Mit jelent a lakástakarékpénztár?

A lakástakarékpénztár tulajdonképpen lakáscélra fordítható megtakarítás, amihez állami támogatás is jár. Az állami támogatás mértéke a megtakarítás 30%-a, legfeljebb évi 72.000 Ft lehet. A megtakarítás mértéke minimum 5.000 Ft, maximum 20.000 Ft lehet havonta. A lakástakarék szerződés egy megtakarítási időszakból, egy kiutalási időszakból és hitelfelvétel esetén egy törlesztési időszakból áll. Tehát a folyamat úgy néz ki, hogy minimum 4 évig, maximum 10 évig lehet takarékoskodni, azaz befizetni – a fent  említett - előre meghatározott fix összeget.

A megtakarítási időszak után áll rendelkezésre a teljes megtakarítás, ami = a befizetett betétek + állami támogatás + kamat.

Ezután jön a kiutalási időszak, (általában 3 hónap) ami alatt el kell dönteni, hogy mire lesz felhasználva a teljes megtakarítás, be kell nyújtani a megfelelő dokumentumokat a kiutaláshoz stb.

Mire lehet felvenni a lakástakarékpénztári megtakarítást?

Lakáscélok,amikre igényelhető a lakástakarékpénztári megtakarítás:

  • Telekvásárlás
  • Ház- és lakásépítés, -vásárlás, -csere
  • Lakáskorszerűsítés, -bővítés, -átépítés
  • Lakások, családi házak helyreállítása, felújítása
  • Tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, cseréje, felújítása
  • Hitelintézettől felvett lakáshitelek kiváltása
  • Munkáltatói, illetve települési önkormányzat által nyújtott lakáskölcsön kiváltása
  • Szükséges, vagy a lakhatóság javítását célzó kommunális beruházások
  • Bérleti, lakáshasználati jog vásárlása 
  • Nyugdíjasházban bérleti, lakáshasználati jog vásárlása 

Amire nem használható:

  • Üdülőövezeti ingatlan vásárlása, felújítása
  • Haszonélvezeti jog megvásárlása
  • Melléképület építése, felújítása
  • Valamint minden olyan beruházás ami „nem fix” például: mobil klíma vásárlása

Ki köthet lakástakarékpénztári szerződést és hány szerződés köthető?

Bárki köthet lakástakarékpénztári szerződést életkortól és attól függetlenül, hogy rendelkezik-e már ingatlannal. Fontos kiemelni, hogy egy adószámon csak egy szerződés lehet, azaz személyenként csak egy szerződéskötés engedélyezett. Viszont a család minden tagjának lehet külön szerződése. Miszerint akár 5 × 20.000 forintot is félretehet egy család havonta és a teljes összegre jár az állami támogatás. A megtakarítási időszak végén az összes megtakarítás és a hozzájuk kapcsolódó lakáskölcsön is felhasználható egy ingatlan vásárlására vagy a fent említett lakáscélok megvalósításához.

Ha van rá lehetőség, akkor érdemesebb a szerződések számának növelésével elérni a kívánt megtakarítási összeget, mint hosszabb ideig félretenni egy lakástakarékban, hiszen a teljes tőkére vetített hozam így lehet a legmagasabb.

Ki lehet az LTP lakástakarékpénztári szerződés kedvezményezettje?

A törvény lehetővé teszi, hogy a megtakarított összeget az előtakarékoskodótól eltérő személy kapja meg. Ebben az esetben a szerződéskötő az ő számára igényli meg a vissza nem térítendő állami támogatást. Kedvezményezett lehet a szerződő fél közeli hozzátartozója, vagy akár egy gyámság alatt álló gyermek. Ahogy fent említettük, így egy család akár 5 különálló lakástakarék szerződést is köthet, amit végül teljes egészében egy lakáscélra használhat fel.

Felvehető-e hitel a lakástakarékpénztári megtakarítás mellé?

Igen, sőt a lakástakarék pénztáraknál vannak kifejezetten megtakarításra kifejlesztett és nagyobb hitelösszeget biztosító termékcsaládok is. Így lakástakarék pénztári megtakarítások mellé a „sima” lakáshiteleknél kedvezőbb feltételekkel juthat lakáskölcsönhöz.