Jelzálog alapú hitelre sok esetben szükség lehet, mivel azok olcsóbbak a fedezet nélküli személyi kölcsönnél, és magasabb összeg is elérhető általuk. A folyósításhoz viszont elengedhetetlen egy megfelelő fedezet, viszont sokan nem feltétlenül a saját lakásukat szeretnék elzálogosítani, már ha egyáltalán rendelkeznek ilyennel. Szerencsére hitelfedezetként nem csak lakóingatlant fogadnak el a bankok, így azoknak is lehetősége nyílik kedvezőbb hitel igénylésére, akik kisebb értékű, de egyébként megfelelő fedezettel rendelkeznek. 

Lehetséges fedezetek

Jelzáloghitelezés fedezeteként alapvetően ingatlanok szolgálnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármilyen egyéb forgalomképes, per-, és tehermentes eszköz, mint pl. üzletrész-tulajdon, vagy bérleti jog nem képezhetné fedezet tárgyát. Gyakorlatban a bankok viszont szinte minden esetben csak ingatlant fogadnak el fedezetként, annak viszont széles spektruma van. Általánosan elfogadottak a következő típusú ingatlanok:

  • Önálló tulajdonú családi ház, vagy társasházi lakás
  • Hétvégi ház, üdülő
  • Építési telek
  • Tanya
  • Termőföld
  • Garázs

A fenti listából látható, hogy szükség esetén több olyan típusú ingatlan is bevonható a hitelezési folyamatba, amelyekre elsőre talán nem gondol az ember. Ezek lehetnek önálló, illetve kiegészítő fedezetek, vagy akár több fedezet értéke együtt teheti ki a szükséges összeget. 

Jelzáloghitel - nem csak ingatlan célra

Miért is érdemes a lakóépületeknél kisebb értékű ingatlanokat fedezetként bevonni? A válasz egyszerű: jelzáloghitelt ugyanis nemcsak lakás, vagy ház vásárlására, építésére lehet felvenni és a szabad felhasználású jelzáloghitel még mindig jóval olcsóbb, mint a fedezet nélküli személyi kölcsönként igényelt társa. Emellett a jövedelmi szint sem esik akkora latba, mint utóbbi esetben. A kamatok közötti eltérés jelenleg 3 % körül mozog: ennyivel kedvezőbb az ingatlan fedezettel rendelkező hitel fedezet nélküli társánál. így az  árkülönbség egy 8 millió forint összegű, 7 év futamidőre igényelt kölcsön esetén havi szinten kb. 9 ezer forintra tehető, azaz éves szinten kb. 108 ezer forintot is megspórolható ily módon. 
Természetesen magasabb összeg is igényelhető jelzálog esetén, azonban összehasonlítani a személyi kölcsönnel annak korlátossága miatt csak ilyen időtávon lehet.

Személyi kölcsön ingatlanfedezettel

Jelzáloghitel, vagy kölcsön esetén a legtöbb embernek az ingatlanvásárlás jut eszébe, pedig létezik szabad felhasználású változat is, amely felhasználhatóságban és a kamatokat tekintve az ingatlanvásárlásra fordított hitelek és a személyi kölcsönök között helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy általuk magasabb összeg is igényelhető, ráadásul olcsóbban, mint a személyi kölcsön esetében, viszont egy ingatlanvásárlásra fordított konstrukciónál drágább, és a kamatkülönbség 1,5-2 % körül mozog ez esetben. 

Megoldás kisebb beruházásokra

Lakóingatlant építeni, vásárolni tehát nem feltétlenül éri meg oly módon, hogy más ingatlan, pl. egy telek, vagy nyaraló lesz bevonva fedezetként, igaz ez is megtörténhet pl. tulajdonrész megvásárlása esetén. Viszont történhet rengeteg olyan helyzet, amikor valódi megoldást nyújthat a több millió forintot érő fedezet. A teljesség igénye nélkül íme néhány példa:

  • Vegyes tulajdonú ingatlan, felújítása.
  • Egyéb, nem terhelhető ingatlan vásárlása
  • Műhely építése
  • Gépjármű vásárlás
  • Örökség kivásárlása, hagyatéki költségek
  • Tanulmányok fedezése
  • Vállalkozás beindítása, fejlesztése

Az ingatlanfedezetes kölcsön tehát sok esetben segít az adott élethelyzetben. Gondoljunk bele pl. abba a helyzetbe, ha valakinek van egy telke, azonban anyagi, vagy egyéb okok miatt csak egy mobilházat szeretne rá telepíteni. Az ő számára remek lehetőség, hogy meglévő lakását fedezetként bevonja, vagy akár magát a telket is, ha az megfelel a bank számára. Vagy példaként vehető az az asztalos, aki saját műhelyt kíván kialakítani a háza mellett: a műhely felépítése, és gépesítése valószínűleg akkora összeg, ami személyi kölcsönből nem fedezhető, viszont a cél miatt lakáshitel sem igényelhető rá. Neki szintén az a megoldás maradt, hogy házát, telkét kínálja fedezetként.

Költözés esetén is hasznos

Vannak, akik építkeznek már meglévő telekre, annak a lakásnak az árából, amit éppen készülnek eladni. Ennek több oka lehet, pl. növekszik a család, vagy csak egyszerűen vágyunk ki a városból. Egy ilyen folyamatnak azonban több nehézsége is van:

  • Nem feltétlenül akarjuk megterhelni jelzáloggal az eladni kívánt lakást (jobb piaci pozíció, egyszerűbb ügyintézés)
  • Az eladás és az építkezés között valahol tartózkodni kell. Ennek plusz költségei vannak.
  • Egyszerűen csak a váltásnál felmerülő szükséges költségeket (ügyvéd és ingatlanközvetítő díja, költöztetés, egyéb nem várt felmerülő költségek) szeretnénk hitelből fedezni.
  • A berendezésre már elfogyott a pénz, és kell plusz forrás
  • Ha viszont azért van szükség kölcsönre, mert szeretnénk hamarabb beköltözni az új házba, így jó lenne néhány munkát (közművek, alapozás esetleg vázszerkezet megépítése) hamarabb kivitelezni, azaz ha építkezésre fordítjuk az igényelt összeget, akkor már érdemesebb lakáscélú hitelt igényelni annak kedvezőbb kamata miatt.

Bár a szabadfelhasználású hitel drágább megoldás, mintha az értékesítendő ingatlant terhelnénk meg, de van, akinek megér annyit a kényelem és a gyorsaság,  hogy valamivel többet fizessen a hitelért. Ellenkező esetben ugyanis a következő dolgokkal szembesülhet:

  • A potenciális vevők egy része fél a jelzáloggal terhelt ingatlan vásárlásától, és az azzal járó procedúrától, így akár egy jó kuncsaftot is elbukhatunk.
  • A vevő megtalálása után egyeztetni kell az adott bankkal a pontos tartozásunkról.
  • A szerződésbe be kell emelni a tartozás mértékét, és a kifizetés módját.
  • Amennyiben a vevő nem készpénzes, hanem szintén hitelből vásárol, még bonyolultabb az eljárás, ilyenkor a két banknak is egyeztetni kell egymással.
  • Ha a tartozás ki lett fizetve, a bank kiadja a terhelési tilalom törlésére vonatkozó nyilatkozatot. Ez - és a földhivatali bejegyzés is - eltarthat egy jó ideig. Csak ezután jegyzik be az új tulajdonjogot.

Az ingatlan eladása után egyébként bármikor lehetőség van a felvett új jelzálogalapú személyi kölcsön elő-, vagy végtörlesztésére, hogy a kamatterhek tovább ne csökkentsék jólétünk. Attól függően, hogy a költözéshez még mekkora összegre van szükség, szabadon dönthetünk a két lehetőség között. A legjobb kölcsön ajánlatok esetén ugyanis már elérhető a díjmentes előtörlesztés szolgáltatás.

Céges megoldások

Természetesen az ingatlanfedezetes kölcsönt nem csak magánszemélyek vehetik igénybe. Ez lehetőség több pénzintézetnél nyitva áll vállalkozások, cégek számára is, abban az esetben, ha rendelkeznek önálló, jelzálog képes ingatlannal. Fedezetként azonban nem csak a saját tulajdonú ingatlan vonható be, hanem - meghatározott feltételek mellett - kapcsolt vállalkozás, vagy magánszemély tulajdonában lévő ingatlan is beszámítható. Ez komoly lehetőséget nyújt pl. egy agráripari vállalkozásnak, ahol a cég, vagy a család tulajdonában lévő termőföld jelenthet fedezetet a szükséges hitel felvételéhez.