Rengeteg okból lehet szükségünk hitelre, de a tengernyi ajánlatban könnyű elveszni, főleg ha valaki nem ért annyira a pénzügyekhez. Márpedig nagyon nem mindegy, milyen konstrukciójú hitelt választunk, hiszen évekig kell majd fizetnünk a részleteket. 

A választásban manapság már több helyről is kaphatunk segítséget, ám nem egyszerű eldönteni azt sem, hogy kire hallgassunk. Mindenkinek más módszer válik ugyanis be, ki-ki másnak hisz a hitelválasztásnál.

Barátok, család

hitelválasztás barátok és család ajánlása alapján

A barátok és család, a legközelebbi kör véleménye sok embert befolyásol a döntésben. Tudományos kísérletek is bizonyítják, hogy hajlamosabbak vagyunk az általunk ismert emberek véleményét alapvetően igaznak vélni, és akár tudatosan, akár tudat alatt ehhez közelíteni a saját döntésünket. Szeretteink véleménye és tapasztalata sokat segíthet a választásban, ám érdemes realisztikusan elemezni a hallottakat. Mivel mindenki más céllal, más körülményekkel választja a hiteleket, így ami barátainknak kihagyhatatlan ajánlat, nekünk nem feltétlenül lesz az.

A pontos adatok, konstrukciók megismerése elengedhetetlen, és nem árt még ezek ismeretében is összehasonlítást végezni más bankok ajánlataival.

Kalkulátorok, összehasonlító oldalak

hitelkalkulátor és hitelösszehasonlító

Az összehasonlításhoz nyújtanak segítséget az internetes hitelkalkulátorok. Ezek a felvenni kívánt összeg értéke, a futamidő hossza és az átlagos kereset alapján listázzák a különféle bankok legfrissebb elérhető ajánlatait. Mivel a pénzintézetek általában automatikusan küldik a kalkulátort üzemeltető weboldalaknak a hitel konstrukciókat, pontos adatokat kaphatunk.

A kapott táblázatok, a minket érdeklő konstrukciók gyűjteményével lényegesen leegyszerűsítik a választást, ezért egyre többen bízzák rájuk magukat. Ezeken az egyénre szabott listákon már megjelennek a várhatóan fizetendő havi törlesztőrészletek, adminisztrációs és egyéb költségek, illetve akciók is. Nem árt azonban mindig leellenőrizni a weboldal hitelességét, illetve megnézni, mely pénzintézetek ajánlatait találjuk meg a listában. A hitelszerződések aláírása előtt mindenképpen érdeklődjünk a választott bankban a pontos részletekkel kapcsolatban, így elkerülhetjük a meglepetéseket.

Pénzügyi tanácsadók

hitelválasztás - pénzügyi tanácsadó

Pénzügyi tanácsadókhoz is fordulhatunk, ha nem tudunk kiigazodni a sok ajánlat útvesztőjében. Sokan tartanak tőlük, ám nem kell rögtön csalót látni minden tanácsadóban. Ők azok, akik személyes és telefonos konzultációk útján is tudnak segíteni, és leveszik a vállunkról a legtöbb terhet az információgyűjtésben. Irányított kérdésekkel begyűjtik a fontos információkat a hitelfelvétel miértjeiről, terveinkről, és anyagi helyzetünkről, ezek függvényében pedig személyre szabottan megvizsgálják, melyik hitel lenne a legmegfelelőbb számunkra, megkönnyítve a hitelválasztást.

Vigyázni kell azonban, hogy független tanácsadóhoz menjünk, aki valóban a mi érdekünket tartja szem előtt és nem egy bizonyos pénzintézetét. A pénzügyi tanácsadók legtöbbször jutalékot kapnak a megkötött szerződések után, ám ettől önmagában még nem kell félnünk. A tanácsadáshoz sok esetben ingyenesen hozzá lehet jutni, tehát mennyiben a hitelfelvétel szándéka már megvan, ezen az opción is érdemes elgondolkodni a döntés előtt.