Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne találkozott volna a THM kifejezéssel. Aki igényelt már hitelt életében (vagy legalább érdeklődött hitelajánlatok után), az nem is tudta elkerülni, de akinek még nem volt szüksége rá, legalább reklámokból, hirdetésekből hallotta ezt a rejtélyes hárombetűs rövidítést. Ez nem véletlen, ugyanis a bankok (és más hitelnyújtók) minden hiteltermék esetében kötelesek meghatározni a THM mértékét annak érdekben, hogy a hitelfelvevők könnyebben össze tudják hasonlítani a különböző ajánlatokat.

 

Mi az a THM és miben különbözik a kamattól?

Minden hitelnek ára van, hiszen azt, hogy másnak a pénzét használja, és azt csak később adja vissza neki, meg kell fizetni. (Pontosan úgy, ahogyan önnek is megfizetik, ha a pénzét nem használja, hanem betét vagy más formában leköti, befekteti.) A hitel áraként kamatot jelölnek meg, amely egy éves százalékban megadott érték. A törlesztésnél mindig az addig felhalmozott kamatot és a tőketartozás egy részét fizetjük vissza a futamidő alatt. A kamat tehát semmi másra nem vonatkozik, mint arra, hogy fennálló tőketartozás mekkora részét kell a kölcsönadott pénz áraként megfizetni.

Tapasztalhatja, hogy amikor hitelt szeretne igényelni, egyéb díjak, kötelezettségek is megjelennek a kamaton kívül. Ezek nagyon eltérőek lehetnek, és ezért sokkal nehezebb összehasonlítani a különböző kondíciójú banki ajánlatokat. Azaz nehezebb megtalálni a legolcsóbb hitelt, ami a legjobban megéri az ön számára. Éppen ezért, a fogyasztók védelme, tájékozódásának segítése érdekében vezették be a THM-et, vagyis a teljes hiteldíj mutatót, amely könnyebbé teszi az eltérő ajánlatok összehasonlítását. A THM meghatározásáról és számításáról jogszabályok rendelkeznek, így minden esetben ugyanazt kell érteni alatta.

A teljes hiteldíj mutató ugyanúgy egy éves százalékban kifejezett érték, mint a kamat, ám ebbe bele kell számolni a kamaton kívül több, a hitelszerződéshez kapcsolódó díjat is (ezért figyelhető meg, hogy a THM magasabb, mint a kamat mértéke). A THM tehát a hitel teljes díjából indul ki, amely a hitelező által ismert minden olyan ellenszolgáltatás, amelyet a hitel felvevőjének a hitelszerződés kapcsán meg kell fizetnie (például értékbecslés és helyszíni szemle díja, a hitelközvetítő díja, a számlavezetés költsége, a garancia és több egyéb tétel). Azaz a THM mutatja meg, hogy a hitelfelvételnek milyen költsége van. Minél alacsonyabb a THM (akár az alacsonyabb kamat, akár az alacsonyabb járulékos költségek miatt), annál kevesebbet kell fizetni a hitelért.

Vannak olyan díjak, költségek is, amelyek nem számítanak bele a THM-be, és sokszor ezek is nagyobb költséget jelenthetnek az igénylő számára. A jogszabályok alapján ilyen, a THM-nél nem számított tételek a futamidő hosszabbítás költsége, a késedelmi kamat, az olyan fizetési kötelezettség, amely a hitelszerződésben vállalt kötelezettség nem teljesítéséből származik, a közjegyzői díj vagy a számlavezetési díjak, amennyiben a számlavezetés nem feltétele a folyósításnak. És természetesen egy későbbi előtörlesztés csökkenti a hitel teljes díját, így az effektív THM-et is. Az ön számára legmegfelelőbb hitel kiválasztásakor célszerű a THM-ből (és nem a kamatból!) kiindulni, de mindig figyelembe kell venni az egyéb költségeket is a teljes képhez.

Arra is fontos kitérni, hogy amikor a különböző reklámokban, hirdetésekben találkozunk a THM mértékével, az mindig egy meghatározott reprezentatív példára vonatkozik (lakáshiteleknél például 5 millió forint hitelösszegre 20 éves futamidővel). Azaz attól lehet eltérő (akár kisebb, akár nagyobb is) az a THM, ami az ön konkrét ajánlatára vonatkozik majd, függően attól, hogy mekkora összeget, milyen futamidőre és kamatperiódussal kíván felvenni, illetve milyen kedvezményeket tud érvényesíteni. Ezért célszerű a reklámokban elhangzó THM-ek helyett az adott konkrét banki ajánlatokat összehasonlítani a döntés előtt.