2017 június elsejétől az MFL nyújtására pályázhatnak a bankok. Az MNB elvárásai szerint az ingatlan hitel kamatok csökkenni fognak, alacsonyabb lesz a hiteldíj, valamint ezek hatására a hitelintézetek közötti verseny is ki fog éleződni.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) főbb jellemzőit még májusban határozta meg a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

A fogyasztók segítségére 2017 őszétől elérhető lesz egy jegybanki online rendszer is, melyen könnyen összehasonlíthatóak lesznek majd a bankok ajánlatai.

A Magyar Nemzeti Bank szerint követelmény lesz, hogy a bankok biztosítani tudják a minősített lakáshitelek átlátható ingatlanfeltételeiket, az összehasonlítható árazással legyenek igényelhetőek, segítve ezzel az összeszedettebb hitel felvételt.

Az előbbiek serkenthetik a pénzintézetek közötti versenyt, valamint motiválhatja a hitelkiváltásokat és erősítheti az emberek bizalmát a bankok irányába.

A Magyar Nemzeti Bank jelentősnek véli, hogy az ingatlanhitelek piacán fokozott verseny alakuljon ki.

A jegybank úgy véli, hogy a nemzetek közötti összehasonlításban is nagyok a magyar átlagos kamatfelárak, valamint a hitelkiváltások kicsi aránya miatt indokolt a verseny serkentő eszközök igénybe vétele.

Kritérium a minősített termékekkel szemben, hogy a hitelbírálati teljesítés ideje az értékbecslés kezdetétől számított max. tizenöt munkanap, a hitel folyósítás teljesítés határideje pedig maximum a folyósítási kritériumok kezdetétől számított két munkanap lehet.

Maximalizálták az utalásig jelentkező és az előtörlesztéshez tartozó költségeket is. A folyósítási díj a hitelösszeg 75 %-a, de legfeljebb százötvenezer Forint lehet.

 

Fontos tudni, hogy az előtörlesztési összeg nem érheti el az előtörlesztett összeg 1 %-kát. Az előtörlesztés egy bizonyos mértékig díjmentes.

Követelmény még az is hogy a földhivatali bejegyzés ügyintézési díját a bank magára vállalja, valamint a törlesztés megtörténte után a banki jelzálog semmissé tétele max. 7 munkanap folyamán megy végbe.