A lakásvásárlási hitelek egyénre szabhatósága

A bankok közti versenynek köszönhetően egyre jobban egyéni igényekre lehet szabni a laksávásárlási hiteleket is, emiatt többféle konstrukció közül lehet már válogatni, melyek a különféle visszafizetési lehetőségeknek köszönhetően egyre több ügyfél számára nyújtanak segítséget az otthon-teremtésben.

Lehetőség van például havonta, ugyanakkora vagy mozgó összegű törlesztőrészlettel lakásvásárlási hitelt igényelni, illetve léteznek olyan speciális konstrukciók is, melyek lehetővé teszik azt, hogy az első három évben csak a kamatot kelljen fizetni, majd a halasztási idő lejárta után szükséges csak a törlesztőrészleteket visszafizetni.

Természetesen léteznek már kombinált lakásvásárlási hitel konstrukciók is, melyeket lakástakarék pénztári szerződéssel vagy életbiztosítással lehet igénybe venni. Ilyenkor a hitelfelvevőnek nem kell törlesztenie a megtakarítási időszak vagy az életbiztosítás futamideje alatt, mert ebben az esetben az ügyfél a befektetési termékbe fizeti a tőketörlesztés összegét, melyet később a bank egy összegben von le az eddig megtakarított összegből.

Mivel a havonta befizetett lakáscélú megtakarítás után jár állami támogatás és betéti kamat is, így ezek együttes összegével mérsékli a bank a tőketartozást a megtakarítási időszak végén. Amikor életbiztosítással kombinálják a lakásvásárlási hitelt, az hitelfedezeti biztosításként is érvényes, mely azt jelenti, hogy az ügyfél halála esetén a biztosító kifizeti a banknak a teljes tőketartozást, így az adósság nem tud öröklődni a családban.

A biztosítással egybekötött lakásvásárlási hitel nem annyira népszerű, mert a tőzsde igen nagy mértékben tudja befolyásolni a törlesztés összegét, így ezt azok szokták választani, akik amúgy is otthonosan mozognak a tőzsdén. A lakástakarék pénztárral összekapcsolt konstrukciót már sokkal többen választják, hiszen ennek rizikó faktora sokkal kisebb, mint a biztosítással egybekötött módozaté.

Bármilyen lakásvásárlási hitel mellett dönt, mindenképp tájékozódjon a pénzintézetek aktuális hitel konstrukciói között, hiszen a különféle bankok ajánlatai között akár több millió forint eltérést is meg lehet figyelni.