A devizahitelesek becsődölése után amikor a magyar ember kamatmentes hitelt hall valahol, joggal lesz cinikus a témával kapcsolatban, hiszen a pénzintézetek sosem alakítanak ki olyan konstrukciókat, melyek nem hoznak hasznot számukra.

Hogy lehet kamatmentes egy hitel?

Azért reklámozzák kamatmentesnek, mert az igaz, hogy nem lesz a felvett összegnek kamata, viszont lesznek kezelési költségek. Sokszor találkozunk áruházakban hatalmas betűkkel kiírva a plakátokon, hogy kamatmentes hitellel lehet egy terméket vagy akár egy-egy típusú termékcsoportot megvásárolni. Ilyenkor kell elolvasni a hirdetés részleteit az üzletszabályzatban, vagy az áruház honlapján, mert valószínű, hogy ott lesz elrejtve valahol a több, mint 20%-os kezelési költség is. Így lesz “kamatmentes” egy hitel, emiatt a figyelmetlenek ráfizethetnek, ha nem alaposak.

THM: 0% - ezt a kiírást keressük!

kamatmentes hitel - 0% THM

A THM a teljes hiteldíjmutatót jelenti, melybe beletartozik minden látható és rejtett költség is, emiatt ha ilyet látunk, akkor kisebb a valószínűsége a trükközésnek, hiszen ebben az értékben szerepelnie kell minden költségnek. Emiatt amikor THM 0%-os hitelt nézünk, akkor amennyiben megfelelünk az hitelbírálat során, majd a törlesztőrészleteket is a leírtak szerint tudjuk fizetni, abban az esetben ez tényleg kamatmentes hitelt jelent.

Kinek éri meg a kamatmentes hitel?

kamatmentes hitel

Bármilyen furcsán is hangzik, amikor egy-egy régebbi terméket nem tudnak megfelelő hatékonysággal eladni a kereskedők, akkor a hitel finanszírozásába szállnak be, csakhogy felpörgessék a készletüket. Ez egyfajta rizikó nekik, de mivel az emberek már nem nagyon reagálnak a 10-20%-os leárazásokra, emiatt folyamodnak a marketingesek az ilyen típusú eladási technikákhoz.

 

Bármilyen árucikket vásárolunk meg kamatmentes hitellel, mindig olvassuk el a teljes pénzügyi nyilatkozatot ezzel kapcsolatban!