Mindennapi életünkben léteznek azonosítók, amelyekről talán nem is tudjuk, mennyi információt tartalmaznak. Bele gondolunk abba, hogy egy bankszámla-, vagy bankkártya szám milyen adatokat tartalmaz? Talán nem is sejtjük, milyen hasznos információkat rejtenek azok a bizonyos számok.

Gondolom, sokan utaltatok már bankszámlára bizonyos összegeket, így biztosan megfigyeltétek már, hogy Magyarországon a bankszámlaszámok 16, vagy 24 számból állnak. Ez egy ún. GIRO-kód, amely rendszer alapján vezetik át a bankok az utalásokat az ügyfelek számlái között.


Giro számlaszám, mit jelentenek a számok?

Az 1-3. szám a számlavezető bankot jelöli. A hazai főbb bankok Giro azonosító számát itt soroljuk fel:

  • OTP Bank: 117
  • K&H Bank: 104
  • MKB: 103
  • Raiffeisen Bank: 120
  • Erste Bank: 116
  • CIB Bank: 107
  • Unicredit: 109
  • Takarékbank: 115

A lista nem teljes, a Magyarországon elérhető pénzintézetek kódjainak teljes listáját itt találod meg.

A 4-7. szám a számlavezető bankfiókot, vagy a bank központját jelöli. Érdekes lehet ez az információ például akkor, ha mondjuk internetes rendelésnél számunkra korábban ismeretlen személynek kívánunk pénzt utalni. Gyanús lehet például, ha egy nyíregyházi illetőségű személy számlaszámáról kiderül, hogy egy zalaegerszegi bank vezeti a számlát. Természetesen előfordulhat ilyen helyzet is, hiszen költözéskor nem szoktunk új bankszámlát nyitni, de azért érdemes e tekintetben is nyitott szemmel járni.

A 8. szám egy egyszerűen generált ellenőrzőszám, amely arra szolgál, hogy ha valamelyik számot véletlenül félre ütöttem utalásnál, ezt a rendszer észrevegye, és téves utalást ne teljesítsen. A 8. szám tehát a mi védelmünk szolgálja.
Azt, hogy a bankszámlaszám első 8 karaktere alapján pontosan melyik pénzintézet melyik fiókjához kapcsolódik a számla, az MNB weboldalán letölthető hitelesítő táblából tudhatod meg.

A 9-24. szám már bankonként eltérő, egyéb azonosító információkat tartalmaz. Ezekből a számokból azonosítható be az ügyfél, továbbá megtudható belőlük a bankszámla típusa (pl. lakossági, vagy vállalati), illetve, hogy forint-, vagy devizaszámláról beszélünk.

Mint ahogy  8. számra, úgy  16. és a 24. számra is igaz, hogy azok ellenőrzőszámok: ők további információt nem tartalmaznak. Ezeket egy bonyolult algoritmus alapján számolják ki, amit nekünk természetesen nem is kell tudnunk, mivel információ értéke sincs számunkra. Akit mégis érdekel, az algoritmus, annak szívesen leírjuk itt, működését érdemes tesztelni akár saját számlaszámunkon is.

Vegyük elő számlaszámunk bármelyik 8-as karakter sorát (1-8, 9-16, 17-24. számokat):

  • az első és ötödik számot 9-cel
  • a másodikat és hatodikat 7-tel
  • a harmadikat és hetediket 3-mal szorozzuk be
  • adjuk össze a kapott hat számot, és adjuk hozzá a 4. és 8. számot

ha az így kapott szám a 10 többszöröse (nulla van a végén), akkor a számsor érvényes. Ha nem, akkor érvénytelen.

IBAN szám: nemzetközi azonosító

Mivel nem csak országon belüli utalásnál használjuk bankszámlánkat, ezért minden számla rendelkezik egy nemzetközi, ún. IBAN azonosítóval. Ez a nemzetközi bankszámlaszám egy egységes rendszer szerint működik. Felépítése egyszerű: két betű a számlavezető országot jelöli, ezt követi két ellenőrző szám. (pl. HU14)

BIC / SWIFT kód

Van még egy kód, amire viszont gyakrabban szükségünk lehet, mivel online utalásnál többször kéri a rendszer. A két kód ugyanaz, egy bankazonosító kódot jelent. Amit tudhatunk róla:

  • 8 vagy 11 karakterből áll
  • az első 4 karakter a bankot jelöli (pl. Cib Banknál CIBH)
  • az 5-6. karakter az országot jelöli, ez megegyezik az IBAN kód 1-2. karakterével
  • a 7-8. karakter a hely azonosítására szolgál. (pl.HB budapesti székhelyet jelöl)
  • a 8. karakter speciális jelzésre is vonatkozhat.

Amennyiben utaláskor szükséged van a SWIFT kódra, itt tudod megkeresni.

Megtudhatod, kié a bankszámlaszám?

Mint korábban is említettük, a számlaszámban csak az első hét karakter ad nyilvános információt, ez azonban csak a számlavezető bankról, és jó esetben a számlavezető fiókról ad információt, illetve a számlaszám helyessége ellenőrizhető le. Így magánszemély esetében kizárt, hogy egy számlaszámból megtudhasd, ki is a tulajdonos. Cégek helyzetében némileg árnyaltabb a helyzet, mivel azok adatai publikusak, így egy komolyabb utalás esetén mindenképpen érdemes a csalás megelőzése érdekében ellenőrizni a számlaszámot. Céges bankszámlaszám megtalálható a cégnyilvántartás 32. rovatában.


Bankkártya szám, minek mi a jelentése


A bankkártya azonosítók általában 16 számjegyből állnak, melyből az első 6 karakter (BIN) kódolása a bank azonosítására szolgál. Az első karakterből annyit viszont megtudhatunk, hogy a kártya melyik fizetési rendszerhez tartozik.

  • 3-as: American Express
  • 4-es: Visa
  • 5-ös MasterCard
  • A 7. karaktertől a számok már az ügyfél azonosítását szolgálják, kivéve az utolsót, ami szintén egy ellenőrző szám, melyet a Luhn-algoritmus szerint számolnak ki.

Bizonyos esetekben itt is következtethetünk  a kibocsátó bankfiók címére: a 11-12. szám pl megmutathatja, melyik kerületben bocsátották ki a kártyát, de ez nem főszabály.

CVC / CVV kód

Online vásárlás esetén a rendszer kér tőlünk egy bankkártyát megerősítő kódot, amely 3 számjegyből áll, és a bankkártya hátoldalán van feltüntetve. Erre azért van szükség, mert ilyen esetben a bankkártya fizikálisan nem áll rendelkezésre a vásárlásnál. Míg a bankkártya számát a csalók részéről - akár vásárláskor egy kamerával - könnyebb megszerezni, addig ezt a biztonsági kód ily módon védettebb. A kódnak nincs különösebb jelentése, szabadon generált szám.
Online vásárlásnál legyünk nagyon körültekintőek, csak biztonságosnak ítélt felületen vásároljunk. Ha ugyanis adathalászok szedik le a bankkártya számát és a CVC-kódot egyszerre, gyakorlatilag korlátlanul költhetik pénzünk drága vásárlásra mindaddig, amíg a kártya letiltásra nem kerül.
Hogy a biztonsági CVC / CVV kódnak miért kell a kártya hátulján feltüntetve lenni, érdekes kérdés, mivel a kártya elvesztése során az ellenőrző kód és a kártyaszám együtt kerülhet illetéktelen kezekbe, olyan ez mintha a telefon SIM-kártyájának, vagy a bankkártyám PIN-kódja be lenne gravírozva a kártyába: elvesztés esetén semmit se véd. A PIN-kódot külön küldik meg a bankok, a CVC / CVV kód némileg értehetetlen módon mégis rajta van a kártyán. Leszedni, lekaparni pedig nem egyszerű.Vigyázzunk tehát a bankkártyára, lehetőség szerint ne veszítsük el, és érdemes egyéb biztonsági elemeket is a kártyához rendelni, mint pl. online vásárlás esetén az SMS-es vagy netbankos jelszavas megerősítést. Erre már egyre több pénzintézetnél van lehetőségünk.