A megfelelő lakáshitelt megtalálni sosem egyszerű. A hitelkínálat még a saját bankunknál is széles és, ha még más bankoktól is kérünk kalkulációt, akkor végképp össze lehet zavarodni, hogy melyik is lenne a legmegfelelőbb számunkra.

Mitől jó egy lakáshitel?

A jó lakáshitel vagy olcsó vagy fix kamatozású. Viszont olyan egyéni szempontból is lehet jó egy hitel, mert gyors az ügyintézés, esetleg közel van a pénzintézet stb.

A leggyakoribb szempontok a lakáshitel választásnál

1. Olcsóság

A legolcsóbb lakáshitelek általában csak rövid távon kiszámíthatóak. 3-6-12 havonta változhat kamatuk és a havi törlesztőrészletük is. Éppen ezért mérlegelni kell, hogy nem lenne e jobb, ha a törlesztőrészletet lefixáltatjuk évekre előre csupán pár ezer forinttal drágábban.

2. Gyors ügyintézés

Bankválasztásnál sokak döntését befolyásolja, hogy hol intézik el leggyorsabban a hiteligényléssel és folyósítással kapcsolatos ügyeket. A személyi kölcsönökkel ellentétben a lakáshiteleknél értékbecslés történik és az új Fair banki szabályok miatt is elhúzódhat a hitelbírálat és az ügyintézés. A rövidebb átfutási idő és a leggyorsabb banki ügyintézés sokba kerülhet.

3. Ne legyenek indulóköltségek

Sokaknál döntő az indulóköltségek mértéke, viszont nem ajánlatos ezen szempont alapján dönteni. Egy többtízmilliós hitel esetében nem szabad, hogy 60-70.000 Ft indulókedvezmény miatt döntsünk egy összességében drágább hitel mellett. Egyre több bank kínál díjelengedést és/vagy visszatérítést éppen azért, mert sokan még az indulóköltségek alapján választanak hosszú távú hiteleket is.

4. Legyen helyben a bankfiók

Egy lakáshitel felvétel az esetek többségében már a bankszámlavezetést is önmagában foglalja, így érthető ez az igény az ügyfelek részéről. Ha már a jövedelmünket is ahhoz a bankhoz utaltatjuk, ahonnan a lakáshitelt igényeljük, akkor megnyugtató lehet a bankfiók közelsége. Főleg ha még nem vagyunk járatosak a pénzügyeink online intézése tekintetében.

5. Kamatperiódus

A kamatperiódus azt mutatja meg, hogy egy adott időszakban milyen gyakran változhat a havi törlesztőrészlet. Az első kamatperiódusra igencsak kecsegtető törlesztőrészletet kérnek a bankok, de a további kamatperiódusokra komoly meglepetés is érheti az adóst.

Általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb időre rögzítjük a kamatperiódust, annál magasabb lesz a hitelkamat, és ezzel egyenes arányban a törlesztő is.

Mégis megéri hosszabb kamatperiódusra fixálni!

Fontos tudni, hogy a hitelünk kamata a referenciakamat és a kamatfelár összegeként határozódik meg.

Egy lakáshitel 20-25 éves futamideje elég hosszú idő ahhoz, hogy a kamatok újra emelkedésnek induljanak, mert a jelenlegi alacsony kamatok nem maradnak fent örökké, így már egy pár százalékos kamatemelés is elég lehet, hogy rosszul járjunk a rövid kamatperiódussal.

Hasznos volt a cikk? Ossza meg ismerőseível, barátaival!