A házi kasszából nehezen menedzselhető, váratlan kiadásokat –például a háztartási gépek javítását vagy a gépjármű szerelését- a legegyszerűbben személyi kölcsönből lehet fedezni.

Egy olyan konstrukcióról van szó, amely minden olyan esetben hasznos lehet, amikor gyorsan és maximum 1-2 millió forintra van szükség. Előnye, hogy korlátozások nélkül bármire el lehet költeni fedezet nélkül is.

Hogyan kaphatok személyi kölcsönt?

Mivel a bankok ilyenkor a hitelezéssel a szokottnál nagyobb kockázatot vállalnak, igyekeznek bebiztosítani magukat: mielőtt a kért összeget odaadják, felmérik az adós fizetését, utánanéznek, hogy mióta van állásban és hogy időben fizeti-e a számlákat. Természetesen az ügyfél minél biztosabb anyagi háttérrel rendelkezik annál valószínűbb, hogy a kért hitelt meg is kapja.  

Viszont fontos tudni, hogy aki külföldi munkáltatótól kapja a fizetését, az könnyen falakba ütközhet: több olyan pénzintézet is van, amelyik ilyen esetben nem hajlandó hitelezni, mert az adós munkaviszonyát nem tudják kellő alapossággal leellenőrizni. Sőt, a bankok, ha személyi kölcsönről van szó, sokszor a magyarországi munkaviszonyok kapcsán is szigorúbb feltételeket szabnak meg a szokottnál. Több helyen is elvárás, hogy az adós legalább fél vagy egy éve dolgozzon a jelenlegi állásában. Ha a kérelmező csak pár hete kezdett az új helyén, és feltétlenül szüksége van egy nagyobb összegre, akkor a személyi kölcsön igényléshez kezest kell találnia.

Mi a teendő, ha megfelel a feltételeknek?

Aki megfelel minden feltételnek, annak a szerződés aláírása előtt be kell mutatnia a papírjait: a kérelem benyújtásához szükség van egy fényképes igazolványra, egy lakcímkártyára, egy bankszámlakivonatra és egy jövedelemigazolásra (utóbbit a munkáltató, vagy saját cég esetén a NAV állítja ki). Néha a pénzintézetek más papírokat is bekérnek - például a korábbi telefon- és közüzemi számlákat vagy az adóigazolványt -, bár ez viszonylag ritkán fordul elő.  A szerződés aláírása után hamar sor kerül a tranzakcióra: a hitel a kijelölt számlára akár pár órán belül is megérkezhet.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb konstrukciót érdemes a neten felkeresni egy személyi kölcsön kalkulátort. Jelenleg egy 1 millió forintos igénylésnél és 60 hónapos futamidőnél a THM (teljes hiteldíjmutató) a legelőnyösebb konstrukciónál is 11,73 százalék lesz.

Éppen azért, mert könnyű hozzáférni és szabad felhasználású, a személyi kölcsönnek óriási népszerűsége van Magyarországon. Mi viszont azt ajánljuk: tényleg csak akkor vágjon bele az igénylésbe, ha hirtelen jött nagy kiadása van. A luxusnyaralást vagy a méregdrága ajándékok vásárlását, ha lehet ne hitelből finanszírozza.