Minden ingatlan állapota egy idő után romlani kezd, emiatt döntünk úgy, hogy felújítunk valamit otthonunkban. Ez költséges is lehet, emiatt hasznos segítség egy lakásfelújítási hitelt vagy lakáskorszerűsítési hitelt igényelni.

Miben tér el a lakásfelújítási és a lakáskorszerűsítési hitel?

Mielőtt lakásfelújítási hitelt vagy lakáskorszerűsítési hitelt vennénk fel, jó ha tudjuk, mi a különbség a két fogalom között:

lakásfelújítás hitel

Lakásfelújítás:

Lakásfelújításnak tekintjük az olyan típusú ingatlannal kapcsolatos szerelési, javítási vagy építési munkákat, melyek az ingatlan eredeti műszaki állapotát részben vagy egészben helyrehozzák, illetve az olyan munkálatokat is, amelyek során javul az ingatlan állapota vagy kinézete. Ilyenek például a csempézés, vakolás vagy a padlózat csere. A lakásfelújítás röviden tehát az ingatlan helyreállítását vagy javítását jelenti.

Lakáskorszerűsítés:

Lakáskorszerűsítésről akkor beszélünk, ha az az ingatlan összkomfortját növeli. Mit jelent ez? Olyan dolgokra kell gondolnunk, mint a közművesítés, a megújuló energiaforrások használatához szükséges berendezések beépítése vagy a nyílászárók energiatakarékos cseréje, de a hő- vagy hangszigetelési munkálatok is ide tartoznak. A lakáskorszerűsítés tehát az ingatlan komfort fokozatának a növelése.

lakáskorszerűsítés hitel

Lakásfelújítási és lakáskorszerűsítési hitelek kivitelezési formái

Kivitelezés szerint három típusra osztjuk a lakásfelújítási, illetve lakáskorszerűsítési hiteleket:

● Házilagos kivitelezés:

Ahogy a nevében is benne van, házilag csináljuk meg mi magunk, a kivitelezésben nem szerepel vásárolt szolgáltatás.

● Szervezett kivitelezés:

Akkor beszélünk szervezett kivitelezésről, amikor valamilyen szolgáltatót megkérünk, hogy végezze el nekünk a munkálatokat, vagy azok egy részét.

● Vegyes kivitelezés:

Vegyes kivitelezés esetén a lakásfelújítás során fellépő építési vagy javítási munkálatok során együttesen alkalmazzuk a házilagos és a szervezett kivitelezési módokat.

Amennyiben bizonytalanok vagyunk, mindenképp beszéljünk pénzügyi tanácsadóval, hogy a lehető legbiztosabb kezekbe tegyünk jövőnket, megújulásunkat!

Lakásfelújításra vagy korszerűsítésre kiváló megoldás lehet a lakástakarék is!