Áruhitel

Áruhitelhez manapság sok nagyobb kereskedőnél juthatunk, e tekintetben egy elterjed finanszírozási forma. Széles a paletta: a mai kedvező kamat környezetnek köszönhetően egyre elterjedtebb az akciós, 0 %-os hitellel elérhető konstrukció, melyet akár eseti vásárlásnál is igénybe vehetünk, amennyiben hitelképesek vagyunk. Ez már akár fél óra alatt is kiderülhet. 

Ilyen lehetőségünk akkor van, ha a vásárolni kívánt terméket árusító cég kínál fel áruhitelt a termék megvásárlásához, mivel ő már szerződésben van egy hitelt folyósító pénzintézettel. Egyre több helyen a hiteligénylés online módon is megtörténhet.

Ha a kereskedőnél nincs rá mód akkor egy másik lehetőség, hogy közvetlenül igényeljük meg az áruhitelt a pénzintézettől. Ilyenkor általában számolnunk kell a piaci kamattal is, ami a törvényi szabályozás okén az év végéig most alacsonyabb. Viszont nagyon meg kell nézni, melyik ajánlatot választjuk, mivel egyes bankoknál a THM jövő évtől akár 40% körül is lehet, így egyrészt nagyon drága lesz a vásárolt termék, másrészt pedig könnyedén bele kerülhetünk egy  eladósodási csapdába. 

Amennyiben több terméket is kívánunk vásárolni, találhatunk a piacon hitelkártya jellegű konstrukciót is, az ilyen vásárlások után fizetett kamat azonban szintén magasabb, 30-40 %-os is lehet, amennyiben nem törlesztünk időben. Az utolsó két választást lehetőség szerint kerüljük el, mivel nagyon drága megoldás lehet, ezeknél sokkal jobban járunk, ha személyi kölcsönből vásárolunk.

Amennyiben olyan hitelkártya konstrukciót választunk, melyet kifejezetten áruhitellel vásárolható termékek beszerzésére fordíthatunk a szerződött partnereknél (ilyen pl. a Cetelem hitelkártya), azt elsősorban erre használjuk, egyéb bevásárlásokat csak akkor ejtsünk meg vele, ha annak fedezetét időben visszafizetjük, automatából pedig lehetőleg sose vegyünk fel vele pénzt.

Személyi kölcsön

Amennyiben nagyobb szabadságra vágyunk vásárláskor, több árut is szeretnénk beszerezni a közeljövőben (pl. lakás berendezésnél), illetve nincs lehetőségünk 0%-os áruhitelhez jutni, a legjobb lehetőségünk a személyi kölcsön igénylése. Ez is egy viszonylag olcsó lehetőség, a felvett összeg után szintén havonta törlesztünk, és rövid táv esetén a visszafizetendő részletek sem sokkal nagyobbak, mint a 0 %-os áruhitel esetén. A személyi kölcsönök kamata jelenleg éves szinten 8-12% körül mozog. Ha pl. 300 ezer forintot 2 évre veszünk fel, havi törlesztő részlet 14 000 forint körül lesz. (0 %-os áruhitel esetén ez az összeg 12 500 ft.)

A személyi kölcsön nagy előnye, hogy vásárláskor már zsebünkben, vagy a  bankkártyán van a  pénz, így nem kell időt pazarolni az áruhitel igénylésével kapcsolatos ügyintézésekre. Így egyszerűbben, kényelmesebben vásárolhatunk, csak kiválasztjuk a kívánt árut, fizetünk a pénztárnál és már vihetjük is. A személyi kölcsön szintén hasznos akkor, ha online áruházból rendelünk. Egyrészt ilyen esetekben igen ritka, hogy áruhitelt igényelhessünk, másrészt a már meglévő keretünkből könnyebb fizetni akár bankkártyával online felületen, akár szállításkor a futárnál. Szintén hasznos megoldás a személyi kölcsön, ha több, kisebb értékű cikket szeretnénk vásárolni. Ezekre nem is adnak áruhitelt, és mi sem szeretnénk sorban állni hitelbírálathoz pl. egy botmixer vásárlása miatt.
A személyi kölcsön további nagy előnye, hogy általa sokkal nagyobb összeghez juthatunk, mint áruvásárlási hitelnél, így komolyabb fejlesztést, is megvalósíthatunk belőle. A személyi kölcsön maximális összege 10 millió forint, a futamidő maximum 8 év lehet. 

Mikor igényelhetünk áruhitelt, vagy személyi kölcsönt?

Nincs alapvető különbség a két konstrukció igénylése között. Az egyik, viszont legfontosabb mégis az, hogy az áruhitelhez - kisebb összegről lévén szó - kisebb jövedelem is elégséges. Mindkét esetben elvárás, hogy ne szerepeljünk a negatív adóslistán, azaz a rosszul fizető adósok között (KHR-lista). Áruhitel akár 30 ezer forint nettó jövedelemmel is igényelhető, míg a személyi kölcsönök esetében az alsó határ jellemzően 100 ezer forint, vagy e feletti összeg. Fontos szempont lehet ez pl. egy kisnyugdíjas esetében, akinek éppen elromlott a hűtőgépe.

További általános elvárások:

  • betöltött 18. életév
  • bejelentett magyarországi lakcím
  • folyamatos, legalább 3 éves munkaviszony
  • ne legyen próbaidő, vagy felmondás alatt az igénylő
  • saját névre szóló telefon szerződés
  • összevont havi törlesztés nem haladhatja meg a nettó fizetés 50 (500 ezer ft. felett 60) %.-át

Milyen dokumentumok szükségesek igényléshez?

Alapvetően akár áruhitelt, akár személyi kölcsönt igénylünk, hasonló dokumentumokra van szükségünk, így ebből a szempontból magunk dönthetjük el, melyik konstrukciót választjuk, sőt, megtehetjük akár azt is, hogy valamit áruhitelből, más árucikket pedig személyi kölcsönből finanszírozunk. 

Hiteligényléshez rendszerint ugyanazokra a dokumentumokra van szükségünk:

  • Személyi igazolvány
  • Lakcímkártya
  • Adókártya
  • Fizetést igazoló bankszámlakivonat, vagy fizetési igazolás
  • Vállalkozó esetén NAV jövedelem igazolás
  • Nyugdíjas esetén nyugdíjat igazoló bankszámlakivonat, vagy éves nyugdíjas igazolás
  • (bizonyos esetekben) telefon-, vagy egyéb közüzemi számla kivonat

Egyes szolgáltatók egyéb dokumentumokat is bekérhetnek, emiatt igénylés előtt mindenképpen nézzünk utána pontosan a feltételeknek!


Melyik megoldást válasszuk?

Döntésünk alapvetően két dologtól függ: egyik, hogy eseti, nagyobb beruházásról van-e szó, a másik pedig, hogy melyik lehetőség az olcsóbb. Amennyiben találunk 0 %-os THM-mel áruhitelt, úgy értelemszerűen az sokkal jobb választás, mint hogy személyi kölcsönből, kamattal finanszírozzuk vásárlásunk. Az egyéb, rövid távú, fix kamatozású áruhitelek kissé kedvezőbb, vagy hasonló kamat kondíciókkal rendelkeznek, mint a személyi kölcsönök, (akár 5-6 % THM a 8-12 % helyett), ezeket is megéri igénybe venni, de itt már inkább rajtunk áll a döntés, melyik opciót válasszuk. A hitelkártyák, vagy hitelkártya jellegű, rendkívül magas, 30-40%-os kamatozású áruhitel igényléseket viszont lehetőleg felejtsük el! A szabad keretfelhasználásnak ekkor durván megfizetjük az árát! Hiteligényléskor mindig nézzük meg jól a feltételeket, és több lehetőség közül válasszuk a legkedvezőbbet. Segítenek ebben az ingyenes, online összehasonlító kalkulátorok is.
Áruhitel esetén két dologgal spórolhatunk sokat: egyrészt, sok helyen (pl. IKEA) a törzsvásárlók kedvezményesebb hitelhez jutnak, másrészt - és ez jóval fontosabb - minden esetben nézzük meg, hogy az adott áruház melyik banki szolgáltató termékét közvetíti számunkra. Bármilyen meglepő is, vannak üzletek, akik a jóval drágább hitelkonstrukciót ajánlják. Feltehetően nekik nem célközönség a hitelből vásárló, mégis vannak akik ott költik el - feleslegesen - pénzüket, ahelyett, hogy körbe néznének a piacon.
Jelenleg a személyi kölcsönök is igen kedvező kamatozással érhetők el, így azokat a fogyasztási cikkeket, amelyeket hosszabb távon kívánunk megvásárolni, de a közeljövőben nincs rájuk keret, könnyedén finanszírozható személyi kölcsön keretből. 


Valóban nulla a 0?

Természetesen felmerül a kérdés, hogyan lehet valóban nulla a 0%-os THM. A jó hír az, hogy lehet, a rossz pedig, hogy ennek az “árát” akkor is megfizetjük, ha nem hitelre vásároljuk meg az adott terméket. Mivel ezek a hitelek rövid, 1-2 éves futamidőre szólnak, a jelenlegi kedvező kamatkörnyezetben ezek finanszírozása nem túl nagy összeg. (Egy 80 ezer ft.-os árunál ez kb. 5 ezer ft.) Ezt a felárat a kereskedők úgy építik be a termékek árába, hogy az fel se tűnik nekünk. Vicc az egészben az, hogy ezt a készpénzes vásárló ugyanúgy megfizeti, emiatt azonban ne legyen lelkiismeretfurdalásunk. Érdemes viszont utánanézni, hogy ugyanaz a termék mennyibe kerül ott, ahol 0 %-os THM-mel vásárolhatjuk meg áruhitelre, ill. ott, ahol nincs ilyen lehetőség. Mindenesetre a konstrukció láthatóan jó a kereskedőnek, a vevőnek és a banknak is, így a jövőben továbbra is nagy népszerűségnek örvendő lehetőséget sokan fogják igénybe venni.