Komoly kedvezményekhez juthatnak a hazai gazdaság mozgatórugói, a mikro-, kis- és középvállalkozások. A Széchenyi Kártya Program keretében nem csak a kedvezőtlen gazdasági helyzet okozta bevételkiesés átvészelését finanszírozhatjuk nagyon kedvezményes, akár kamatmentes hitellel, de akár komolyabb fejlesztést is megvalósíthatunk igen kedvező feltételekkel. 

Komoly kamatkedvezmények, kedvező futamidők

A Széchenyi Kártya Programban igénybe vehető hitelek közös jellemzője, hogy rendkívül alacsony, szinte jelképes kamatot kell utána fizetni, így minimális költséggel valósíthatjuk meg azt a beruházást, amelyre egyéb esetben csak a későbbiekben, vagy komoly kamatfizetéssel lenne lehetőségünk, ráadásul az előrehozott beruházások esetén szintén extra nyereséget könyvelhetünk el. Ennek két oka is lehet: az egyik, hogy az éves kamat az infláció mértékénél jóval kisebb, emiatt reálértéken kevesebbet kell visszafizetni, mint amennyi hitelt igénybe vettünk, a másik pedig, hogy ha korábban történik meg egy vállalkozás fejlesztés, úgy az hamarabb kezd el nyereséget termelni. Természetesen már az is komoly eredményként könyvelhető el, ha a támogatott hitellel megmenthető a vállalkozás, illetve a munkahelyek.
A leginkább hátrányosan érintett turisztikai szektorban már kamat-, és kezelési költség mentesen is juthatunk hitelkerethez, de egyéb fejlesztési területen is minimális költséggel finanszírozhatjuk hitelből a fejlesztéseket, vagy akár az alkalmazottak bérét. Még a legmagasabb kamat és leghosszabb futamidő (10 év) esetén is pusztán a felvett összeg kb. 5 %-át kell visszafizetni kamatként, amely figyelembe véve akár a hitelfelvétel által megmentett vállalkozást, akár a beruházás, fejlesztés általi nyereséget, elenyésző összegnek számít.

Széles körű felhasználhatóság

A különböző hitelkonstrukciók a vállalkozások széles körének nyújtanak segítséget. A kisebb összegű szabad felhasználású, likviditási nehézségekre felhasználható hitelektől kezdve a munkabér finanszírozáson át a komolyabb vállalkozásfejlesztési, üzlet bővítési befektetésekig széles a paletta, és a lehetőségek közül akár a mikro-, akár a kis-, és középvállalkozások is választhatnak. Az igényelhető hitelösszeg 1 millió forinttól akár 1 milliárd forintig is terjedhet, így tényleg komoly lehetőségek nyílnak a vállalkozások számára finanszírozás terén.
A programban a következő területeken igényelhető támogatott hitel:

  • Szabad felhasználású kamatmentes kölcsönök (a turizmusban érintett vállalkozásoknak)
  • Folyószámlahitel a napi működés fedezésére
  • Likviditási hitelek az átmeneti fizetési nehézségekre
  • Hitelkiváltás
  • Bérköltségek előfinanszírozása munkahely megtartás céljából.
  • Vállalkozás fejlesztés, eszköz beszerzés.
  • Üzletrész-, földvásárlás. 

Az esetek többségében ráadásul a törlesztést nem egyből kell megkezdeni, arra több hónapos türelmi idő áll rendelkezésünkre. Jó esetben ez elegendő lehet a nehezebb gazdasági időszak átvészelésére. Bár a hitelfelvétel egy komoly lehetőség akár túlélésre, akár fejlesztésre, azonban minden esetben érdemes megfelelő üzleti tervet készíteni mivel a hitelfelvétel komoly felelősség! A program keretén belül elérhető hitel konstrukciókról a továbbiakban részletesen írunk.

Széchenyi Turisztikai Kártya

A COVID-járvány következtében elrendelt szigorítások által az egyik leginkább sújtott vállalkozói szektor a turizmus. A Széchenyi Turisztikai Kártya az ebben a szektorban működő vállalkozások részére nyújt segítséget egy új, kedvezményes feltételekkel rendelkező, államilag támogatott szabad felhasználású folyószámlahitel formájában. A konstrukció keretében minimum 1 millió forint, maximum 250 millió forint igényelhető a vállalkozások részére, amelyhez kamat-, és kezelési költség mentesen juthatunk hozzá, továbbá a kezességi és bírálati díjhoz is igénybe vehető a díjtámogatás. A felvett hitel szabadfelhasználású, és ingatlanfedezet sem szükséges hozzá, így könnyen igénybevehetjük szükség esetén.
A kártyát minden olyan kis-és középvállalkozás igényelheti, amelynek nincs köztartozása, és tevékenységének legalább 30 %-a 2019. január 1. óta a meghatározott tevékenységi körök egyikébe esik. 

Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel

A Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel egy olyan forgóeszköz hitel, amely a vállalkozások számára biztosít likviditási forrást a személyi ráfordításokra a munkahelyek megtartása érdekében. A hitel 1 millió forinttól akár 750 millió forintig is igénybe vehető, így nagyobb középvállalkozások számára is komoly segítség lehet. A hiteligénylés alapvető feltételei a következők:

  • Mikro-, kis-, és középvállalkozások vehetik igénybe.
  • Maximum 24 havi munkabérnek megfelelő összegben igényelhető.
  • Vállalni kell a hitelügyletben finanszírozott munkavállalók 90 %-ának megtartását.
  • A felvett hitelösszeget maximum 2 év alatt vissza kell fizetni.

Az ügyleti kamat a Munkahelymegtartó Hitel esetében is mindössze évi 0,1 %. További kedvezmény, hogy a törlesztés megkezdésére 9 hónap türelmi idő áll rendelkezésre. Jó esetben ez akár arra is elegendő lehet, hogy vállalkozásunk átvészelje akár az egész kritikus időszakot, és a törlesztést így már egy kedvezőbb gazdasági helyzetben kezdje meg. 
Ez a hitelkonstrukció mellé szintén igényelhető a Széchenyi Kártya Folyószámla Hitel Plusz, amely egy szabad felhasználású hitelkeret a vállalkozások számára.

Széchenyi Kártya Folyószámla Hitel Plusz

Bármely kisebb vállalkozás kerülhet átmeneti fizetési nehézségbe: a Folyószámla Hitel Plusz program keretében  ezek a mikro- és KKV vállalkozások vehetnek igénybe egy szabadfelhasználású folyószámla hitelkeretet, mellyel a napi működéssel összefüggésben lévő összes kiadás finanszírozható. Középvállalkozások a szolgáltatást csak a Munkahelymegtartó Hitellel kombináltan igényelhetik.
Ez a folyószámlahitel is állami kamat- és költség támogatott, így szinte jelképes, 0,1 %-os ügyleti kamattal vehető igénybe. A hitel maximális futamideje 2 év. A hitelkeret legkisebb összege 1 millió forint, maximálisan 100 millió forint igényelhető. A keret az igénybe vett hitel visszafizetése után az újra felhasználható. 

Széchenyi Likviditási Hitel

Ez a hitel egy szintén szabadon felhasználható forgóeszköz hitel számla nélküli finanszírozással. A likviditási hitel által fedezhetők a működéshez kapcsolódó költségek, kiadások korlátozás nélkül, de akár fennálló hiteltartozás törlesztésére is felhasználhatjuk hitelkeretünk. A széles felhasználhatóság miatt ebből a hitelből finanszírozhatók többek között szállítási, csomagolási, képzési, karbantartási vagy akár hirdetési költségek is, így ez a hitelkeret szintén sok vállalkozásnak segíthet a mindennapok finanszírozásában. 
A maximálisan igényelhető összeg ez esetben 250 millió forint, itt sincs szükség ingatlanfedezetre, azonban az igényelt összeg nem haladhatja meg a 2019. évi bérköltségek kétszeresét, vagy az éves árbevétel 25 %-át. (A kettő közül a magasabb összeg számít.)
A kamat a Széchenyi Likviditási Hitel esetén is kedvező, azonban az eddigieknél kissé magasabb, évi fix 0,2 %-os ügyviteli kamattal rendelkezik, azonban e hitel esetén is rendelkezünk 9 hónap türelmi idővel. E konstrukció keretében a maximális futamidő 3 év.

Széchenyi Beruházási Hitel Plusz

Ez a hitelkonstrukció elsősorban a fejlesztések, beruházások finanszírozására fordítható, amely napjainkban akár a vállalkozás túléléséhez, koncepcióváltáshoz is szükséges lehet. A hitel által bővíthetjük vállalkozásunk kapacitását, finanszírozhatunk általa ingatlan vásárlást, építést, eszközök, gépek beszerzését, fejlesztését. Sőt, a keret terhére akár részvényt, üzletrészt is vásárolhatunk, illetve korábbi beruházási hitelünk is törleszthetjük.  Beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz finanszírozására maximum a hitelkeret 20 %-a fordítható. Igénylést olyan KKV-k nyújthatnak be, amelyeknek nincs se köztartozásuk, se lejárt hiteltartozásuk.
A Beruházási Hitel Plusz program keretében vehető igénybe a legmagasabb keretösszeg, és a leghosszabb futamidő, maximálisan 1 milliárd forint vehető igénybe, viszont ennél a hitelnél a vállalkozásnak rendelkeznie kell legalább 10 % önerővel! 
A hitelkeretet jogcímtől függően 6, vagy 10 éves futamidő alatt kell visszafizetni, viszont a törlesztés megkezdésére ez esetben is csak az akár 24 hónapos türelmi idő után kerül sor. Ez a hitel is - a többihez hasonlóan - állami kamat-, kezelési-, és kezességi díjtámogatással vehető igénybe.
Ahogy ennél a terméknél a legnagyobb ez elérhető összeg, úgy itt a legmagasabb az ügyviteli kamat is, amely ez esetben évi 0,5 %.

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz

Kifejezetten agrár beruházási célokra felhasználható konstrukció, melynek keretében akár termőföld vásárlást, ültetvény telepítést, tenyész állat beszerzést, gépi és egyéb eszközök beszerzését finanszírozhatjuk, de ez esetben is vásárolható üzletrész. Hasonlóan az előző konstrukcióhoz, maximálisan 1 milliárd forint hitel vehető fel, 6 éves futamidőre, és szintén 10 %-os önerővel kell a befektetőnek rendelkeznie.

Széchenyi Támogatást Megelőző Hitel

Ez a speciális konstrukció vissza nem térítendő állami támogatások előfinanszírozására szolgál, és azokban az esetekben nyújt segítséget, ahol a támogatást folyósítása csak a projekt befejezését követően történik. Igényelhető az elnyert támogatás összegéig, de maximum 500 millió forintig. A hitel futamideje maximum 5 év lehet, a törlesztés pedig a folyósított állami támogatásból történik, a megegyezés szerinti időben.

Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel

Szintén elnyert, vissza nem térítendő állami támogatások esetén igényelhető, a szükséges önrész hitellel történő kiegészítése céljából. Az igényelhető maximális összeg ez esetben 100 millió forint. Az igénylőnek legalább a beruházás költségének 20 %-ával kell rendelkeznie, a futamidő maximum 10 év lehet, a törlesztés ez esetben viszont folyamatos.