Napjainkban Magyarországon több mint százezren tartoznak úgy a bankoknak, hogy fizetésre képtelenek – mondta a Széchenyi Hitelszövetség elnöke, Barabás Gyula.

Szerinte a pénzintézet is jobban járna, ha az adóssal egyezne meg és nem vonna be követeléskezelőt devizahiteles ügyekben.

Az idősek védelmére

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke véleménye alapján jó lenne ha megvalósulna egy olyan szociális ingatlanalap, amely megoldást jelentene azon idős devizakölcsön – adósoknak, akiknek nap mint nap a kilakoltatástól kell tartaniuk. Például egy idősebb személy nem tud több állást bevállalni a korából adódóan, hogy képes legyen a megélése mellett még a devizahitelét is fizetni. Ezen személyek részére valós segítség lenne, ha eltörlésre kerülne az adósság, de ennek ellenére továbbra is élhetnének az ingatlanjukban, melynek tulajdonosa a továbbiakban a hitelintézet vagy az állam lenne (mely azon múlna, hogy ki valósítja meg az ingatlan fundamentumot). Majd ha üres lesz az ingatlan, az állam szabadon rendelkezhet vele: vagy értékesíti a piacon vagy egyéb módon használja.

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint külön kell választani azokat a hitelkérőket, akinek van állásuk és jövedelmük, csak rosszul gazdálkodtak a pénzükkel és azokat az embereket, akik önhibájukon kívül rossz időben rossz hiteltípust választottak. Az előbbi adóstípusnak megoldást jelenthetne a családi csővédelem, az utóbbinak nem.

Napjainkban a legjobb módszer a problémára a Nemzeti Eszközkezelő NET programja. - mondta Barabás Gyula.

A NET program kezdetétől fogva az idei év feléig közel ötvenezer ingatlan felajánlást kapott. A Nemzeti Eszközkezelő program kezdete óta kétszáznyolcvan milliárd forint jelzálogkölcsön adósságból létrejövő pénzintézeti behajtást sikerült elkerülnie a programba bejutott hitelfelvevőknek. A benyújtott szándéknyilatkozattól az adásvételi egyezség aláírásáig kb. fél-egy év is eltelhet.

Az adminisztrációs idő az alábbiaktól függ:

  • van-e szükség bármiféle adminisztrációs hiánypótlásra
  • a hitelbehajtási ügymenet kapcsán kell e még a bankon felül egyéb jelzálogjogosultat is bevonni, és
  • dokumentáció aláírása idején a kliens kooperatív-e a lakás/ház állapotának műszaki vizsgálatára.

Ami az elkövetkezendő időszakot illeti, nem lesz változás az ügymenettel kapcsolatban: a beérkezett kérelmeket adminisztrálják és ezek szerint a beszerzések, illetve a nem határozott idejű bérleti megállapodások létrehozása ugyanúgy fog történni, a kritériumok nem változnak.

Új változás, hogy a korábbi tulaj visszaveheti lakását a NEK-kel kötött szerződés utáni 6 éven belül, azzal a segítséggel, hogy a vételár kifizetéséhez a CSOK-ot is igényelheti.

Az IM (Igazságügyi Minisztérium) a lehetséges törvény változtatásokkal kapcsolatban még nem kívánt nyilatkozni. Azt azonban elmondta, hogy azon családok kapnak esélyt tartozásuk törlesztésére, akiknek a régebbi tervezetek segítségével sem állt módjukban jobbítani életszínvonalukon. 2016 március 1-ig több mint 200 család élt a program nyújtotta lehetőségekkel.