A mai felpörgetett gazdaságban egyre többünknek van elege abból, hogy a folyamatos hajtás mellett megszerzett alkalmazotti jövedelemből éppen meg tudnak élni, vagy a jónak tűnő jövedelemnek hatalmas ára van idő, stressz és családi élet tekintetében. Akár emiatt, akár azért, mert egyszerűen szeretnénk megvalósítani saját álmunk, életcélunk, dönthetünk úgy, hogy saját lábon kezdünk új életet. Bár vállalkozni nem feltétlenül könnyű, és rengeteg buktatója van, mégis minden bizonnyal sokaknak kitörési pont lehet egy ilyen irányú nyitás, ami rengeteg előnnyel járhat személyes életünkre és a gazdaságra nézve is.

Vállalkozói motiváció

Akik dolgoztak már alkalmazottként, ismerik annak mind pozitív, mind negatív oldalait. Legtöbbször a következő tényezők serkentenek lépésre egy alkalmazottat ahhoz, hogy önállóan próbálja biztosítani megélhetését:

  • Lépéskényszer (pl. nincs megfelelő megélhetési forrás)
  • Kedvezőtlen munkakörülmények (rossz munkarend, rendszeres túlóráztatás, hajszolás/pihenőidő hiánya, stb.)
  • Elégtelen jövedelem
  • Megunt, kedvetlenül végzett munkakör (kiégés)
  • Pszichés terhek: vezetői nyomás, alkalmazottak közötti konfliktusok

Akár egy pont is a felsoroltak közül elegendő lehet ahhoz, hogy valaki ott hagyja alkalmazotti állását, viszont az esetek döntő többségében több tényező együttes jelenléte okán váltunk. Ahhoz viszont, hogy egy sikeres vállalkozásba belekezdjünk, szükséges a kellő motiváció. Ennek több oka lehet:

  • Önmegvalósítás (a hobbim legyen a munkám)
  • Anyagi jólét biztosítása ( jó életminőséget akarok biztosítani magam és családom számára)
  • Szabad, kényelmi életvitel (magam osztom be az időmet, és lehetőségem van azt jól kihasználni)
  • Függetlenség (magam ura vagyok, magamnak termelem a hasznot, döntéseim nem függnek felsőbb vezetők akaratától)

Bár kényszerhelyzetben is léphet az ember, kellő motiváció nélkül mégsem garantált a siker. A saját lábon való megélhetés ugyanis jóval göröngyösebb út annál, mintha csak a napi 8 órás munkaidőt kell valahol ledolgozni. Alapvetően a következő megoldandó kérdésekkel kell szembenéznünk:

  • Tőkeigény: akár a vállalkozás fejlesztése, akár önmagunk képzése költséges
  • Piacszerzés: el kell adni magunk. Weboldal, közösségi média, kapcsolatok, reklám
  • Kiszámíthatatlanabb bevételek: sok esetben a kereslet változó: egyik hónap jobb, másik gyengébb.
  • Szakértelem: vállalkozóként általában több mindenhez kell érteni mint alkalmazottként. A talpraesettség kifejezetten üdvözítő tulajdonság.
  • Üzleti érzék: nekünk kell beárazni a termékeket, szolgáltatásokat. A megfelelő árképzés nem mindig egyszerű feladat, mivel nyereségre törekszünk.
  • Ügyintézések: ha vállalkozol, mindent neked kell csinálnod. NAV, önkormányzat, szolgáltatók. Vagy megfizetsz valakit.

Ha vállalkozást indítanál

Ha valaki mégis úgy gondolja, hogy belevágna egy saját útba, ahhoz a legtöbb esetben forrást kell teremtenie. Szerencsés esetben sikeres, és elegendő pénzt tud félretenni jövedelméből, vagy pénzzé tud tenni autót, ingatlant. Sok esetben azonban nem rendelkezünk akkora jövedelemmel, ami lehetővé tenné a váltást, így külső forrásra van szükségünk.
Az első lehetőség erre a célra a banki hitel, amely a legegyszerűbben két módon igényelhető:

  • szabadfelhasználású, NEM jelzálog alapú személyi kölcsön (maximum 10 millió forintig)
  • szabadfelhasználású jelzálog alapú hitel (akár 100 millió forintig)

A nem jelzálog alapú személyi kölcsönt akkor érdemes választani, ha egyrészt nem rendelkezünk a hitelfedezetnek megfelelő értékű ingatlannal (tehát nincs mire jelzálogjogot bejegyezni), illetve ha el akarjuk kerülni, hogy egy esetleges fizetési nehézség esetén a bank elárvereztesse házunkat. Az ilyen kölcsön azonban némileg drágább, mint a jelzálog alapú, ráadásul utóbbi esetben 10 millió forint feletti összeg is elérhető, ezért komolyabb beruházás finanszírozására is megoldást nyújthat, mint pl. gépek vásárlása, vagy nyitókészlet beszerzés.
Nem tudunk azonban korlátlan összeget felvenni álmaink megvalósításához, mivel az adósságfék-szabály miatt jelenlegi jövedelmünk behatárolja havi törlesztőrészletünk, és ezáltal a felvehető hitelösszeget. Ez egyben azt is jelenti, hogy az induló tőkének megfelelő összegű hitelhez egy megadott, rendszeres havi jövedelemmel kell rendelkezni. A hitelt ráadásul folyamatosan kell fizetni, így gondoskodnunk kell arról, hogy amíg az új vállalkozásunk nem termel elegendő bevételt, addig valamiből tudjuk fizetni. Ilyenkor sokan még hónapokig, akár évekig dolgoznak munkahelyükön, mire saját tevékenységük eléri az a pontot, amikor is önmagában elegendő jövedelmet teremt, igaz ez a kéthelyi munkavégzés nagyon ideg-, és energiaölő tud lenni. Bevállalósabbak számára szabad felhasználású hitel esetén van egy olyan lehetőség is, hogy az igényelt hitelösszeg bizonyos százalékát rövid ideig megélhetésre és a törlesztőrészletek fizetésére fordítsák. Így több energia marad az új vállalkozás beindítására, azonban ezt  a lehetőséget csak abban az esetben érdemes választani, ha biztosan tudjuk, hogy új vállalkozásunk rövid időn belül eléri azt a szintet, ahol már ebből képesek vagyunk megélni és a hiteltörlesztést is biztonságosan fizetni.

Mire elég a jövedelmünk?

Jövedelmünk meghatározza lehetőségeinket. A bérek között nagy a szórás, de pl. egy átlagos 250 000 forintos nettó jövedelemmel személyi kölcsön esetén 8 millió forint körüli összeghez juthatunk. Kisebb jövedelemnél ez  arányosan kevesebb, jelzálog hitel esetén viszont ennél jóval magasabb, akár 20 millió forintos hitel is elérhető, igaz 25 éves futamidő mellett, így komoly előnyt jelent, ha már rendelkezünk fedezetként saját ingatlannal.
Az tehát könnyen belátható, hogy egyéb forrás lévén, pusztán a havi fizetésre alapozva még hitel segítségével is jóval korlátozottabbak a lehetőségek. Ebben az esetben alapvetően két lehetőség közül választhatunk:

  • Önmagunk képzésére fordítjuk a befektetésre szánt összeget. (szakmai képzés, felsőfokú oktatás.) Ez eseteben a magasabb tudás jelenthet későbbi megoldást, ráadásul itt forrásként akár a diákhitel, vagy a felnőttképzési hitel is jelenthet megoldást.
  • Olyan vállalkozást indítunk, amelyhez kis összegű befektetés kell. Ez többek között lehet informatikai vállalkozás, komolyabb gépi eszközt nem igénylő ipari munka (pl. burkoló, festő, stb.), vagy bármilyen tudásalapú szellemi jellegű munka (oktatás, tanácsadás, könyvelés, stb.).
  • Természetesen a képzés és a vállalkozás együtt is kivitelezhető: gyakori, hogy életünk egy pontján új inspirációra vágyunk, és ennek következtében új szakmát tanulunk. Itt mind a képzésbe, mind később a vállalkozás beindításába  be kell fektetnünk.

Nagyobb forrás esetén viszont már komolyabb beruházásra is lehetőségünk van. Itt is két fő területen fejleszthetünk:

  • Költségesebb géppark vásárlása. (pl. asztalosműhely, fémipari, mezőgazdasági vállalkozás esetén)
  • Árukészlet vásárlása, elsősorban kereskedelmi vállalkozás, bolt esetén.

Vállalkozási ötletek

Amennyiben szert tudunk tenni akár minimális anyagi forrásra is, rengeteg területen indíthatunk be saját vállalkozást, a nagyobb forrás pedig tovább szélesíti lehetőségünk, igaz, a vállalkozás sikerességének több tényezője van, mint pl. a kapcsolatok, az ismertség, marketing. A sikeres emberek azonban vállalkozóak, céltudatosak, kitartók, és hatékonyak. Legtöbbjük kicsiben kezdi: volt aki egy teherautóval kezdte, és kamion flottáig jutott.
A sikertörténetek természetesen ne vegyék el józanságunk, azonban kedvcsinálóként felsorolunk néhány lehetőséget azok számára, akik vagy unják, hogy másnak keresik a hasznot, vagy csak jobb, önállóbb, kiteljesedettebb, lehetőségekkel teli életet szeretnének elérni maguknak:

  • Pizzasütő: el lehet kezdeni egy kis helyiséggel, hűtő, kemence és dagasztógép, valamint a kiszállításhoz járműre van szükség. A gépek 1 millió forintból kényelmesen beszerezhetők, a többi a fantáziánkon áll.
  • Online bolt: szintén a fantáziánkon múlik sikeressége: szükséges egy minőségi weboldal, üzleti érzék, viszont számítanunk kell marketing költségre. Utóbbira használható a Google, Facebook, vagy az EDM. Az árubeszerzés költségesebb lehet ugyan, de azt is el lehet kezdeni kicsiben.
  • Masszőr: itt a megfelelő helység kulcsfontosságú. Ha viszont ez megvan, pl. a saját házadban kialakítható, és szereted az embereket, kis költségvetéssel beindíthatod saját szalonod. Kezdésnek a svédmasszőr tanfolyam olcsó és gyorsan elsajátítható, de néhány százezer forintból néhány hónap alatt akár a gyógy- és sportmasszőr végzettség is megszerezhető. További komolyabb költségek nincsennek, a berendezési tárgyakon, olajokon kívül a masszázságyra és a megfelelő fűtésre kell költeni.
  • Manufaktúra: elsősorban olyanok választják, akik hobbijuknak akarnak élni. Kézműves termékek, kertben, kisebb földön termelt termények, és az azokból előállított élelmiszerek vonzóak lehetnek a vásárlók számára. Lehet látványpékségünk, készíthetünk lekvárt, olajat, bármit, amit fantáziánk enged.
  • Vízvezeték szerelő, burkoló, villanyszerelő, stb.: az építőipar ma komoly munkaerőhiánnyal küzd. Több olyan szakterület van, ahol érdemes lehet kipróbálni magunk, mivel ezek a szakmák által most igazán jó jövedelemhez juthatunk. A tanfolyamok félmillió forint körüli összegből elvégezhetők, és a kezdő eszközkészlet is a szakmák többségében nem túl nagy kiadás. Itt is inkább az indulás nehéz, de ha megszerezzük a piacot, már nyert ügyünk van.