Az igényeknek megfelelően gyakorlatilag végeláthatatlan mennyiségben válogathatunk a különböző bankok, pénzintézetek hitelajánlatai között. Már-már kedves ismerősként köszönnek ránk az olyan szavak, fogalmak, mint a személyi kölcsön, a személyi hitel, az adósságrendező hitel, a kamat, a törlesztőrészlet, a vagy a THM. Amikor azonban felkeressük a bankot, mert esetleg szükségünk lenne valamire, hajlamosak vagyunk elbizonytalanodni a biztosnak vélt tudásban. Éppen ezért összeszedtük, mit is érdemes tudni a különböző hiteltípusokról.

Költhetem, nem költhetem?

A hiteleknek két típusát ismerjük: a szabad felhasználású és a kötött célú hitel. Az előbbit nevéből fakadóan arra költjük, amire szeretnénk: nyaralásra, házfelújításra, esküvőre, bármire. A meghatározott célú hiteleknél egyszerűen nincs lehetőség másra fordítani, mint amire előre meghatároztuk – a lakáshitelt például eleve a bank utalja az eladónak.

Személyi kölcsön, személyi hitel

A szabadfelhasználású hitelek közé tartozik a személyi kölcsön, amely népszerű az ügyfelek körében, mivel jellemzően teljesíthető feltételeknek megfelelve juthatnak jelentős összeghez. A személyi kölcsönök és személyi hitelek feltétele a betöltött 18. életév, továbbá a rendszeres, igazolt jövedelem. Az általános gyakorlat azt mutatja, hogy nem kapnak személyi hitelt azok az igénylők, hogy szerepelnek a negatív adóslistán (korábban BAR vagy KHR-nek nevezték azt).

A személyi kölcsönöket személyesen, de akár már online is lehet igényelni: ennek során bekérik a szükséges dokumentumokat (személyi igazolványt, a lakcímkártyát, munkáltatói igazolást vagy jövedelemigazolást, illetve ha van más kölcsön, arról a dokumentumot), majd mérlegelik az igényt, s akár már néhány napon belül döntenek. Bankoktól függ, milyen költségeket számolnak fel a személyi hitellel kapcsolatban, mint például kezelési költség, folyósítási költség, hitelbírálati költség.

A személyi kölcsönök jellemzően fix kamatozásúak, azaz a szerződés megkötésekor tudható, hogy mekkora törlesztőrészletet kell fizetnie havonta az ügyfélnek, s nem igénylik a fedezetet vagy a kezest.

Mi az adósságrendező hitel?

adósságrendező hitel

Az adósságrendező hitel az igénylést, a feltételeket és a törlesztést tekintve hasonló a személyi kölcsönhöz. Szabad felhasználású, és valóban nem kötött, azaz nem a bank által ellenőrzött, hogy mire költi az igénylő, mégis, világos a cél. Az adósságrendező hitel arra szolgál, hogy az igénylő kiváltsa a meglévő két vagy több kölcsönét, hitelét. Az adósságrendező hitel áttekinthetőbb, egyszerűbb törlesztést tesz lehetővé, ráadásul mérsékeli is a törlesztés havi összegét.

Összességében elmondható, hogy a személyi kölcsönök és személyi hitelek, továbbá az adósságrendező hitel kedvező lehetőséget nyújtanak az ügyfeleknek a terveik megvalósításában.