A kérdés elsőre könnyen eldönthető: aki azt szeretné, hogy ő legyen papíron is a tulajdonosa az új (használt) autójának, már akkor, amikor a kezébe kapja a kulcsát, annak hitelre érdemes kocsit vásárolnia. Ha nem ragaszkodik ehhez, és neki úgy is jó, ha olyan, mintha bérelné, akkor a lízing lehet a nyerő. Persze a kérdés valójában ennél bonyolultabb, lássuk tehát részletesebben.

Manapság egyre könnyebben és a korábbinál kedvezőbb feltételekkel juthatunk személyi kölcsönhöz. Ez meg is látszik a számokon, az év első felében 44 milliárd forintnyi ilyen jellegű fogyasztási hitelt vettek fel a magyarok az MNB adatai szerint. A személyi kölcsönt a leggyakrabban lakásfelújításra, korszerűsítésre, gépjárművásárlásra fordítják.

Amikor egyből a miénk az autó

Ha autót finanszíroz személyi kölcsönből egyben biztosak lehet, a kocsi az átvétel pillanatában az Öné lesz. A neve bekerül a forgalmiba, fizetheti utána a biztosításokat, oda viszi szervizbe, ahova akarja, oda megy vele, ahova akar, és tudja, az az Öné. A bank csak a kölcsönt adja hozzá, amit persze optimális esetben rendesen törleszt.

Bármikor előállhat azonban olyan körülmény, hogy nem tudja törleszteni az autóra felvett hitelt, ráadásul a kocsi saját tulajdonban van, tehát a hitel bedőlése esetén még értékesíteni is kell, így ez a konstrukció komolyabb kockázatot jelent a banknak, amit a hitel kamatjának mértékében áraz be, ami jellemzően magasabb lehet, mint lízing esetén, viszont más szempontból esetleg előnyösebb.

Amikor a banké marad

Ha lízingeli, a kocsi nem kerül a tulajdonába, hanem a banké (lízingcégé) marad, Ön csak használatra kapja meg, mintha bérelné. A lízingnek több fajtája akad, de itt elég, ha azt tudjuk, hogy létezik zárt és nyílt végű - előbbi esetén meg van határozva, hogy a futamidő lejártakor kinek a tulajdonába kerül a kocsi, utóbbi esetében nincs -, illetve az operatív lízing, amit tartós bérletnek is neveznek.

Mivel ilyenkor az autó a bank/lízingcég tulajdonában marad, esetleges nem fizetés esetén minden különösebb probléma nélkül rendelkezhet vele, így a kisebb kockázat miatt előfordulhat, hogy kedvezőbb kamatot számolnak fel. Vannak azonban korlátok, például idősebb használt autókat jellemzően nem, inkább új vagy pár éveseket finanszíroznak a lízingcégek.

Szóval nem csak a kamatokat és a törlesztőket érdemes figyelembe venni. A személyi kölcsönök például szabadfelhasználásúak, vagyis azt vásárol belőlük, amit akar. Akár egy korosabb, de olcsóbb használtautót.

Persze mindenkinek mások az igényei, és a döntést számos, itt nem taglalt tényező is befolyásolhatja. Érdemes utánaszámolni, és tájékozódni, ez akár kezdődhet is a személyikölcsön-kalkulátorunkkal!