Az MNB adatai szerint, valamint a felmérések alapján is a pillanatnyilag folyósított hitelek ötven-hatvan százaléka eleget tesz az Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel irányadó feltételének, vagyis a hitel kamat felára háromszázötven bázispont alatt van.  A folyósításig keletkező költségeket maximálják, a törlesztő részletek havi szinten egyenlően vannak megállapítva. A periódus idejét 3,5 – 10 évig lehet nyújtani, a futamidő végéig, mely max. 30 év lehet, fix kamatot fognak számítani.

A piacon a bankok azon összeg fölött számlálják a kamatfelárat, mely kamaton ők maguk is pénzhez juthatnak. Ezen felárnak szükséges fedeznie a hitelfolyósítás költségeit, azon ügyfél kockázatot, melyet esetlegesen nem fizetnek, valamint a bank profitját.

A bankok közötti verseny valószínűleg abból fog állni, hogy a táblázat soraiban minden bank igyekezni fog egymás fölé, jobb esetben alá helyezni a kamataikat.

Az MFL védjegyet kapó bankokat sem kötelezheti majd a Magyar Nemzeti Bank, hogy mindenkinek ezeken a kedvező kamatszinteken adják el a termékeiket.

Tehát, ahogy korábban is, úgy a jövőbe is kizárólagosan csak a jó minősítéssel bíró hiteligénylők kapnak majd kedvező kamatszinteken hitelt.

Essen még néhány szó a nagycsaládosok hitelkedvezményeiről is

A lakáshitel témájában mindenképpen meg kell említenünk a CSOK-ot is, hiszen ha élhetünk vele, akkor kisebb összegű hitelt kell igényelnünk. A közelmúltban felmerült az első néhány kérdés a nagycsaládosok ingatlanhitel-kedvezményéről

Azok a családok, akiknek van jelzáloghitele, a harmadik és minden további gyermek esetén 1-1 millió Ft-ot írhatnak le a tartozásukból, vagyis ezen tartozást az állam leveszi a vállukról, átvállalja tőlük- jelentették be a családtámogatás kiterjesztéséről szóló intézkedések kapcsán. Lázár János jelezte: az intézkedés várhatóan 2018-tól lesz hatályos.

A részletek még alig ismertek, de a közleményből az alábbiakra lehet számítani:

1. Az intézkedést csakis a már létező ingatlan hitelekre lehet igénybe venni. Az új szerződéseknél kizárólag a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amely, mint tudjuk a családtámogatási rendszer egyéb elemei közé tartozik) fog érvénybe lépni. Az azonban kérdés marad, hogy napjaink előtt felvett Szociálpolitikai Kedvezmények mellett is lehet-e igényelni a hitelt.

2. Az intézkedésnél kizárólagosság, hogy csak a már megszületett harmadik, negyedik gyermek után jár a kedvezmény, vagyis ezen tényezőben nem lesz megelőlegezés.

3. Úgy tűnik, hogy a bankok nem kérhetnek szerződésmódosítási, illetve előtörlesztési díjat. Amint ezt mégis megtennék, akkor az állam köteles ezt az összeget állni.

4. Homály fedi a mozaik-családok esetében ezen intézkedést. Amennyiben honatyáink célja, hogy egyre több gyermek szülessen hazánkban, akkor hamarosan számolni kell az alábbi ténnyel: az elvált családokban többször is elő fog fordulni, három-négy, vagy akár több gyerkőc is.

5. Az eljárás úgy tűnik, a bankokra lesz bízva, vagyis nekik kell lebonyolítania folyamatot, abban a tekintetben, hogy a hiteligénylők jogosultsága létezik-e.