A bankszámlanyitás számos praktikumot rejt magában. Egy része bizonyos folyamatokhoz számít elengedhetetlennek, ilyen például a lakáshitel-igénylés, de manapság már jellemzően a munkáltatók is átutalással fizetik ki az alkalmazottakat. Más esetekben egyszerűen a mindennapos tevékenységeket könnyíti meg, ugyanis sokkal egyszerűbb pár kattintással elvégezni a közüzemi számlák befizetését, illetve a bankkártyával való fizetés egy általános bevásárló körút alatt is jelentősebb kényelmet, és egyben biztonságot nyújt.

A kötelező és a funkcionális okokat végiggondolva, mindenki számára tisztán kirajzolódik, hogy a bankszámlanyitás napjainkban szinte nélkülözhetetlen. Természetesen – ahogyan mindennek –, ennek a lehetőségnek is megvan az ára, ami egyszerre több apró, de annál jelentősebb elemből épül fel. A bankszámlák költségeinek egyik alappillére a számlavezetési díj, ami a ki– és befizetésekhez tartozó pénzforgalmi tranzakciók nyilvántartását jelenti, és aminek összege jelentős mértékben meghatározza a kiadások mértékét.

Ha Ön is szeretné minél olcsóbban megúszni a bankszámlához tartozó költségeket, érdemes a számlavezetési díjjal kezdeni a különböző pénzintézetek alternatíváinak mérlegelését. A következő cikk ennek feltárásában lesz a segítségére, így megtudhatja, hogy mik a legkedvezőbb lehetőségek.

Tudatos spórolás: a bankszámla fenntartásának költségei

Az ördög még mindig a részletekben rejlik, nincs ez másképp a bankszámla fenntartásának költségeivel sem. A következő lista azokat a kiadásokat összegzi, amelyek jelentős mértékben befolyásolhatják egy bankszámla éves díját, illetve segíthetik a megfontolt döntéshozatalt.

Tranzakció nyilvántartás: számlavezetési díj

A számlavezetési díj minden esetben felmerülő havi kiadás, ugyanis a pénzintézetek így számolják el a bankkártya használathoz tartozó kiegészítő szolgáltatásokat, egyéb funkciókat stb. A böngészés és a válogatás során akkor is érdemes figyelembe venni ezt az összeget, hogyha egy bank 0 Ft-os lehetőséget kínál. Miért van ez így?

Elsősorban a pénzintézetek sajátos feltételei miatt, ugyanis a kecsegtető ajánlathoz olyan kritérium társulhat, miszerint egy meghatározott összegnek minden hónapban érkeznie kell a számlára. Ennek értéke minden esetben változó. Vannak esetek, amikor mindehhez egy véletlenszerűen meghatározott pénzösszegre van szükség, de sokszor ez a feltétel a minimálbérrel egyenlő értéket jelent.  Ezen túl külön odafigyelést igényel a pénz érkezésének módja is, a legtöbbször például csak az átutalás számít elfogadottnak, míg a készpénzes befizetés és a saját számlák közötti átvezetés nem teljesíti a bank kritériumait.

Pénzmozgás lekövetése: netbank és értesítő SMS

Az emberek szeretik lépésről-lépésre nyomon követni a személyes ügyeiket, pláne, ha a saját pénzükről van szó. Napjainkban a bankszámlához már számtalan kiegészítő elektronikus szolgáltatás igényelhető – amelyekkel a legtöbben élnek is –, ilyen például az internetbank, illetve a végbemenő tranzakcióról érkező értesítő SMS.

A pénzintézetek általában próbálják ösztönözni ügyfeleiket az online ügyintézésre, ezért a netbank használata szinte mindig kedvezményhez kötött, de ez még nem jelenti azt, hogy minden esetben ingyenes. Ilyenkor ugyan még csak pár száz forintos havidíjakról esik szó, viszont a tájékoztató SMS megszüntetésével több ezer forint is lefaragható a bankszámla éves költségeiből.

TIPP: A netbank költségeihez tartozó kritériumot mindig érdemes figyelembe vennie, mert egy kedvezményes vagy esetleg díjtalan lehetőség mellett ilyen módon is ellenőrizheti és lekövetheti a kártyáján történő pénzmozgást. Ez pedig nem jelent mást, minthogy a továbbiakban nem lesz szüksége az SMS funkcióra!

Tudatos készpénzfelvétel

A tudatos spórolás akkor érhető el a legkönnyebben, ha előre kiszámolja az olyan fix kiadásainak költségét, amelyet biztosan nem online fog elutalni. Ez azért számít fontos lépésnek, mert a legtöbb plusz kiadást az ATM-ből történő készpénzfelvétel okozza. A hazai jogszabályok értelmében, minden pénzintézet köteles havi két alkalmas díjtalan lehetőséget biztosítani maximum 150.000 forint értékben, de az ennél többször történő készpénzfelvétel már plusz költséget von maga után.

TIPP: Ha lehetősége van rá, mindig kerülje más bankok automatáit! Hiába, hogy a harmadik alkalomtól kezdve a saját bankszámlavezetőjénél is egy bizonyos összeg fejében tud csupán a pénzéhez hozzájutni, egyéb bankok esetében ennek értéke mégis sokkal magasabb (500-1000 forint is lehet).

Tranzakciók díjának figyelembevétele

A bankszámla esetleges havi díjában jelentős szerepet játszanak a különböző tranzakciók költségei, amelybe egyaránt beletartozik az eseti vagy az állandó átutalás, de a csoportos beszedési megbízás is. Utóbbi egy olyan befizetési lehetőséget biztosít, aminek köszönhetően egy szolgáltató havonta és automatikusan levonhatja az irányába lévő tartozást. Bármelyikről is legyen szó, ezeknek az ügyleteknek általánosságban van egy 30-90 forintos díja, amit még az elutalt összeg 0,3 %-os tranzakciós illetéke is terhel.

TIPP: Gondolja végig, hogy milyen célból hozta létre bankszámláját! Egy hiteltörlesztés alkalmával érdemes az olyan lehetőségeket keresni, ahol a csoportos beszedési megbízás díjtalan, viszont, ha Ön kizárólag az online vásárlásait könnyítette meg ezzel a lépéssel, akkor elsősorban az eseti átutalásokat érintő, akciós alternatívákat szükséges sorra vennie.

Változó bankkártyadíj

Amennyi pénzintézet, annyi bankkártya típus létezik, amely számtalan ajánlatot eredményez. Ebben az esetben szintén a díjazás miatt fontos a körültekintő utánajárás, ugyanis a szerződéskötést követően az első és második évben is eltérhet a kártyadíj költsége. Napjainkban sok olyan lehetőség biztosított, ahol a megkezdett első évre a bank elengedi ezt az összeget, de érdemes résen lenni, mert a következő esztendőben már 3000-7000 forint közötti költséggel is terhelheti a számlát.

TIPP: A legkedvezőbb lehetőség megtalálása érdekében mindig vegye figyelembe az életmódját is. Ha sokat utazik, sokat segíthet a dombornyomott kártya igénylése – hiszen sokkal nagyobb százalékban fogadják el külföldön, illetve általában utasbiztosítás is jár hozzá –, de ennek fejében drágább, mint a vésett verzió.

Nulla forintos számlavezetés – valóban létezik?

Bármilyen anyagi helyzettel is rendelkezzen az ember, mindenki számára egyaránt fontos, hogy egy helyzetből a lehető legkedvezőbb módon kerüljön ki. Ahogyan azt korábban cikkünk részletezte, a bankszámla létrehozási és fenntartási díja sok tényezőből áll össze, amelyek egytől-egyig befolyásolják a havi/éves költségvetést. Jó hír, hogy Magyarországon jelenleg közel harminc pénzintézet ajánlatában is fellelhető a 0 forintos számlavezetés, viszont ebből csak elenyésző százalék nem vár cserébe semmit.

A 0 forintos számlavezetés legjellemzőbb feltételei

A pénzintézetek minden esetben saját szabályok mentén határozzák meg ügyfeleik számára az ajánlataikat. Ahogyan a hitelkonstrukciók esetében, úgy egy bankszámlanyitás során is egyéni kritériumokat szabnak, amelyek a legtöbb alkalommal a következők:

  • a számlára érkező jóváírás
  • a megtakarítási állomány, amelybe a legtöbbször beletartozik a számlaegyenleg, és az esetleges befektetési állomány is
  • a bankkártyával való rendelkezés
  • a bankkártyával való vásárlás
  • a pénzügyletek végrehajtása, beleértve az utalásokat, csoportos beszedéseket stb.
  • a meglévő hitelszerződés (fontos: a hitelkártya nem tartozik ide)

Figyeljen oda a feltétel részleteire is!

Ha a bankszámlanyitás alkalmával eljutott addig a lépésig, hogy körültekintően átolvassa a díjtalan számlanyitás feltételeit, akkor ezt követően vegye figyelembe a legapróbb részleteket is! A felsorolt követelmények ugyanis csak általánosságban mutatnak rá arra, hogy mire kell összpontosítani, de a következő ellenőrző kérdések megválaszolásával további lényeges kiegészítő információkra bukkanhat:

  • A számlára érkező jóváírás bankon belüli összeget jelent?
  • A pénzintézet feltételei közé tartozik, hogy csoportos átutalással érkezzen a fizetés?
  • További kritérium, hogy a kiszabott összeg több részletben érkezzen a számlára?
  • A bank kizárólag az átutalás jelleggel bíró pénzügyleteket veszi figyelembe – mint állandó, eseti vagy csoportos beszedési megbízás?
  • A kártyás vásárlás mellett a készpénzfelvétel is számít?
  • A kártyás fizetésnél létezik minimum határ?

Bankkalkulátor segítségével a tökéletes lehetőségig

A bankkalkulátorok praktikuma

A pénzügyi intézményekkel való gördülékeny együttműködéshez és az esetleges buktatók elkerüléséhez elengedhetetlen az egyedi igények feltérképezése. Bármelyik bankhoz is fordul segítségért, abban biztos lehet, hogy a pénzügyi szakemberek készséggel a rendelkezésére állnak majd, de egy elfogulatlan és objektív gondolatmenet kialakításához elsősorban önmagára van szüksége! Ebben segítséget nyújtanak az online bankkalkulátorok, amelyek a hitelválasztás mellett már a bankszámlanyitás kapcsán is sokat elárulnak. A kalkulátorhasználat nem csak kifejezetten egyszerű, de rendkívül pontos is, hogyha a személyre szabott adatait precízen meg tudja határozni.

Kedvező lehetőségek: top 3 bankszámla díjtalan számlavezetési díjjal

A megfelelő bankszámla függ az ember anyagi helyzetétől, ezért most elsősorban a cikk azokat a lehetőségeket tárja fel, amelyek a diákok, illetve az átlagos keresettel rendelkezők számára nyújtanak kihagyhatatlan ajánlatot.

CIB ECO bankszámla:

A kevesebb jövedelemmel rendelkezők számára a CIB ECO bankszámla jelenti a legkedvezőbb lehetőséget, ugyanis a havi számlavezetési díj mellett a bankszámlanyitás és a bankkártya kibocsátása is díjtalan. A számlavezetésnél oda kell figyelni, ugyanis kizárólagosan csak az első három hónap ingyenes, azonban ez a helyzet továbbra is fennáll, ha a számlára érkező havi összeg eléri a nettó minimálbér értékét.

OTP Smart bankszámla:

Az OTP Smart bankszámlát korábban a Simple név alatt ismerhették meg az érdeklődő ügyfelek. Ez a lehetőség jelenleg a CIB ECO számlához hasonló kondíciókat kínál, ugyanis a bankkártya kiállítási, illetve első éves díja szintén 0 Ft, viszont a számlavezetési díjjal kapcsolatban már minimálisan komplikáltabb a történet.

Ennek oka egyrészt az életkori feltétel, miszerint 35 éves kor felett jelentősen megemelkedik a bankszámla fenntartásának éves díja, másrészt a beérkező összeghez egy kedvező, de mégis bonyodalmasabb feltétel tartozik. Ebben az esetben ugyanis az első négy hónap számít ingyenesnek, ami a továbbiakban csak akkor marad díjtalan, ha ebből a négy hónapból minimum kettő alkalmával szintén a minimálbérrel egyenértékű összeg érkezik a számlára.

Gránit Bank Sztár Számlacsomag

A legjobb lehetőségek között fontos megemlíteni a Gránit Bank ajánlatát is, ugyanis a Sztár Számlacsomag feltételek nélkül biztosítja a nulla forintos számlavezetési díjat. Természetesen ennek is megvan a maga ára, ami ezesetben – az előző javaslatokhoz képest – a magasabb készpénzfelvételt, illetve a magasabb éves bankkártyadíjat jelenti.  A Gránit Bank ajánlata akkor számít tökéletes megoldásnak, hogyha Ön egyelőre nem rendelkezik rendszeres havi jövedelemmel.

A nulla forintos számlavezetési díj megtévesztő lehet

Az emberek minden helyzetben ott követik el a legnagyobb hibát, amikor hagyják magukat megtéveszteni a „nulla forintos” szókapcsolattal. Az ingyenes számlavezetési díj szerencsére valóban létező jelenség, azonban egyáltalán nem biztos, hogy mindez egyenlő is a legkedvezőbb lehetőséggel. Ennek oka, hogy a jutányos számlavezetési díj egyáltalán nem jelenti a legolcsóbb havidíjat! Ezt a gondolatot mindig érdemes észben tartani, éppen úgy, mint a bankszámlanyitás legalapvetőbb szabályát: nem a kedvezményes ajánlat díjtalan elemei a lényegesek, hanem az összköltség, amivel havonta/évente számolni kell!