Beleugorjunk egy most kedvező, de változó kamatozású hitelbe, és reménykedjünk abban, hogy nem emelkednek nagyon a kamatok, vagy válasszunk fix kamatozást, aminek a végén lehet, hogy többet kell visszafizetnünk, mint az első esetben?

Sok kérdést kell megfontolnia annak, aki úgy dönt, hogy hitelt vesz fel:

  • Mekkora összegre van szüksége?
  • Mekkora törlesztőrészletet bír el?
  • Milyen hosszú futamidőre tudja vállalni a törlesztést, és még egy sor mérlegelni való tényező merül fel.

Ide tartozik az is, hogy kiválassza: fix vagy változó kamatozással szeretné törleszteni a kölcsön kapott tőkét. Első pillantásra könnyűnek tűnik a döntés: válasszuk azt, ami olcsóbb! Csakhogy érdemes második pillantást is vetni a kérdésre, mert ez ennél bonyolultabb.

A legszembetűnőbb különbség, hogy a változó kamatozás esetén kedvezőbb a kamatláb, míg a fix kamatozás esetén általában magasabb. Idén, 2018-ban például eddig 3 százalék körül alakult a változó kamatozású hitelek átlagkamata, míg a fix kamatozásúaké 5 százalék körül. Ez a különbség a felvett összegtől függően akár több százezres (netán milliós) tételt is jelenthet a kölcsön visszafizetésekor, érdemes tehát mérlegelni!

A változó kamatozású hitel olcsó, de drágulhat

Csakhogy hiába tűnik vonzónak a változó kamatozású hitelek kezdeti alacsonyabb kamata, nagyobb kockázatot vállal az, aki ezt választja. Az ilyen hitelek kamatát két összetevő alapján határozzák meg:

  • az egyik a kamatfelár - ez adja a bank nyereségét;
  • a másik a referenciakamat - ezt az MNB teszi közzé.

Mindkettő változhat, de a kamatfelár csak meghatározott mértékben és legfeljebb öt alkalommal a kamatperiódus alatt, míg a referenciakamat, amit az MNB állapít meg sokszor, akár 3-6 havonta is. Emelkedő referenciakamat esetén értelemszerűen növekszik hitelünk kamata és vele együtt a törlesztőrészletek is, ebben az esetben mi vállaljuk ezt a kockázatot, és csak reménykedünk benne, hogy jól járunk.

Magyarországon az utóbbi években nem sokat változott a referenciakamat, de egyre több jel utal arra, hogy ennek lassan vége szakad. Elemzők már idén év közepére kamatemelkedést jósolnak, annak ellenére, hogy a jegybank elnöke 2020 végét jelölte meg, amikor érdemes lehet elgondolkodni az irányadó kamat emelésén.

változó kamatozású hitel

A fix kamatozású hitel drágább, de biztosabb

Nekünk pedig azon is el kell gondolkodni, hogy inkább fix kamatozású kölcsönt vegyünk fel. Ez esetben kevésbé kell tartanunk a kamatváltozástól, és a törlesztőrészletek emelkedésétől, bár sok esetben ekkor sem marad minden változatlan. A banknak ugyanis lehetősége van változtatni a fix kamatozású hitelek kamatain, mégpedig az MNB honlapján közzétett kamatváltoztatási mutató alkalmazásával számított mértékig, és csakis a kamatperiódusok lejártával, tehát ebben az esetben is előfordulhat, hogy emelkedik a törlesztőrészletünk.

Léteznek úgynevezett minősített lakáshitelek, amit a futamidő (vagy kamatperiódus) végéig rögzített kamatozásúak, ezek most a legnépszerűbbek. Az év elején az újonnan felvett lakáshitelek 76 százaléka már ilyen volt. A Magyar Nemzeti Bank által működtetett lakáshitel-minősítési rendszert a fogyasztókért, illetve a megnyerésükért zajló verseny fokozása érdekében hozta létre az MNB. A cél az volt, hogy a bankok a korábbi piaci átlaghoz képest alacsonyabb kamatú és költségű lakáshiteleket kínáljanak, a teljes futamidő alatt fogyasztóbarát kiszolgálással.

Tehát akkor melyik legyen?

Létezhet olyan helyzet - például rövid futamidőre szeretnénk személy kölcsönt felvenni -, amikor egyértelmű a változó kamatozású hitel választása. Hosszabb futamidő és nagyobb összeg esetén, azonban inkább a fix kamatozással járhatunk jól. Már csak azért is érdemes ebben gondolkodnunk, mert az MNB is úgy véli, hogy a mostani kamatkörnyezetben a hosszabb kamatperiódusú vagy a futamidő végéig fix kamatozású hitelek a biztonságosak.

A hitelválasztó hitelkalkulátor segítségével ön is könnyen találhat megfelelő ajánlatot akár személyi-  akár lakáshitelt keres.