Nagy valószínűséggel folytatódni fog a lakáshitel piac szárnyalása

Mintegy másfél hónapja már, hogy megjelentek a banki kínálatban az első állami kamattámogatással nyújtott „minősített fogyasztóbarát lakáshitelek”. Ez a többi termékhez képest ügyfélbarát ügyintézést, illetve kedvezőbb hiteldíjakat biztosítanak. Ezeknél a minősített hiteleknél az állam megfizeti a hitelkamat egy részét a futamidő első 5 évében. Egyes esetekben pedig a támogatás még ennél is tovább tart.

Mindezeken felül a „minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél” a kapcsolódó díjak is alacsonyabbak:

  • a többi konstrukcióhoz képest mintegy negyedével kevesebb a folyósítási díj
  • az előtörlesztési díj pedig közel felével alacsonyabb.

Ráadásul még az ügyintézés is egyszerűbb. A kérdéses termékeknél - ha az ügyfél kéri - a pénzintézet köteles átvállalni a földhivatali ügyintézést. A hitelbírálat legfeljebb az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 20 munkanap lehet, a folyósítási feltételek teljesítését követően pedig 5 munkanapon belül folyósítani kell a kért összeget.

Módosul a JTM

A jegybank tehát láthatólag azon dolgozik, hogy minél könnyebben lehessen lakáshitelhez jutni. De milyen változások várhatóak a jövőben?

Először is módosulni fog a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM). Maga a JTM lényege röviden, hogy mérsékli az ügyfelek eladósodását azzal, hogy az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket.

Az MNB tájékoztatása szerint a megváltozott szabályozás miatt októbertől az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészleteinek összege nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén a 30 százalékát. Öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet.

Az elemzők véleménye az új szabályozás kapcsán megoszlik: vannak, akik szerint a lakáshitelek piacán a növekedési ütem nem hagy alább és továbbra is egyenletes növekedési pályán marad a szektor. Mások szerint viszont októberig le fog csengeni egy nagyobb roham a nagy összegű konstrukciókért.

A jegybanki alelnök Nagy Márton mindenesetre hosszútávon komoly növekedésre számít. Nemrég azt mondta: 2030-ra az embereknek a mostaninál nyolcszor több lakáshitelük lehet.