Rengeteg reklámmal találkozhatunk, amelyekben a bankok a kedvező hiteltermékeiket ajánlják nekünk, legyen szó akár személyi kölcsönökről, akár lakáscélú jelzálogkölcsönökről vagy egyéb hitelfajtákról. A bankok között verseny van az ügyfelekért, ezért igyekeznek minél jobb ajánlatokat kidolgozni a számukra. A kedvezőbb ajánlat elsősorban alacsonyabb kamatokkal jár együtt, de nem feltétlenül csak a kamatok jelentik a különbséget az ajánlatok között, számos egyéb csalogató, kedvezményes feltételt is kínálhatnak.

Ezért érdemes mindig alaposan körülnézni a kínálat terén, több banki ajánlatot is összehasonlítani, mielőtt arról dönt valaki, hogy melyik bank szolgáltatásait veszi igénybe. A kamat mértéke, illetve a törlesztőrészlet nagysága mellett számításba kell venni a különböző szolgáltatásokhoz vagy feltételek teljesüléshez kapcsolódó kedvezményeket, illetve a szerződéssel összefüggő költségekre adott kedvezményeket is.

A folyamatos verseny és a bankok eltérő profilja és célcsoportjai miatt könnyen előfordulhat, hogy amikor Ön hitelt szeretne igényelni, éppen nem annál a banknál találja a legkedvezőbb feltételeket, amelynek Ön már az ügyfele, ahol addig a számláját vezette vagy megtakarításait tartotta. Sokaknál ez nagy dilemmát okoz: vannak, akik szívesebben maradnak a saját, megszokott bankjuknál, akkor is, ha kedvezőtlenebbek a feltételek, mert az már ismerős számukra, míg mások pedig inkább az addigi számlájukat is megszüntetik, és átviszik az új bankhoz, hogy egy helyen legyenek a pénzügyei. Vajon ki jár el helyesen? Mit érdemes Önnek tennie?

Amennyiben Ön hitelfelvétel előtt áll

Ha nem a számlavezető bankja nyújtja az Ön számára legjobb feltételeket egy kölcsönhöz, nem kell kétségbe esnie. Ön attól függetlenül szerződhet, hogy más banknál rendelkezik számlával, és azt nem is kell megszüntetnie.

A legtöbb esetben a kölcsönt folyósító bank kedvezményeket biztosít, amennyiben más pénzügyeit is náluk intézi: általában ezek egy bővebb számlacsomag választásához, illetve meghatározott összegű jövedelem érkezéséhez kötött feltételek. Ilyen esetben megéri a bankváltás – legalább a feltételek teljesítése erejéig –, mert a kamatkedvezménnyel a kölcsön törlesztőrészlete érezhetően alacsonyabb lehet, vagy az igényléshez kapcsolódó díjakat engedhetik el szolgáltatásvásárlás fejében. Egy bővebb számlacsomag választása olcsóbbá teheti napi pénzügyeinek intézését is – miközben a csomagdíjat ugyan meg kell fizetni, a törlesztőrészlet alacsonyabb lehet.

Tehát a kedvezményeket érdemes kihasználni, de természetesen még ez sem jelenti azt, hogy meg kell szüntetnie a korábbi bankszámláját. Önnek azt kell mérlegelnie, hogy mekkora költséget jelent a számla megtartása, lesz-e rá szüksége a későbbiekben vagy van-e praktikus vagy kényelmi oka a fenntartásának. Olyan szempontokat kell figyelemebe vennie, hogy milyen díja van a számlavezetésnek, a kártyának és a tranzakcióknak, vagy amennyiben megtakarításokkal rendelkezik, az eredeti bankjánál vannak-e Önnek jobban tetsző befektetési lehetőségek.

Amennyiben Ön már felvett kölcsönt

Két tipikus helyzet lehet a kölcsönökkel kapcsolatos bankváltás esetén: ha újabb kölcsönt szeretne felvenni vagy ha meglévő kölcsönét vagy kölcsöneit vinné át egy másik bankhoz, esetleg adósságrendezésként.

Ha meglévő kölcsöne mellé újabb kölcsönre van szüksége, akkor is kereshet más bankot, sőt, kifejezetten érdemes az aktuális hitelajánlatok alapján kiválasztania, hogy hol akarja felvenni a kölcsönt. Nemcsak azért, mert vannak olyan promóciós időszakok, amikor egy-egy bank nagyobb kedvezményeket ad, hanem azért is, mert eltérő lehet a bankok hitelpolitikája. Ha Ön egy olyan banknál rendelkezik lakáscélú jelzálogkölcsönnel, amelytől azt a legkedvezőbb feltételekkel kapta meg, korántsem jelenti azt, hogy a személyi kölcsönöket is annál a banknál lehet a legjobb kondíciókkal megkapni. Ne kösse magát mindenképpen az eredeti bankjához!

Lehet olyan helyzet, amikor a meglévő kölcsönét szeretné másik bankhoz vinni, mert jobb feltételekkel tudja folytatni a törlesztést vagy több meglévő kölcsönét váltaná ki egy adósságrendező hitellel. Ebben az esetben akkor mindenképpen érdemes elhagynia a bankját, ha csak törlesztőszámlaként használta a kölcsönt adó banknál vezetett bankszámláját. Ekkor ugyanis feleslegesen tartaná fenn az addigi számláját, ami költséggel járna, ráadásul erre a konstrukcióra ugyanúgy igaz lehet, hogy kedvezményes feltételeket érhet el, ha pénzügyeit a kölcsönt folyósító banknál intézi.

Összességében tehát Önnek azt fontos tudnia, hogy szabadon választhatja meg, hogy hol és hány helyen bankol, de ennek pénzügyi és praktikussági szempontjai egyaránt vannak. A legkedvezőbb ajánlatok elérése érdekében érdemes teljesíteni a kedvezményekre jogosító feltételeket, de lehetnek érvek amellett is, hogy több számlát vezessen valaki.