Nyilván mindenki ismeri a hitelfelvétel folyamatát: a bank kér néhány dokumentumot, amelyek alapján mérlegeli, érdemes-e pénzt kölcsönözni az igénylőnek. A pénzintézet gondos kalkulációt végez, hiszen az a tét, hogy a hitelfelvevő képes lesz-e a meghatározott időben visszafizetni a kölcsönt. Optimális esetben maga az igénylő is elvégzi a maga kis „hiteligénylési ellenőrzését”. Neki azt kell átgondolnia, hogy rendelkezésére áll-e annyi jövedelem, hogy megfelelően törlesszen.

A mérleg nyelve

A mindennapokban népszerű személyi kölcsönöket, személyi hiteleket jellemzően kisebb célok megvalósítására vesszük igénybe. Nyaralásra vágyunk, bizonyos műszaki cikkre van szükségünk, a gyermekünk esküvői költségébe szállnánk be, felújítást végeznénk, a sor tetszőlegesen folytatható. Vannak azonban nagyobb hitelcélok, például autó- vagy lakásvásárlás. A kérdés mindig az, hogy az álom arányban van-e a hitel jelentette teherrel.

hitelfelvétel kockázatai

A hitelfelvétel kockázatai

Minél nagyobb összegű személyi kölcsönt igényelünk, annál jelentősebbek a hitelfelvétel kockázatai. Lesz mindig elegendő jövedelmünk ahhoz, hogy kifizessük a törlesztőrészletet? Komolyabb betegség, baleset, a munkahely váratlan elvesztése potenciális veszélyforrás jelent. Megoldást jelenthet különböző biztosításokat kötni, a hitelt nyújtó bank olykor meg is követeli azokat.

A forinthitelek jellemzően fix kamatozásúak, így nem változik a törlesztőrészlet, de vannak olyanok, amelyek az általános kamatszinthez, azaz a jegybanki alapkamathoz kötve mozognak. Kamatemelés esetén a kölcsönünk kamata, így maga a törlesztőrészlet is növekszik, persze nem olyan mértékben, mint a nemrég oly sok ember családi kasszáját megborító devizehitelek részletei. A devizahitelek kamata és törlesztése ugyanis nemcsak a kamatváltozás, hanem a devizaárfolyam emelkedése miatt is nőhet.

A nagyobb összegű kölcsönöknél, például a lakáshiteleknél jelzálogot is megkövetelnek, azonban előfordulhat, hogy csökken a fedezet értéke. Ilyen esetben a bank újabb fedezet bevonását is megkövetelheti.

Nyereség kontra kockázat

Figyelnünk kell arra, hogy a vágyott cél elérése ne homályosítsa el a józan ítélőképességünket. A saját életünket könnyítjük meg, ha gondosan mérjük fel lehetőségeinket, s csak olyan hitelt veszünk igénybe, amelyet szinte biztosan képesek leszünk visszafizetni. Ugyanakkor a kölcsönöket nem szabad ördögtől való lehetőségnek tekinteni, hiszen a megfelelő időben igényelt hitel a fejlődés záloga lehet.