Sajnos ma már generációs problémának mondható, hogy a fiatal pároknak már jöhetne a kisbaba, de nincs még hova, mert nem tudnak annyi összeget félretenni egy hónapban, hogy lakást tudjanak vásárolni. Ilyenkor még nem rendelkezik a legtöbb fiatal akkora önerővel, hogy lakáshitelt tudjon felvenni. Létezik lakáshitel önerő nélkül? Igen, mutatjuk, hogyan:

Mikor lehet önerő nélkül lakáshitelt felvenni?

Mivel az adósságfék szabály szerint a hitelre vásárolni kívánt ingatlan értékének 80%-ánál nem lehet több a hitelösszeg, emiatt a legtöbb esetben minimum 20% önerővel kell rendelkeznie a hitelfelvevőnek. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a megvásárolni kívánt ingatlan mellé pótfedezetként más ingatlant is bevonnak. Ebben a helyzetben a felvenni kívánt összeg elérheti a megvásárolni kívánt lakás értékének 100%-át is. Ez azt jelenti, hogy önerő nélkül lehet megvenni egy lakást.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Főképp a fiatal párok esetében fordul elő az, hogy lehet, hogy a szülők pénzzel nem tudják segíteni az ifjú párt, viszont már meglévő lakásuk vagy más ingatlanuk segítségével már jelentősen be tudnak szállni a lakásávásárlásba.

Hogyan?

Úgy, hogy saját ingatlanukat bevonják a hiteügyintézésbe, mint fedezetet. Emiatt ők is kötelezettséget vállalnak a hitel visszafizetésére, hiszen így két ingatlan lesz fedezetként bejegyezve a banknak, emiatt így a szülők is úgynevezett zálogkötelezettek lesznek, tehát felelősséget vállalnak a törlesztőrészletek visszafizetéséért.

lakáshitel önerő nélkül - családi segítséggel

Ahány pénzintézet, annyi önerő nélküli lakáshitel konstrukció

Természetesen az önerő nélküli lakáshitelek konstrukciói pénzintézetekként eltérőek lehetnek, emiatt feltétlen érdemes jól körülnézni a piacon, mert vannak bankok, akik önerőként számítják fel a CSOK állami támogatást, de léteznek olyanok is, akik mindenképp ragaszkodnak valamilyen fajta 20%-os önerőhöz.

Online érdemes körülnézni a pénzintézetek ajánlatai közt, de fontos, hogy sikeres kiválasztás után kérjünk minden esetben részletes tájékoztatást, hogy felelősségteljesen tudjunk dönteni pénzügyeinkben, hiszen gyermekeink vagy saját jövőnket befolyásoljuk, s nem mindegy, hogy milyen döntést hozunk egy ilyen hosszútávú lakáshitel esetén.

Későbbre tervez lakásvásárlást? Tudjon meg többet a lakástakarékról!