A lakástakarékpénztár kalkulátorok a havi megtakarítás illetve a kapható teljes összeg alapján jelenítik meg a lakástakarék pénztárak ajánlatait.  A lakástakarékpénztár kalkulátorok mindig az aktuális pénztári kondíciók alapján számolnak.

A lakástakarék költségei

Fontos kiemelni, hogy nem elegendő csupán a kalkulátorok által mutatott teljes összeget nézni a futamidő illetve a havi megtakarítás függvényében. Hiszen az egyes pénzintézetek ajánlatai között a költségek tekintetében is lehetnek különbségek.

A lakástakarék pénztárak a törvény szerint számlanyitási és számlavezetési díjat számolhatnak fel. A számlanyitási díj általában a szerződéses összeg 1%-a, amit a számla megnyitásakor kell kifizetni. A számlavezetési díjat általában utólag érvényesítik. Fontos tudni, hogy tört év esetén, időarányosított díj kerül felszámításra, valamint minden megkezdett hónapra is teljes havi díj kerül érvényesítésre. A fentieken felül költségként jelentkezhetnek még a befizetés díjai, a kiutalás és a felhasználás igazolás díjai, amik termékenként változhatnak.

A lakástakarékpénztári szerződés módosítása

A lakástakarékok kifejezetten rugalmas konstrukciókkal rendelkeznek. Változtatható a szerződés összege, a megtakarítás futamideje, a kedvezményezett személye és át is ruházható a megtakarítás. Ezeken felül megosztható a lakástakarék szerződés és igényelhető fizetési haladék is. Ezen módosítások feltételeiről mindig az adott pénzintézetnél érdeklődjünk,mert eltérőek lehetnek.

 

A lakástakarékpénztár előnyei

Az LTP kalkulátorok használói vélhetően ismerik a lakástakarékpénztári megtakarítások előnyeit, de összefoglaljuk a legfontosabbakat:

-Akár évi 72 000 Ft állami támogatás: 30%-os támogatás a betétbefizetésekre.

 

-Garantált, magas hozam: állami támogatással.

 

-Adómentes: nem kell fizetni kamatadót.

 

-A megtakarítási időszak végén kedvező, fix kamatozású lakáskölcsön igényelhető.

 

-Széles körű lakáscélú felhasználhatóság.

 

-Megtöbbszörözhető az állami támogatás: több szerződés kötésével.

 

-Rugalmas megtakarítási forma:

•     Többféle futamidő (4, 5, 6, 8 vagy 10 év), és havi megtakarítási összeg választható.

•     Bármikor módosítható a havi megtakarítás összege és a szerződés futamideje.

•     A megtakarítás felhasználásáról és a lakáskölcsön igényléséről a megtakarítási időszak végén is lehet dönteni.

•     A megtakarítási idő után új lakástakarék-számlát nyithaó, így folyamatosan igénybe vehető az állami támogatás.