A lakáshitelek és a személyi hitelek virágkorukat élik

Évek óta nem tapasztalt magasságba emelkedett a hitelfelvételi kedv idén Magyarországon. Májusban meg is dőlt a hitelfelvételi csúcs egy bizonyos fajta hitel esetében. De melyik ez, és milyen hitelek a legnépszerűbbek most Magyarországon?

Két hitelfajta uralja a hazai hitelpiacot: a lakáshitelek és a személyi hitelek elsőségét megközelíteni sem tudja más. Sokan ezek újabb virágkoráról beszélnek, nem is alaptalanul.

Lakáshitelt 76 milliárd forint, személyi kölcsönt pedig közel 45 milliárd forint értékben helyeztek ki a bankok idén májusban, az összes többi hitelfajta együttes értéke pedig épphogy meghaladta a 30 milliárd forintot az MNB hazai hitel- és betéti piacra vonatkozó adatai szerint.

A legnépszerűbb hitelek sorrendje most így néz ki:

  • lakáshitel;
  • személyi hitel;
  • áruhitel;
  • autóhitel;
  • szabad felhasználású jelzáloghitel.

A lakáshitelek népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az MNB július elején közzétett statisztikái lakáshitelfelvételi csúcsot mutattak májusra. Ehhez hasonló értéket ebben a hónapban eddig csupán kétszer regisztráltak a rendszerváltás óta: 2003-ban és 2008-ban, de a mostani mindkettőt felülmúlja (2003 májusában 75 milliárd forint, 2008 májusában pedig 69 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel az emberek lakásvásárlás céljából).

A lakáshitelek közül egyre népszerűbbek a fix kamatozásúak. A fix vagy változó kamatozású hitelek közötti különbségekről itt írtunk korábban, most csak annyit, hogy utóbbiaknak jellemzően valamivel magasabb a kamatuk, míg az előbbieké alacsonyabb, de csak kezdetben, mert a hitel futamideje során akár jelentősen is nőhet. Áprilisban az összes lakáshitel 81 százalékát már egy évnél hosszabb periódusra fixált kamattal kötötték - a legtöbbet 5 évre fixált kamattal vették fel -, de egyre nő az aránya az 5 évnél hosszabb kamatperiódusú hiteleknek.

A személyi hitelek felvétele a lakáshitelek növekedésének mértékét is meghaladta, bár a felvett összeg nagysága még jelentősen elmarad az utóbbiakétól.

A hitelfelvételi kedv folyamatos növekedését nagyban segíti a forintkamat rendkívül alacsony mértéke, és a hitelek kamatainak ezzel együtt járó alacsony szintje, a személyi kölcsönök népszerűségéhez pedig a felvételüket egyszerűsítő és megkönnyítő digitalizáció járul hozzá.

Figyelmeztető jel ugyanakkor, hogy ugyancsak az MNB adatai szerint idén januárban minimális mértékben emelkedni kezdtek a lakáshitelek kamatai - ugyan még csak 0,05 százalékkal -, de július elején már arról írt a Világgazdaság, hogy emelkedni kezdtek a fix kamatozású hitelek kamatai is számos banknál. Az OTP-nél például 30 bázispontos, az Oberbanknál 0,6 százalékpont körüli a növekedés, de emelt a Sberbank, a Takarék Kereskedelmi Bank, az Erstel, az MKB, a Budapest Bank és a CIB is.

Szakértők szerint további emelkedésre lehet számítani, úgyhogy egyáltalán nem ördögtől való elgondolkodni azon, hogy most vegyünk fel lakáshitelt. Hogy kitől és milyen kölcsönt érdemes felvennie, a Hitelválasztó segítségével könnyen eldöntheti.