Az autó sokféle szerepet tölthet be az ember életében. Megtestesíthet egy valóra vált álmot, szolgálhatja a család kényelmét, illetve többek között praktikus kelléknek számíthat vállalati felhasználásra.

Napjainkban márkától, mérettől és kategóriától függetlenül számtalan gépjármű típus áll rendelkezésre, így mindenki megtalálhatja a számára ideális modellt. Szóval sokkal inkább a vásárláshoz szükséges anyagi feltételek megteremtése az, ami nehézséget jelenthetne az álomautó beszerzésében.

Egy több millió forintba kerülő jármű egyösszegben történő megvásárlására ugyanis hosszú évekig kellene spórolni, ennyi ideje pedig keveseknek van. A cikkben az egyik lehetséges finanszírozási formának, vagyis a lízingnek az előnyeit, a feltételeit és az ügymenetét fogjuk bemutatni.

Az autólízing fajtái

A lízing egy, az autóvásárlás során igénybe vehető finanszírozási formának számít. A keretei között a lízingbe adó vásárolja meg magát a gépjárművet, majd pedig használatba adja azt a lízingbe vevőnek. Másként megfogalmazva az autó tényleges tulajdonosának a lízingbe adó számít, a lízingbe vevő pedig az üzembentartó szerepét tölti be.

Habár a szerződő nem lesz az autó tulajdonosa, a lízing rendszerint kedvezőbb feltételeket kínál az autóhitellel összehasonlítva, mivel a pénzintézetek számára is alacsonyabb kockázatot jelent. Fontos, hogy a lízing igényléséhez mindenképpen szükség van önerőre, ami rendszerint a jármű értékének 20-30%-ával egyezik meg.

Feltételeit tekintve lízinget új járműre, maximum 12 éves autóra, 11 éves haszonjárműre, illetve 10 éves élettartammal rendelkező motorkerékpárra lehet kötni. További kikötés, hogy az autó nem lehet 15 évnél idősebb a szerződés lejártát követően.

A lízing minimális összege 300.000 forint, a szerződésben foglalt autó értékének alsó határa pedig 500.000 forintban van meghatározva. Mindemellett azt is fontos tudni, hogy céges autót kizárólag lízing keretei között van lehetőség finanszírozni.

A felek által megkötött szerződés lejártával életbe lépő rendelkezések szerint a zárt végű, illetve a nyílt végű pénzügyi lízing alkalmazása egyaránt bevett gyakorlatnak számít. Tehát az operatív lízing mellett a következő bekezdésben tárgyalt pénzügyi lízing fajták alkalmazása is bevett gyakorlatnak számít.

A zárt végű pénzügyi lízing előnyei és sajátosságai

A konstrukció keretei között a futamidő lejártával a lízingbe vevő tulajdonába kerül az autó, méghozzá  a maradványérték kifizetése által. Vagyis a jármű ellenértékének a kiegyenlítése nem egyösszegben történik, hanem a lízing szerződés teljes futamideje alatt kerül sor minderre.

A zárt végű pénzügyi lízing kiszámítható feltételek mellett alacsony kockázati szintet jelent valamennyi érintett számára. Szintén az alkalmazása mellett szóló előnynek minősül, hogy a kamat és az értékcsökkenés elszámolására is lehetőséget biztosít, emellett pedig használt és új autó vásárlása esetén is igénybe lehet venni.

A nyílt végű pénzügyi lízing előnyei és sajátosságai

A nyílt végű pénzügyi lízing esetében a szerződés lejártával egyidőben a lízingbe adó meghatározza a gépjármű maradványértékét. A lízingbe vevőnek pedig jogában áll döntést hozni arról, hogy a meghatározott pénzösszeg fejében megvásárolja-e az autót, esetleg kijelöl egy harmadik személyt a vásárlásra, vagy egyszerűen lemond a megvásárlásról.

A nyílt végű lízing tehát kellő mozgásteret biztosít az érintetteknek, miközben lehetőséget ad az ÁFA visszaigénylésére is, miközben a lízingbe vevő pénze sem áll haszontalanul a járműben.

Hogy melyik opció kínál kedvezőbb kondíciókat, azt nézzük meg egy konkrét példán keresztül. Egy 4 millió forint értékű autó esetében, 1 millió forint önerő és 5 éves futamidő mellett is jól kirajzolódik a milliós nagyságrendű eltérés az összes fizetendő törlesztő tekintetében, méghozzá a nyílt végű pénzügyi lízing felé billentve a képzeletbeli mérleg nyelvét.

Zárt végű konstrukció esetében ugyanis a 3 millió forintot is meghaladná a törlesztők összege, míg a nyílt végű konstrukciónál mindez megmaradna 2 millió forint körüli összegnél beleszámolva a pluszban fizetendő ügyleti kamatot és a regisztrációs adót is.

Hitel vagy lízing?

Autóvásárlás előtt gyakran felmerülő kérdés, hogy a rendelkezésre álló finanszírozási formák közül az autóhitel, vagy a lízing éri meg inkább? A helyes válasz mindig az adott szituáció függvénye, ezért érdemes pontosan tisztában lenni mindkét konstrukció előnyeivel és sajátosságaival.

A két finanszírozási forma között a legfontosabb különbség abban rejlik, hogy amíg az autóhitel, vagy jobban mondva személyi kölcsön keretei között megkötött szerződés egyet jelent az autó tulajdonlásával, addig lízingbe vevőként mindössze üzembentartóvá lehet válni. Ebben az esetben tehát a szerződés megkötésével nem leszünk a gépjármű tulajdonosai.

Az autóhitel mellett szólhat, hogy sem önerőre, sem pedig fedezetre nincs szükség a sikeres igényléshez, miközben 100 ezer forinttól egészen a 10 millió forintos nagyságrendig van lehetőség az igénybevételére. A legfeljebb 96 hónapos futamidő egésze alatt fix kamatokkal és havi törlesztővel lehet kalkulálni, a konstrukciót pedig új, illetve használt autóra is van lehetőség igényelni.

Az autóhitel konstrukciók kifejezetten kedvező kondíciókat és relatíve alacsony kamatot kínálnak, az adásvétel után fennmaradó pénzösszeget pedig a forgalomba helyezésre is lehet költeni.

Az autóhitellel kapcsolatban nehézséget jelenthet adott esetben a hitelminősítésen történő megfelelés. Fontos továbbá, hogy az autóval kapcsolatos valamennyi költség a szerződő felet terheli, emellett pedig szükség esetén az autó eladásáról is neki kell gondoskodnia.

A lízing kapcsán előnyként lehet megemlíteni a viszonylag gyors elbírálást és ügyintézést, a futamidő végén fennmaradó választás lehetőségét, valamint a kedvező havi bérleti díjat. Szintén előnyös szempontnak minősülhet, hogy a finanszírozás már 300. 000 forintos összeg esetében is igénybe vehető, emellett pedig idősebb autókra is felhasználható.

Lízingbe vevőként ugyanakkor kell rendelkezni önerővel, legfeljebb 7 éves futamidővel lehet számolni, a futamidő alatt pedig nem válhatunk az autó tulajdonosává.

Az autóhitel vagy a lízing közötti kérdésben általános érvelést nehéz volna megfogalmazni, elvégre mindig a gépjármű vásárlás előtt álló személy aktuális helyzetétől és szándékától függ az optimálisnak számító döntés.

Lízinget leginkább céget vezetve érdemes igénybe venni, hogyha rendelkezünk a szükséges önerővel, és a felmerülő költségelemek leírásához is megvannak a forrásaink. Az autóhitel pedig minden más esetben ideális választásnak bizonyulhat.

A lízingelés és ügyintézés menete

A folyamat első lépéseként a lízingbe adó cégektől érdemes ajánlatot kérni, mégpedig a kiszemelt jármű típus megnevezésével. A szolgáltatók abban az esetben is készséggel tudnak segíteni, ha nincs még konkrét elképzelés az autó márkáját és típusát illetően.

Egyaránt lehetőség van a gyári, illetve a raktáron lévő gépjárművek igénylésére is. Amint sikerült választani, akkor meg kell még adni a futamidő kívánt hosszát, az éves kilométer futás várható nagyságát, az induló bérleti díj összegét, valamint a pluszban igényelni kívánt extra felszereltséget.

A megadott paraméterek alapján a lízingbeadó ajánlatot kér a megadott típusra. Amikor az ajánlat elfogadásra került, akkor a szükséged dokumentumok rendelkezésre bocsátásával megtörténik a cégünk minősítésre.

Pozitív eredmény esetén sor kerülhet a szerződéskötésre, majd az induló bérleti díj és a kaució kifizetését követően meg is rendelik az általunk kiválasztott járművet. Amikor az autó átvételére sor kerül, akkor veszi kezdetét a bérleti időszak.

A lízing bérleti díj egyaránt magába foglalja a teljes körű karbantartási és szerviz tevékenységek finanszírozását, a téli és nyári gumiabroncsokat, valamint éves szinten két alkalommal a szezonális gumicserét, a CASCO- és kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, illetve a forgalomba helyezéssel és üzemeltetéssel kapcsolatos adókat.

A legtöbb lízingcég mindezek mellett egy úgynevezett assistance szolgáltatást is biztosít az ügyfelek részére, amely a nap 24 órájában igénybe vehető segítséget foglal magába műszaki meghibásodás, baleset, önhibás esemény esetén, valamint üzemképtelenség esetén.

A lízing időszak lejártával az autó visszakerül a lízingbe adóhoz, és ellenőrzik a futott kilométereket, valamint a gépjármű állapotát. A továbbiak pedig annak fényében alakulnak, hogy előzetesen nyílt végű, vagy pedig zárt végű lízingben állapodtak-e meg a felek.

A cikk egyfajta összegzéseként annyit megállapíthatunk, hogy az autólízing leginkább a céges keretek között történő új és használt autó vásárlása esetén minősülhet ideális megoldásnak. Ekkor ugyanis lehetőség nyílik számos felmerülő költség leírására, miközben a konstrukció teljes ideje alatt kedvező bérleti díj mellett lehet használni a gépjárművet.

Habár a lízing szerződés megkötése nem jelent egyet a tulajdonossá válással, ettől függetlenül az autó üzembentartójaként megmaradhat számunkra a választás szabadsága a megállapodás lejártáig.