10 éves futamidő alatt havonta 703.750 forintot kell törleszteni. Az 50 millió forintos hitel teljes költsége így 17,7 millió forint lesz.

A hitelek tartják életben a gazdaságot?

Ez a kijelentés a Jegybank elnökétől hangzott el nem is oly régen, és az elemzések szerint van is alapja. A vállalati hitelezés döntő része ugyanis a likviditás fenntartásában segített. Az elmúlt évi krízishelyzetben például kifejezetten a munkahelyek megtartására irányuló támogatási programot is igénybe lehetett venni. Mára ugyan a Munkahelymegtartó Hitel kivezetésre került, azonban a verseny a túlélésért és a piacon maradásért még mindig komoly kihívást jelent a vállalkozások jó részének, ahol akár a dráguló munkaerő, akár a növekvő beruházási költségek finanszírozását is meg kell oldani. Az látható tehát, hogy hitelek legnagyobb része a túlélést volt hivatott elősegíteni, viszont a növekedés szempontjából szükséges lenne, hogy a vállalkozások egyre nagyobb arányban fordítsák beruházásra, fejlesztésre az igényelt kedvezményes hiteleket. Annál is inkább ez lenne a követendő trend, mivel a megemelkedett költések önmagukban pusztán a végső árakat növelik meg, így az inflációra nézve gerjesztő hatással vannak, holott jelenleg pont utóbbi kordában tartására lenne szükség. 
Ahhoz viszont, hogy a beruházások területén is meginduljon a hitelfelvétel, némi koncepcióváltásra is szükség lesz. Ebben pedig kiemelt szerep juthat a kreatív hozzáállású, vállalkozó szellemű emberekre, akik képesek új innováció létrehozására. Örvendetes lenne, ha a jövőben az ő számukra is lenne kedvező elérhető forrás akár vállalkozás indításhoz is.