A köznyelv meglehetősen nagyvonalúan bánik a szakkifejezésekkel, így gyakran előfordul, hogy a különféle konkrét céllal felvehető hiteltípusokat összemossa. Így például lakáshitel névvel illet lakásvásárlásra, lakásbővítésre, lakásfelújításra vagy lakáskorszerűsítésre felhasználható hitelfajtákat. Ha ilyen céllal kívánunk hitelhez jutni, mindenképpen alaposan nézzünk utána, hogy a kiválasztott hitel mire használható fel, nehogy meglepetés érjen.

 

A lakáshitel célhoz kötött hitelfajta

Általában a bankok marketingkommunikációs stratégiája dönti el, hogy hogyan kínálják a különféle lakáscélhoz kötött hiteleiket. Van, ahol többféle eltérő terméket kínálnak a konkrét célokra (pl. lakásfelújítási hitel). Máshol pedig egy hitel van, ahol célként a lakáscél van feltüntetve, és felsorolják a konkrét lehetőségeket, de mindegyik lehetséges felhasználásra ugyanazt a terméket ajánlják.

Van, amelyik terméknél még azt is kikötik, hogy csak új vagy csak használt ingatlanra lehet felhasználni, máshol a hitel felhasználási területe olyan széles, hogy még a más hitelintézet által nyújtott lakáscélú hitel kiváltására is alkalmas.

A szabad felhasználású hitelek kamatai általában magasabbak – hiszen az ellenőrizhetetlen felhasználás a bank számára mindig kockázatosabb – ezért ha sikerül olyan célhoz kötött hitelt találnunk, amely képes lefedni a terveinket, érdemes inkább az utóbbit választani.

A lakáshitel lehet államilag támogatott és piaci kamatozású

Jelenleg az állam az új lakások építésével és az ingatlanok korszerűsítésével kapcsolatos hiteleket támogatja leginkább. Van olyan használt lakásra fordítható lakáscélú hiteltámogatás, amely a törlesztés első éveiben a kamatlábat csökkenti. Az állami támogatású hitelek sok esetben szigorú feltételek mellett érhetőek el (hiteligénylő életkora, gyermekek száma, tulajdonolt ingatlanok illetve egyéb hitelek száma stb.), illetve általában a felvehető hitelösszeg és a finanszírozható ingatlan értéke is maximálva van.

A piaci kamatozású hitelek kamatlábai a jegybanki alapkamathoz igazodnak. (Természetesen a kamatláb ezen felül függ a hiteligénylő által vállalt törlesztőrészlettől, a futamidőtől és még számos más dologtól is.) A két típus közötti választás során érdemes körültekintően eljárni, mert előfordulhat, hogy ha a piaci kamatlábak alacsonyak, akkor érdemesebb a szabadabb felhasználású és könnyebben elérhető piaci hitelek közül választani, mint a szigorú feltételekhez kötött állami támogatással járó típusokból.

A lakáshitelek jelzálog típusú hitelek

A jelzálog típusú hitelek esetében a hitelszerződés biztosítékául ingatlan szolgál. Az ingatlan(ok)ra a bank jelzálogjogot szerez, ami azt jelenti, hogy a tulajdonos szabadon használhatja az(oka)t, de ha nem tesz eleget a szerződésben vállalt kötelezettségeinek, akkor a banknak joga van áruba bocsájtani a jelzáloggal terhelt ingatlant.

A lakáshitelek piacán többféle termék létezik abból a szempontból is, hogy a jelzálogot a megvásárolni kívánt ingatlanra és/vagy másik ingatlanra is bejegyzik-e, illetve hogy összesen hány ingatlant fogad el biztosítékul.