Milyen ingatlanhitel formák vannak?

 

● Forint alapú, támogatott ingatlan hitelek:

Ezek államilag támogatott hitelkamattal, illetve árfolyamkockázat nélküli lakáshitelek, melyek esetén a THM igen kedvező értékű lehet.

 

● Forint alapú, nem támogatott ingatlan hitelek:

Ezek a fajta lakáshitelek kicsit magasabb THM-val vehetőek igénybe, viszont ezért cserébe a a felvenni kívánt összeg a lakás piaci értékének 40-80%-a is lehet.

 

● Deviza alapú ingatlan hitelek változó havi törlesztőrészlettel:

Ezek olyan hitel konstrukciók, melyeket a pénzintézetek nem forintban, hanem valamilyen más ország pénznemében vezetnek. Amennyiben a forint gyengül, árfolyamnövekedést; ha erősödik, árfolyamcsökkenést idézhet elő.

 

● Deviza alapú ingatlan hitelek állandó törlesztőrészlettel:

Ebben a hitel formában a forint esetleges gyengülése vagy erősödése miatt nem a törlesztőrészlet növekszik vagy csökken, hanem a futamidő rövidül, vagy nő meg,  de az is lehet, hogy az árfolyamingadozások kiegyenlítődnek, így a futamidő hossza marad az eredeti.

 

● Ingatlan hitelek türelmi idővel:

Ennél a hitel típusnál a türelmi idő alatt (akár 10 év is lehet) csak a kamatot és a kezelési költséget fizetjük, a havi törlesztőrészleteket pedig a türelmi idő lejárata után kezdjük el visszafizetni. Ilyet csak annak érdemes felvennie, aki biztosan tudja, hogy a türelmi idő után tudja majd fizetni a havi törlesztőrészleteket.

 

Ingatlan hitel választás előtt használjunk online hitelkalkulátorokat, melyek segíthetnek minket abban, hogy melyik hitellel mekkora havi összeget, milyen futamidővel tudnák vállalni.