Pénzügy témájú cikkek:

Olvassa el a pénzügyekkel kapcsolatos cikkeinket!

Biztosítás: erre figyelj választáskor

A biztosítások piaca az egyik legszerteágazóbb pénzügyi terület. A terméktípusok sokfélesége, és az azokon belüli széles kínálat miatt nem egyszerű feladat megtalálni a számunkra legmegfelelőbb megoldást. Főleg, ha figyelembe vesszük azt a rengeteg szerződési feltételt, ami egy-egy adott biztosítási termékhez tartozik. A biztosítások ugyanis nem feltétlenül abban az esetben kártalanítanak, amelyben mi gondoljuk, így ha bármilyen biztosítást szeretnénk kötni, nem csak az általános termékismertetőt kell átnézni, hanem a részletes szerződési feltételeket is.

Vállalkozás indítása hitelből

A mai felpörgetett gazdaságban egyre többünknek van elege abból, hogy a folyamatos hajtás mellett megszerzett alkalmazotti jövedelemből éppen meg tudnak élni, vagy a jónak tűnő jövedelemnek hatalmas ára van idő, stressz és családi élet tekintetében. Akár emiatt, akár azért, mert egyszerűen szeretnénk megvalósítani saját álmunk, életcélunk, dönthetünk úgy, hogy saját lábon kezdünk új életet. Bár vállalkozni nem feltétlenül könnyű, és rengeteg buktatója van, mégis minden bizonnyal sokaknak kitörési pont lehet egy ilyen irányú nyitás, ami rengeteg előnnyel járhat személyes életünkre és a gazdaságra nézve is.

 

Kié a pénz, honnan a sok hitel?

Folyamatosan épülő lakóparkok, új ipari beruházások, olcsó államilag támogatott hitelek: ezekkel találkozunk, mint az utóbbi évek tendenciája. A legutolsó gazdasági krízis óta, az előző évtizedben a világgazdaságban újra drasztikusan megemelkedni látszik a hitelállomány. Amellett, hogy nagyon örülünk a gazdaság fellendülésének, felmerül a kérdés: vajon honnan van ennyi pénz a gazdaságban.

 

Valóban megszabadulunk 5 év után adósságainktól? Mi a különbség az elévülés és a követelés között

Felszólítást kaptál egy régi tartozás miatt? Megtalált a végrehajtó egy több éves, régi ügyben? A legtöbb ilyen esetben összeszorul a gyomrunk, és - függetlenül a követelés jogosságától - első gondolatunk, hogy hogyan ússzuk meg az akár tetemes összegű felszólítás kifizetését. Ekkor rendszerint az első dolog, ami eszünkbe jut, az 5 éves elévülési idő. Eltekintve attól a morális kérdéstől, hogy az adott követelés esetén mekkora a felelősségünk, és azt illik-e kifizetni, jogi szempontból több kérdés is felmerül, amelyre oda kell figyelnünk, ha bármilyen felszólítást kapunk. Az elévülés ugyanis nem jelenti a követelés megszűnését!