Ha kedvező feltételű, olcsó hitelre van szükségünk, akkor érdemes ebben a jelzáloghitel mellett dönteni! Mutatjuk miért!

A jelzáloghitelnél a kölcsönt az ingatlanra, mint fedezetre kapjuk (a felajánlott ingatlan piaci értékének legfeljebb a 80 százaléka terhelhető hitellel). Ha az adós nem törleszt időben, akkor a pénzintézet érvényesítheti a fedezetet, vagyis eladhatja az ingatlant. Tehát ebben a hiteltípusban csak akkor szabad gondolkodni, ha a törlesztés nem jelent problémát.

A jelzáloghitel típusai

Két alaptípusa van: a szabad-felhasználású és a jóval kedvezőbb feltételekkel rendelkező lakáscélú hitel. Utóbbit új vagy használt lakás vásárlásra, korszerűsítésre, bővítésre, építésre vagy felújításra is felhasználhatjuk. Az elbírálási idő rendszerint két hét. Ahhoz, hogy az igényelt összeget megkapjuk több kritériumnak is meg kell felelni!

Jelzálog hitel igénylés kritériumai

  • Be kell nyújtani egy keresetről szóló igazolást. A havi bérünknek legalább a minimálbért el kell érnie. A kereset nagyságán múlik, hogy mekkora hitelt engedélyez a bank.
  • Csak akkor juthatunk hozzá a hitelhez, ha már betöltöttük a 18-at, de nem vagyunk idősebbek 70-nél. 
  • Ha nincs rajta, akkor az ingatlanra biztosítást kell kötni, amit a futamidő alatt nem lehet felmondani.
  • Ha nincs magyar állandó lakcímünk, akkor szükségünk van egy letelepedési engedélyre.
  • A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR - régen BAR) nem szerepelhetünk a negatív adóslistán, illetve a hitelfizetési múltunknak rendezettnek kell lennie. Sokszor csak az kaphatja meg a kért összeget, aki mindig időben fizette a kötelezettségeit.
  • Alkalmazotti jogviszony esetén legalább 3 hónapos munkaviszonyra van szükség.
  • A leterhelt ingatlan ellen nem folyhat bírósági eljárás, tehermentesnek kell lennie, az értéke pedig el kell érje a 4-6 millió forintot. Mindemellett szükség van jogerős használatbavételi engedélyre. Az ingatlannak pedig meg kell felelnie azoknak az eladhatósági és értékállósági feltételeknek, amelyeket a pénzintézet megkövetel.
  • Vannak olyan ingatlantípusok, amelyeket nem lehet elfogadni fedezetként: ilyen például a műhely, a gazdasági és vendéglátó egység is.

A jelzáloghitelek futamideje akár több évtizedig is eltarthat és elérheti a 30 évet is. Mivel a bankok az adós esetleges korai halála esetén nem akarják a családot leterhelni, sokszor hitelfedezeti életbiztosításhoz kötik a szerződés aláírását.

A felvétel előtt érdemes jelzáloghitel kalkulátort használni: vannak bankfüggetlen megoldások is, amelyek segítenek összehasonlítani a különféle ajánlatokat. Mi szétnéztünk a kedvező ajánlatok között, és mint kiderült, egy 7 milliós hitel 25 éves futamidőre akár mintegy havi 34 ezer forintos törlesztő-részlettel is felvehető.