Egyre népszerűbbek a személyi kölcsönök. 2017-ben összesen több mint 305 milliárd forintnyi értékben vettek fel az emberek ilyen, általában szabadon felhasználható, fedezet nélküli hitelt. Ez eleve 50 százalék körüli emelkedést jelent 2016-hoz képest, de idén már félévkor is bőven 200 milliárd forint felett járt ez az összeg, vagyis kitart a bővülés.

Ennek több oka is van:

  • az utóbbi néhány évben emelkedtek a bérek és jelentősen csökkentek a kamatok (van olyan bank, ami bizonyos feltételek esetén már 10 százalék alatti akciós kamatot kínál);
  • egyszerűbbé vált az ügyintézés: a személyi hiteleket sok esetben már online is lehet igényelni - sőt egyes bankoknál mobiltelefonos appból is - gyorsan folyósítják, nem kérnek hozzá ingatlanfedezetet, és nem is kell hozzá sok irat.

De mégis, milyen dokumentumokra van szükség?

Bár kisebb eltérések lehetnek, általában majdnem minden bank hasonló dokumentumokat kér. Ezekkel egyebek mellett azt kell igazolnunk, hogy van munkánk, amiből származik annyi bevételünk, hogy tudjuk törleszteni a hitel részleteit. Vagyis végső soron a jövedelmünk a hitel fedezete. Ennek megfelelően általában a következőkre van szükség:

  • munkáltatói jövedelemigazolás - többnyire 30 napnál nem régebbi, a bank saját nyomtatványa;
  • bankszámlakivonat - általában a legutolsó két-három hónapra vonatkozó;
  • nyilatkozat jövedelemről, tartozásokról;
  • személyes okmányok - igazolvány, lakcímkártya, adókártya.

Ettől persze lehetnek eltérések. Ha valaki például saját számlavezető bankjától venne fel hitelt, akkor nem feltétlenül kérnek bankszámlakivonatot, hiszen látják a számla forgalmát. Egyes bankok az adott munkahelyen eltöltött legalább 3 havi folyamatos munkaviszonyt is előírnak.

Egyéni vállalkozók, saját vagy családi cégben dolgozók esetében a NAV-tól kell beszerezni előző évre vonatkozó jövedelemigazolást, és kérhetnek vállalkozói igazolványt is. Nyugdíjasoktól pedig a nyugdíjfolyósítást igazoló okmányokat, illetve a nyugdíjas igazolványt szokták kérni.

A feltételek persze nem ugyanazok minden bankban: kérhetnek több vagy kevesebb papírt, kínálhatnak alacsonyabb vagy magasabb kamattal hitelt, szóval érdemes tájékozódni. A Hitelválasztó Személyi kölcsön kalkulátorával könnyen megtalálhatja az önnek legszimpatikusabb ajánlatot.