Mit jelent a lakástakarékpénztár?

A lakástakarékpénztár tulajdonképpen lakáscélra fordítható megtakarítás, amihez állami támogatás is jár. Az állami támogatás mértéke a megtakarítás 30%-a, legfeljebb évi 72.000 Ft lehet. A megtakarítás mértéke minimum 5.000 Ft, maximum 20.000 Ft lehet havonta. A lakástakarék szerződés egy megtakarítási időszakból, egy kiutalási időszakból és hitelfelvétel esetén egy törlesztési időszakból áll. Tehát a folyamat úgy néz ki, hogy minimum 4 évig, maximum 10 évig lehet takarékoskodni, azaz befizetni – a fent  említett - előre meghatározott fix összeget.

A megtakarítási időszak után áll rendelkezésre a teljes megtakarítás, ami a befizetett betétek + állami támogatás + kamat.

Ezután jön a kiutalási időszak, (általában 3 hónap) ami alatt el kell dönteni, hogy mire lesz felhasználva a teljes megtakarítás, be kell nyújtani a megfelelő dokumentumokat a kiutaláshoz stb.

Mire lehet felvenni a lakástakarékpénztári megtakarítást?

Lakáscélok,amikre igényelhető a lakástakarékpénztári megtakarítás:

 • Telekvásárlás
 • Ház- és lakásépítés, -vásárlás, -csere
 • Lakáskorszerűsítés, -bővítés, -átépítés
 • Lakások, családi házak helyreállítása, felújítása
 • Tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, cseréje, felújítása
 • Hitelintézettől felvett lakáshitelek kiváltása
 • Munkáltatói, illetve települési önkormányzat által nyújtott lakáskölcsön kiváltása
 • Szükséges, vagy a lakhatóság javítását célzó kommunális beruházások
 • Bérleti, lakáshasználati jog vásárlása 
 • Nyugdíjasházban bérleti, lakáshasználati jog vásárlása 

Amire nem használható:

 • Üdülőövezeti ingatlan vásárlása, felújítása
 • Haszonélvezeti jog megvásárlása
 • Melléképület építése, felújítása
 • Valamint minden olyan beruházás ami „nem fix” például: mobil klíma vásárlása

Ki köthet lakástakarékpénztári szerződést és hány szerződés köthető?

Bárki köthet lakástakarékpénztári szerződést életkortól és attól függetlenül, hogy rendelkezik –e már ingatlannal. Fontos kiemelni, hogy egy adószámon csak egy szerződés lehet, azaz személyenként csak egy szerződéskötés engedélyezett. Viszont a család minden tagjának lehet külön szerződése. Miszerint akár 5 × 20.000 forintot is félretehet egy család havonta és a teljes összegre jár az állami támogatás. A megtakarítási időszak végén az összes megtakarítás és a hozzájuk kapcsolódó lakáskölcsön is felhasználható egy ingatlan vásárlására vagy a fent említett lakáscélok megvalósításához.

Ha van rá lehetőség, akkor érdemesebb a szerződések számának növelésével elérni a kívánt megtakarítási összeget, mint hosszabb ideig félretenni egy lakástakarékban, hiszen a teljes tőkére vetített hozam így lehet a legmagasabb.

Ki lehet a lakástakarékpénztári szerződés kedvezményezettje?

A törvény lehetővé teszi, hogy a megtakarított összeget az előtakarékoskodótól eltérő személy kapja meg. Ebben az esetben a szerződéskötő az ő számára igényli meg a vissza nem térítendő állami támogatást. Kedvezményezett lehet a szerződő fél közeli hozzátartozója, vagy akár egy gyámság alatt álló gyermek. Ahogy fent említettük, így egy család akár 5 különálló lakástakarék szerződést is köthet, amit végül teljes egészében egy lakáscélra használhat fel.

Felvehető –e hitel a lakástakarékpénztári megtakarítás mellé?

Igen, sőt a lakástakarék pénztáraknál vannak kifejezetten megtakarításra kifejlesztett és nagyobb hitelösszeget biztosító termékcsaládok is.  Így lakástakarék pénztári megtakarítások mellé a  „sima” lakáshiteleknél kedvezőbb feltételekkel juthat lakáskölcsönhöz.