Mindannyiunknak szüksége van egy biztonságos otthonra. Ha ingatlanra van szükségünk, de nem rendelkezünk annyi pénzzel, amennyibe a megvásárolni kívánt ingatlan kerül, akkor igényelhetünk lakáshitelt. A hitelek felvétele előtt nagy segítség lehet a hitelkalkulátor használata, hiszen szinte az összes pénzintézet ajánlata közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb ajánlatot.

Mi a különbség a lakáshitel és a lakáslottó között?

Ha a hitelkalkulátor segítségével kiválasztott lakáshitel mellett döntünk, akkor akár fix futamidővel, meghatározott összeg mellett fizetjük pl. tíz éven keresztül folyamatosan a hiteltörlesztő részletet, a kamatot és egyéb banki költségeket. A konstrukciótól függően előre meghatározott időközönként előtörleszthetünk.

A lakáshitel felvétele helyett választhatjuk a lakáslottót is. Hazánkban egy viszonylag új lehetőség a lakáshoz jutáshoz. A lakáslottó esetében biztosan minden résztvevő lakáshoz jut, de azt nem lehet előre tudni, hogy ki mikor. Viszont cserébe nem kell kamatot fizetni a banknak. A lakáslottó lényege – nagy vonalakban  a részletes feltételek bemutatása nélkül – az, hogy ha például 120 fő fizet be úgymond a lottóba, mindenki havi 200.000 Ft-ot 10 éven keresztül, akkor minden hónapban egy szerencsés hozzájut egy 24 millió Ft értékű ingatlanhoz. Természetesen a „nyertes” ugyanúgy fizeti tovább a havi 200.000 Ft-ot, de már lakástulajdonosként. Éppen ezért mérlegelni kell a lakáshitel és a lakáslottó választás előtt, hogy azonnal szeretnénk lakáshoz jutni és ezért kamatot fizetünk a banknak, vagy kamat és hitel nélkül lakáslottózunk, de akkor nem tudhatjuk, hogy mikor jutunk lakáshoz.

Bármelyik lehetőséget is választjuk, nagyon fontos, hogy minden apró részletnek utánajárjunk és kérjük ki tapasztalt szakemberek véleményét is!