Korunk vezető megújuló energiaforrása a napenergia. A napelem rendszerek egyre szélesebb körben terjednek. Annál is inkább, mivel az új építésű ingatlanok számára ez évtől a közel nulla energiahatékonyság az elvárás, így tervezéskor sem lehet kihagyni a megújuló energiaforrásokat. A sokak számára szimpatikus, villanyszámlát részben, vagy egészben kiváltó rendszerek kiépítése azonban milliós nagyságrendű költséget jelent, és a fejlesztéshez szükséges összeg sem áll mindenki rendelkezésére.

Most kiszámoltuk, hogy egy átlagos, másfél millió forintba kerülő rendszer kivitelezéséhez mekkora havi megtakarítás szükséges, és mennyi idő alatt térül meg a befektetés. A legjobb ajánlatok a CIB, Cetelem, MKB és Budapest Bankon keresztül már havi 24-26 ezer forint között elérhetők jövedelmi helyzettől függően.

Csalóka reklámok, korlátolt lehetőségek

Egy napelem rendszer kiépítésére a következő források vehető igénybe, igaz ezek közül némelyik nem, vagy nem mindenki számára elérhető:

  • Saját tőke
  • Energetikai pályázat során nyújtott vissza nem térítendő támogatás.
  • Egyéb állami támogatás (pl. Otthonfelújítási program keretében, ill.  építkezés esetén CSOK)
  • Támogatott kamatozású (0 %-os) hitel (Széchenyi program)
  • Egyéb támogatott hitelkonstrukciók (Babaváró, építkezés esetén CSOK-hitel)
  • Személyi kölcsön 
  • Szabad felhasználású jelzáloghitel

Sok napelemes cég félreérthetően hirdeti reklámjaiban, hogy akár 50 %-os állami támogatással is napelemhez juthatunk, ez azonban csak azok esetében igaz, akik jogosultak az Otthonfelújítási támogatás igénybevételére, ahol elsődleges feltétel, hogy az igénylőnek legyen gyermeke. Sőt, közülük is csak azok élhetnek a lehetőséggel, akik más célra már nem használták fel a program nyújtotta állami támogatást. A teljes lakosságot viszonyítva kevés embert érint a Babaváró hitel, és mégkevesebbet a CSOK-on keresztül történő, építkezéssel egybekötött kivitelezés lehetősége.
A többségnek azonban más utat kell választania. Mivel a korábban elérhető kamatmentes támogatott hitel program jelenleg fel van függesztve, egyéb elérhető energetikai pályázati forrás pedig sincs, így csak két lehetőség marad a napelem rendszer kiépítésére:

  • Saját zsebből fizetjük
  • Személyi kölcsönt veszünk fel, esetleg jelzálog alapú hitelből valósítjuk meg

Mennyibe kerül

Egy átlagos ház esetében egy napelem rendszer ára másfél millió forinttól kezdődik. Ennyiért már kaphatunk egy 4 KW-os rendszert, amely havi 10-12 ezer forintos villanyszámlára kiváltására alkalmas. Ennél elérhető kisebb teljesítmény, azonban nem érdemes alul méretezni a rendszert. Kisebb épületek, nyaralók esetében természetesen elegendő lehet egy 2-3 db. napelemből álló rendszer, amennyiben az rá van kötve a villany közmű hálózatra.
Vegyünk példaként a 3,8 KW-os rendszert, amelynek ára jelenleg 1,5 millió forint körül mozog. Amennyiben személyi kölcsönből finanszírozzuk, úgy az nekünk 1,7-2,3 millió forintba fog kerülni a futamidőtől és jövedelmi helyzettől függően. A törlesztőrészlet futamidőtől és jövedelemtől függően már 24-26 ezer forint között elérhető, ami mindössze 12-14 ezer forint plusz költség a hagyományos villanyszámlához képest, a futamidő vége után (jelen esetben 7 év) jó esetben nem, vagy csak kis mértékben kell villanyszámlát fizetni.

25 év teljesítmény garancia

Napelem rendszereknél kétféle garanciával találkozunk:

  • Általános garancia a műszaki biztonság kedvéért.
  • Teljesítmény garancia, ami azt mutatja meg, mennyi ideig lehet megfelelő hatékonysággal használni a napelemeket. Ez 80-90 % között mozog, gyártótól függően.

A garancia idők széles sávban mozognak. Viszont nem érdemes olyan terméket vásárolni, ahol 10 év alatti garanciát adnak a rendszer elemeihez. Egy minőségi napelemhez már jár a 25 éves teljesítmény garancia, azaz ennyi ideig biztosan magas hatékonysággal termeli az áramot a rendszer, természetesen, ha el nem romlik. Tartósságot tekintve is találunk remek ajánlatot, hiszen pl a Hyundai napelemekre 25 év általános garancia is elérhető, míg az inverterekre 5-10 év közötti garanciát találunk. Ezek az adatok azért is fontosak, mert ezek alapján lehet meghatározni, mennyire éri meg a beruházás.

Megtérülési idő

Azt, hogy a napelem rendszer mennyi idő alatt hozza vissza az árát érdemes több időtávon vizsgálni. Általános garancia mellett (pl. 10-12 év) feltételezhető, hogy ha nem is egyszerre, de elromlanak a napelemek, így nem biztos, hogy 25-30 évig képesek leszünk ugyanazt a rendszert jó hatékonysággal használni. Természetesen annak is megvan a lehetősége minőségi eszközöknél, hogy akár 50-60 évig is élvezzük a napelem rendszer áldásos munkáját, ez esetben igen jó megtérüléssel számolhatunk. 
A következő táblázatban bemutatjuk különböző időtávokon, mennyire térül meg a napelem rendszer.

 (Kattintásra nagyítható)

50 év időtartamú használat esetén 10 % hatékonyság vesztéssel számoltuk, ami 1200 forint értékű áram közmű szolgáltatótól történő vásárlását feltételezi. Amennyiben a havi átlagfogyasztás nem éri el a 12 000 forintot, ennél nagyobb nyereségre is szert tehetünk.

Alacsony kamatozású hitelek mellett jó üzlet

Az látható, hogy a jelenlegi kedvező kamatkörnyezetben megéri a napelem rendszer személyi kölcsönből történő finanszírozása, hisz hosszabb távon - amennyiben a rendszer is úgy gondolja - komoly nyereségre teszünk szert, azonban már az elvárható legrövidebb felhasználási idő (15 év) esetén is szinte minden konstrukcióban megéri. Egyedül a leghosszabb idejű, legrosszabb feltételekkel igényelt konstrukció mutat minimális plusz költséget, de ezt a kockázatot könnyű kikerülni, ha olyan terméket választunk, ahol az általános garancia hosszabb 15 évnél. A többi esetben viszont az élettartam hosszúságával arányosan komoly nyereséget okoz a beruházás, már középtávon (25 év) is 1,4-2 millió forintot megspórolhatunk! 

Környezetvédő megoldás

Az anyagi előnyök mellett nem szabad megfeledkezni a napenergia természetvédő közvetett hatásairól sem. Egy ekkora rendszer havi 1.424 kg-mal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és 60-65 fát tehermentesít a szennyezőanyag megkötésében. Így nemcsak zsebünket, de környezetünket is kevésbé terheljük, ami miatt még szimpatikusabb egy ilyen beruházás.