A devizaalapú hitel egy olyan kölcsön forma, melyet forintban folyósítanak nekünk és forintban is törlesztjük, viszont a felvett kölcsön összege, illetve a törlesztőrészletek valamilyen devizában vannak nyilvántartva.

Miért választották eddig már sokan a devizahitelt?

Azért, mert a forint alapú hitelekkel szemben a devizahitelek sokkal alacsonyabb kamattal rendelkeznek.

devizahitel

Milyen kockázati tényezők vannak egy devizahitelben?

1. Árfolyamkockázat

Az árfolyamkockázat azt jelenti, amikor a deviza árfolyama, melyben felvettük a hitelt ingadozni kezd. Ez azt jelenti, hogy amikor visszafizetünk egy törlesztőrészletet forintban, azt a pénzintézetünk beváltja devizára, és az így keletkezett különbség jelenti a hitel törlesztőrészletének drágulását vagy csökkenését. Ha a forint erősödik - tehát kevesebbet kell fizetnünk 1 euro, dollár vagy svájci frank megvételéért - a devizahitel törlesztőrészlete csökken, ha a forint gyengül a havi visszafizetendő összeg növekszik.

Megoldás:

Árfolyamgarancia szolgáltatás igénybevétele:

Egyes pénzintézetek biztosítanak egy úgynevezett árfolyamsávot, melyen belüli változások esetében nem számítja bele a különbözetet a havi törlesztőrészletbe a bank. Amennyiben kifut a deviza ebből az árfolyamsávból, akkor már terhelhet minket a bank az esetleges különbözet megfizetésével. Például, ha az árfolyamsáv 300-310 Forint/Euro árfolyamon van rögzítve, akkor nem fizetünk se többet, se kevesebbet, ha 1 Euro 302 vagy 310 Ft éppen.

Hitelváltás:

Pénzintézetektől függően vannak olyan lehetőségek, ahol az eredeti devizában felvett hitelünket egy másik, jelenleg kedvezőbb devizanemre válthatjuk, vagy forint alapúra cserélhetjük, sőt akár másik, kedvezőbb feltételekkel rendelkező hitelre váltjuk át.

2. Kamatkockázat

Amennyiben törlesztési időszak alatt megváltozik az adott deviza, módosul a devizahitel kamata is, emiatt ingadozhat a törlesztőrészlet összege is. Ez lehet növekedés, illetve csökkenés is.

3. Folyamatos költségek, melyek a forint alapú hiteleknél nincsenek:

  • Deviza átváltásából eredő árfolyamrés, mely a törlesztési és folyósítási árfolyamok közti különbség.
  • Konverziós díj, melyet a pénzintézetek külön szolgáltatásért nyújthatnak.
  • Devizaszámla nyitási, fenntartási díja - banktól függ, hogy szükséges-e vagy sem.

Amennyiben devizahitel felvétel mellett döntünk, alaposan nézzünk körül a jelenlegi hitelpiacon, hiszen saját jövőnket befolyásolja döntésünk!