2017 nyara óta, tehát egy éve elérhetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített fogyasztóbarát lakáshitelek, és egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. A piaci szereplők adatai alapján pedig idén már a hitelfelvevők több, mint 40 százaléka ezt a konstrukciót választja.

Mi a különbség a minősített és nem minősített lakáshitelek között?

A hitelintézetek az MNB-től kapnak minősítést, ezek a fogyasztóbarát hitelajánlatok pedig az egységes feltételeknek köszönhetően átláthatók és könnyen összehasonlíthatók. A legfontosabb különbség a minősített és nem minősített lakáshitelek között, hogy előbbiek fix kamatozásúak, tehát a 3, 5, 10 évig, vagy akár a teljes futamidőre változatlan marad a felvett hitel törlesztőrészlete, ami így jobban tervezhetővé válik. Ezzel szemben a nem minősítettek esetében a futamidő alatt a kamatláb változása miatt akár jelentősen is emelkedhet a törlesztőrészlet, ami kockázatot jelent a hitel felvevőjének.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek gyors ügyintézéssel felvehetők, egységes feltételrendszerük miatt pedig könnyen összehasonlíthatók, például az MNB elsősorban erre a célra létrehozott weboldalán, a www.minositetthitel.hu-n.

A kölcsön futamideje maximum 30 év lehet, a kamatfelár pedig nem haladhatja meg a 3.5 százalékpontot, tehát ennyiben maximalizálják a bank hasznát. Az ügyleti kamat a kamatbázis és a kamatfelár összegéből áll össze. Az utalásig jelentkező költségeket is maximalizálták, a folyósítás díja a hitel legfeljebb 7.5%-a lehet, de nem több, mint 150.000 Ft.

Kritérium a minősített termékekkel szemben, hogy a hitelbírálati teljesítés ideje az értékbecslés kezdetétől számított maximum tizenöt munkanap, a hitel folyósítás teljesítés határideje pedig a folyósítási kritériumok kezdetétől számított két munkanap lehet. Fontos tudni, hogy az előtörlesztési összeg nem érheti el az előtörlesztett összeg 1 százalékát. Az előtörlesztés egy bizonyos mértékig díjmentes.

Fontos látni, hogy ezen lakáshitelek esetében felmerülhetnek a bank érdekkörén kívüli díjak a kölcsön felvétele előtt, amelyekkel szintén számolni kell. Ilyen a tulajdoni lap, a térképmásolat, a jelzálog bejegyzés, az értékbecslés díja, valamint a közjegyzőnek fizetett díj.

A minősített fogyasztóbarát hitelek mostanra számtalan banknál elérhetők, a népszerűségük miatt pedig megvalósultak az MNB elképzelései: a pénzintézetek közötti verseny miatt fogyasztóbarátabbá válnak a konstrukciók. A piaci verseny jelenleg az 5 és 10 évre fixált hiteleknél a legnagyobb, ezek népszerűsége a legkiemelkedőbb a hitelt igénylők között. Egy átlagos lakáskölcsönnél ezzel a konstrukcióval akár félmillió forintot is meg lehet takarítani.