Egyre több ingatlan hitel konstrukció válogathatunk, azonban a döntés sosem könnyű. Pont ezért összegyűjtöttük az ingatlan hitel típusokat és azok tulajdonságait, hogy segítsünk a döntésben.

Milyen ingatlanhitel formák vannak?

1. Forint alapú, támogatott ingatlan hitelek

Ezek államilag támogatott hitelkamattal, illetve árfolyamkockázat nélküli lakáshitelek, melyek esetén a THM igen kedvező értékű lehet.

2. Forint alapú, nem támogatott ingatlan hitelek

Ezek a fajta lakáshitelek kicsit magasabb THM-mel vehetőek igénybe, viszont ezért cserébe a a felvenni kívánt összeg a lakás piaci értékének 40-80%-a is lehet.

ingatlan hitel

3. Deviza alapú ingatlan hitelek változó havi törlesztőrészlettel

Ezek olyan hitel konstrukciók, melyeket a pénzintézetek nem forintban, hanem valamilyen más ország pénznemében vezetnek. Amennyiben a forint gyengül, árfolyamnövekedést; ha erősödik, árfolyamcsökkenést idézhet elő.

4. Deviza alapú ingatlan hitelek állandó törlesztőrészlettel

Ebben a hitel formában a forint esetleges gyengülése vagy erősödése miatt nem a törlesztőrészlet növekszik vagy csökken, hanem a futamidő rövidül, vagy nő meg,  de az is lehet, hogy az árfolyamingadozások kiegyenlítődnek, így a futamidő hossza marad az eredeti.

5. Ingatlan hitelek türelmi idővel

Ennél a hitel típusnál a türelmi idő alatt (akár 10 év is lehet) csak a kamatot és a kezelési költséget fizetjük, a havi törlesztőrészleteket pedig a türelmi idő lejárata után kezdjük el visszafizetni. Ilyet csak annak érdemes felvennie, aki biztosan tudja, hogy a türelmi idő után tudja majd fizetni a havi törlesztőrészleteket.

Ingatlan hitel választás előtt használjunk online hitelkalkulátorokat, melyek segíthetnek minket abban, hogy melyik hitellel mekkora havi összeget, milyen futamidővel tudnák vállalni.