Biztos, hogy szükségünk van rá? Gyakran merül fel ez a kérdés egy nagyobb értékű árucikk megvásárlása előtt. Amennyiben hosszú távon jó hasznát tudjuk venni, vagy megkönnyíti életünket, érdemes körülnézni az aktuális áruhitelek közt.

Mit jelent az áruhitel?

Az áruhitel egy olyan lakossági fogyasztásra tervezett rövid- vagy középlejáratú hitel típus, mely egy termék megvásárlására nyújt általában 20.000 és 2.000.000 Ft közötti összeget. Az áruhitelt általában a terméket árusító üzlettel együttműködő bank biztosítja, de ez nem jelenti azt, hogy az ügyfélnek fel kellene keresnie a pénzintézetet, mert az ügyintézés kényelmesen, a termék árusítóhelyén történik.

Hogy történik az áruhitel bírálat?

Az áruhitel esetén a hitelbírálat általában egy rövidebb folyamat, mert az esetek többségében csak egy jövedelemigazolásra van szükség, mely után a hitelbíráló lekérdezi az ügyfél hitelmúltját a Központi Hitelinformációs Rendszerből (KHR), hogy meg tudja állapítani a hitelfelvevő fizetőképességét az áruhitel kiadása előtt.

Mikor kapjuk meg az áruhitelt?

A bank a szerződéskötés után azonnal folyósítja az áruhitelt, melyet az ügyfél adott időtartamon keresztül, általában havonta fix összegben fizet vissza, többnyire rögzített kamattal. Természetesen az áruhitelek szolgáltatótól függően eltérőek lehetnek, vannak például olyan konstrukciók, melyek megszabhatják, hogy egy bizonyos összegű önrésszel rendelkezzen az ügyfél az áruhitel igénylése előtt.

Fontos, hogy mindig alaposan olvassuk el a hitelintézmények vagy áruházak áruhitellel kapcsolatos üzletszabályzatait és hitellel kapcsolatos hirdetményeit mielőtt kölcsönt veszünk fel valamire, hiszen a piacon rengeteg féle konstrukció közül lehet válogatni. Nemcsak az adott üzletben értékesített áruhitellel lehet élni, vannak pénzintézetek, melyek kifejezetten az áruhitelekre szakosodtak, emiatt lehet, hogy nem pont annál a kereskedésben fogjuk megtalálni a legjobb áruhitel konstrukciót, ahonnan az áhított terméket szeretnénk vásárolni.

Emiatt érdemes időt szánni erre, hogy a számunkra legjobb áruhitel opciót sikerüljön kiválasztanunk, melyet problémamentesen, a lejárati időn belül vissza is tudunk majd fizetni.

Amennyiben személyi kölcsön érdekli, próbálja ki személyi kölcsön kalkulátorunkat!