Pénzügy témájú cikkek:

Olvassa el a pénzügyekkel kapcsolatos cikkeinket!

Erősödik a forint, kamatemelés jöhet

A forint rendkívül gyenge pozíciója miatt sokan vártak a Monetáris Tanács egy, a piacot megnyugtató bejelentésére. A nemzeti valuta gyengülése ugyanis lassan több kárt okozhat, mint amennyit a gazdaság képes hosszú távon elviselni. A kedvezőtlen inflációs előrejelzések nem teszik lehetővé a jelenlegi alacsony kamatszint fenntartását, így az MNB-nek reagálnia kellett a jelen helyzetben, és ezt a piac - és a forint - a jelek szerint kedvezően reagálta le.

Kriptovaluták

Ahogy az egész világon, úgy hazánkban is egyre népszerűbb a viszonylag új fizetőeszköz, a kriptovaluta. Sikere az újdonság mellett annak is köszönhető, hogy elsősorban a befektetők körében - részben a hagyományos befektetési lehetőségek relatív korlátoltsága és kisebb várható hozama miatt - nagy népszerűségnek örvend. A kriptovalutában jó lehetőséget látó befektetők, és vásárlók számának növekedése mellett pedig most már a kereskedői oldalon is egyre szélesebb az elfogadottsága. Míg korábban elsősorban a darkweben, illetve szűkebb online kereskedési térben, jellemzően magánszemélyek között volt pénzhelyettesítő eszköz, addig ma rengeteg komoly cég is elfogadja fizetőeszközként, ráadásul olyan nagy pénzügyi szolgáltatók is foglalkoznak vele, mint a PayPal, vagy a Revolut.

Mitől függ a forint értéke?

A korábbi erősödés ellenére mai napon ismét a 360 forintos lélektani határ közelében zárt az euró árfolyama, és egyelőre nem sok jelét láthatjuk a forint erősödésének. A nemzeti valuta gyenge pozíciója ráadásul kezd megszokottá válni, így már a forint tartós elértéktelenedésének  kérdése is felmerül. A gyenge árfolyam hatására természetesen a fogyasztási cikkek drágábbak lesznek, vannak, akik viszont jól járnak az adott helyzetben. A következő sorokban megvizsgáljuk, mitől függ a forint árfolyama, és ez milyen hatással van a gazdasági szereplőkre.

Így alakult a hitelfelvétel 2020-ban

Bár az év vége felé újból növekvő pályára állt a hitelfelvétel, a komolyabb tavaszi visszaesés miatt a legtöbb területen még nem igénylünk annyi hitelt, mint bő egy évvel ezelőtt. Az új igénylésű lakossági hitelek stagnáló tendenciát mutatnak, míg a vállalati hitelezésben komoly növekedést eredményezett a kedvező feltételeket nyújtó Növekedési Hitelprogram.