Az utóbbi években egyre többen - főleg a fiatalabb generációk tagjai - vesznek igénybe a hagyományostól eltérő fizetési rendszereket. A készpénzes, bankkártyás és banki online fizetés mellett egyre divatosabbá válik az olyan finetech cégek által működtetett platformok használata, mint a Paypal, a Revolut, vagy a Transferwise. Ezek használatának egyszerűsége és esetleges olcsósága miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, viszont használatukkor nem árt a kellő körültekintés. Sok esetben találkozhatunk ugyanis nem várt kellemetlenségekkel, amit akár kisebb utánajárással el is kerülhetünk. Cikkünkben röviden bemutatjuk azoknak a rendszereknek a lényegét, amelyek napjainkban a leginkább elterjedtek.

Paypal

A Paypal egy, az online kereskedelemre szakosodott pénzügyi cég, amely gyakorlatilag közvetítőként vesz részt két fél között a pénzügyi tranzakcióban. Gyakorlatban egy egyszerű regisztrációt követően a Paypal egy elektronikus számlát hoz létre számunkra, és erről a számláról fizethetjük ki pl. az internetes vásárlásokat. A Paypal számlát feltölthetjük akár saját bankszámláról (ekkor egy adott keretünk lesz a vásárlásokra), vagy hozzá rendelhetjük bármely bankkártyánkat. Ez esetben kártyánkról a Paypal rendszerén keresztül történik meg a konkrét összeg utalása.
A Paypal rendszer két legnagyobb előnye az egyszerűség és a biztonság. Használata egyszerű, mivel akár egy telefonos applikációval pillanatok alatt fizethetünk, és a felhasználók által biztonságosnak ítélt, mivel használatakor nem adunk ki személyes adatokat, különösen tekintettel a bankkártya-, vagy bankszámlaszámra, ezzel csökkentve az azokkal történő visszaélések esélyét.
A Paypal rendszernek egyéb előnyei is vannak. Ilyen például az a beépített vásárló védő funkció, azaz, hogy ha nem kaptuk meg a rendelt árut, úgy a rendszeren keresztül vissza kérhetjük pénzünk. Ez esetben, amennyiben írunk a Paypalnak, úgy ő fogja behajtani az összeget az eladótól. A Paypal másik előnye, hogy nem jár extra költséggel, így ez is pénztárcakímélő megoldás.

Vásárlás Paypal-on keresztül

Természetes, hogy sokan nagyon félnek az internetes fizetéstől. A Paypal használata nagyon egyszerű. Mindössze egy egyszerű regisztráció szükséges hozzá, ekkor vagy hozzárendelünk egy bankkártyát, vagy utalunk egy általunk meghatározott összeget a Paypal számlára. Ezek után vásárláskor az online fizetési felületen a Paypal funkció kiválasztása után beírjuk Paypal-os e-mail címünket és jelszavunkat, majd jóváhagyjuk a tranzakciót. Ez sokkal gyorsabb mód, és kevesebb a hibalehetőség is, mintha bankkártyánk adatait (név, bank neve, bankkártyaszám, CVC-kód) kellene beírni, és természetesen ezen adatok megadása hiányában biztonságosabb is.
Néhány biztonsági jótanács a rendszer használatakor:

  • Paypal-os jelszavunkat megjegyzését telefonon, vagy bármilyen számítógépes eszközön ne engedélyezzük, mivel ha ezeket az adatokat ellopják, az könnyen sokba kerülhet nekünk, főleg, amennyiben a rendszerhez bankkártya-, vagy bankszámla számot is megadtunk.
  • Rendszeres online vásárlás esetén a számla- és kártyatranzakciókhoz rendeljünk SMS, vagy bármilyen másik, tranzakciót engedélyező szolgáltatást. Ennek segítségével azonnal észrevesszük, ha illetéktelenek próbálják ellopni pénzünket, vagy vásárolnak maguknak.
  • Ne töltsük fel túl sok pénzzel Paypal egyenlegünk. Bár a feltöltés biztonságosabb, mint a számla-, illetve kártya hozzárendelése, viszont feltöltésnek költsége van. És azon felül, hogy rossz esetben (pl. jelszavunk ellopásakor) az el nem költött összeget leemelhetik, semmi előnye a Paypal-on tartani a pénzt, mivel ott nem kamatozik.
  • Ha több bankkártyánk van, lehetőleg olyat rendeljünk a rendszerhez, amelyiken kisebb összeget tárolunk, illetve nincs rajta hitelkeret. Fő a biztonság!

Revolut, Transferwise

A Revolut, és a Transferwise olyan finetech pénzügyi vállalkozások, amelyek bankfiók hálózat nélkül biztosítanak elsősorban online banki szolgáltatásokat. Revolut, és Transferwise számlákhoz természetesen bankkártya is igényelhető, így a számlán rendelkezésre álló keret terhére üzletekben is lehet vásárolni.
Mindkét szolgáltató hasonló elven működik: a számla regisztráció egyszerű, a szolgáltató telefonos applikációja segítségével elvégezhető. Regisztráció után létre is jön a virtuális bankszámla, amelyet aztán a következő feladatokra használhatunk:

  • Utalás fogadása
  • Utalás indítása
  • Online vásárlás
  • Valutaváltás a számlán
  • Egyéb vásárlás (pl. Bitcoin, vagy más kriptovaluták, részvények)
  • Bankkártyával akár ingyenes készpénzfelvétel ATM-ből

Előnyök

Mindkét szolgáltatás két legnagyobb előnye az olcsóság és a könnyű kezelhetőség.  Tranzakciók vásárlások tekintetében a következő előnyök vannak a hagyományos kártyás vásárlásokkal szemben:

  • Utalásoknál vagy nincs kezelési költség, vagy (nagyobb összegnél) jóval kedvezőbb a kereskedelmi bankoknál
  • Ha külföldi partnertől vásárolunk, a valutát középárfolyamon váltja át, ez szinte mindig olcsóbb, mint ahogy a kereskedelmi bankok váltanak
  • Külföldről érkező utalásnál  sincs kezelési költség, levonás
  • A megszokotthoz képest sokkal egyszerűbb, felhasználóbarát applikáció
  • Nem vagy kötve ahhoz, hogy forint-, vagy devizaszámlád van: számládon a pénz szabadon váltató át egyik valutából a másikba a legjobb, középárfolyamon
  • biztonságos

Az applikációban is rengeteg hasznos szolgáltatást vehetünk igénybe biztonságunk érdekében. Teljesség nélkül a leghasznosabb szolgáltatások:

  • Bankkártya “fagyasztás”: egy mozdulat, és nem lehet használni bankkártyád. Viszont, ha megtalálod, újból élesíthető. Ellenben a bankokkal, ahol csak letiltani lehet, és utána jó pénzért bocsátanak ki új kártyát.
  • Kártyánál érintő mód, mágnescsík, ATM használat tiltása, engedélyezése.
  • Költekezéseink kosaranként nyilvántartja, így szélesebb képet kapunk a vásárlási szokásokról

Egyéb előnyök a Revolut használatakor:

  • Regisztrált ismerősöknek egyszerűen küldhetünk fizetési kérelmet, amit ők egy kattintással jóváhagyhatnak. (Ez a funkció hasznos lehet pl. egy közös vacsora költségeinek rendezésénél.)
  • Apple payyel, és Google-payyel is kompatibilis.
  • Virtuális kártyát is létrehozható az applikációban. Egyszerre 5 ilyen kártyánk lehet. A virtuális kártya biztonságot nyújt, ha külföldi, vagy számunkra ismeretlen szolgáltatóktól rendelünk online vásárlás keretében. A kártya létrehozása és megszüntetése is díjmentes, akár a tranzakció után egyből megszüntethető, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy egy esetleges visszatérítés az eladó részéről meghiúsulhat már megszüntetett kártya esetén.

Hátrányok

Ami ezeknek a szolgáltatóknak az előnye, ugyanaz válik hátrányára is, nevezetesen, hogy nincs bankfiókhálózat mögöttük.A “fapados bankolás” költségkimélő, és mindaddig nincs is gond, amíg bármely okból kifolyólag nem kell ügyfélszolgálathoz fordulni, az ugyanis elég macerás lehet, lévén ezeknek a cégeknek nincs hazai ügyfélszolgálatuk. Aggódni ugyan nem kell, de azért előfordulhat, hogy kényelmetlen köröket kell futnunk egy adott probléma esetén.
Az is előfordulhat - ami egy hagyományos bankszámla esetében nem szokott -, hogy a számlát egyszerűen zárolják. Ez azért következhet be, mert itt számlanyitáskor egyszerűbb az azonosítás, így a rendszer algoritmussal figyeli a pénzmozgásokat. Amennyiben pont a mi számlánkon jelez rendellenességet, úgy a számlát letilthatja. Ekkor a szolgáltató bekérhet bizonyos dokumentumokat, de amíg tart ez a folyamat, se a számlát, se a rajta lévő pénzt nem használhatjuk, ami azért elég kellemetlen lehet.
Szintén hátrány, hogy bár ezeknek a cégeknek is van betétbiztosítása (a Revolutnak pl. Litvániában), de mivel e tekintetben nem a hazai jogszabályok alá tartoznak, így egy esetleges csőd esetén az eljárás sokkal nehézkesebb lehet, mint egy hazai bank esetében. Kezdő finetech cégként feltehetően nem állnak olyan erős anyagi lábon, mint a bankok, és bár az ágazat fejlődik, de ennek ellenére szakértők nem javasolják túl nagy összegek ilyen számlákon való tartását.

Kinek ajánljuk?

Mivel ezeknek a szolgáltatásoknak legnagyobb erőssége a kedvező áru devizaváltás, így mindenképpen ajánlott annak, aki rendszeresen utazik külföldre, vagy vásárol nemzetközi oldalakon. Szintén jól jár az aki külföldre rendszeresen utal, vagy kap onnan utalást. De annak is ajánlott, aki belföldi és online vásárláshoz szeretne egy alszámlát, bankkártyával
vagy sokat szokott használni applikációt.  Ezekkel a szolgáltatásokkal és az applikáció segítségével ugyanis még ilyenkor is sokat spórolhatunk meg, illetve a hagyományos bankszámla applikációkhoz képest sokkal szélesebb körű szolgáltatásokkal rendelkezhetünk.